Güneş pilli lamba için sensör yardım !

teion67

Üye
Katılım
4 May 2014
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
36
Arkadaşlar merhaba,

Güneş panelli ile şarj olan pille çalışan lambanın gece olduğunda otomatik açılmasını istiyorum bunun için nasıl bir sensör kullanabilirim, resimdeki sensör uygun mudur ?

112822858_tn50_0.jpg



Uygunsa bağlantısı nasıl yapılır basitce, yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler saygılarımla,
 
Merhaba.Resimdeki sensör dediğiniz parça LDR ile karanlıkta çalışan lamba devreleri için ışık algılayıcı bir LDR (Işıkla direnç (omaj) değeri değişen) yani bu amaç için uygun olan elektronik bir devre elemanıdır.Bunun için internette arama da (Google amcadan) ayrıca yaparsanız,karanlıkta açılan veya kapanan pek çok ldr'li lamba devresine de rastlarsınız.Aramadaki anahtar kelimeniz "LDR'li ışık ile çalışan lamba devresi" şeklindedir.

Arama yapın,bu güneş hücre şarjlı lamba devredesinki lambanın otomatik yanıp sönmesi için bir ldr'li devreyi netten tam olarak da seçin ki,elektronikçiler,bu işten anlayanlar,hobi olarak da daha önceden bunu yapanlar varsa eğer,hep birilkte bir yorum yapıp sizi yönlendirebilsinler.Ama önce uygun bir devreyi kendinizce de seçin.Sonrasında bizler seve seve yardımcı olmaya da çalışırız.Kolay gelsin.
 
Sayin [MENTION=221255]binbaşı[/MENTION] Panelin kendisini sensor olarak kullanamazmiyiz ?
 
Sayin @binbaşı Panelin kendisini sensor olarak kullanamazmiyiz ?

Tabiki,sn.ömertek,neden olmasın,bence olur,diğer elektronikçiler bu konuda ne düşünürler bilmiyorum ama,kendimce nasıl olacağını da şöyle düşündüm.Bu amaç için fotovoltaik pilden (Güneş gözesinden) gelen akımı alıcı konumdaki bir transistörün,kendi e-b bağlantıları üzerinden,aydınlıkta tam akım geçirien,ama karanlık seviyesine gelindiğinde transistörün doyuma veya tam kesime gitmesi prensibi üzerinden çalışan ayrı bir devreyle,ldr de kullanılmadan,bu karanlıkta açılma/aydınlıkta kapanma mantıken de olabilir diye düşünüyorum. Ldr'nin bu birden fazla transistörle yapılmış devrelerini,ldr kullanmadan ldr'den akacak küçük bir tetikleme akımını (1. ve alıcı konumdaki bir transistörün düşük değerli bir direnç üzerinden alınan akımıyla çalışacak şekliyle uyarlamamız da gerekecektir sanırım.) vermemiz yeterli olur herhalde.Yani ldr içinden geçen ışıkla değişen bu iç direnç değişimini,geçen akımdaki bu değişimi,güneş pilinin şarj çıkışıyla paralel,ama zayıflatılmış bir direnç üzerinden alınmış,bu transistörü tetikleme akımını,direk transistörün emitter-base'inden de vererek bu lamba için otomatik bir açma/kapama yapılabilir kanaatindeyim ben de.

Not:Şarj olan bu bataryaya devamlı bağlı kalıp çalışacak ldr'si sökülen röleli bu ldr alt tabanlı devresi ile güneş gözesi arasındaki bu akım ilişkisini tam kesmek için de,transistörün base'inden uygulamadan önce opto-kuplörden geçirtip öyle de verebiliriz diye ilave olarak düşündüm.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Pic ile yap. Adc girişlerini kullan. 8 pin picler 2.5 tl almayanı dövüyorlar
 
1.jpg
led yerıne bır röle bobin uçlarını bağla kontak ucunu anahtar olarak kullanıp ıstedığın güçte lambayı yakarsın

fototransistor yerıne yukardakı fotodrencı kullanabılırsın burada dıkkat edılmesı gereken fotoselden geçen voltaj 1 k drencı bastırması transistorun beys ucuna drençten gelen aertı voltajı eksiye çekmesı
 

Forum istatistikleri

Konular
129,584
Mesajlar
928,213
Kullanıcılar
452,223
Son üye
Goktugkc

Yeni konular

Geri
Üst