Öncelikle İzmir'liler başta olmak üzere depremi yaşayan herkese geçmiş olsun. An itibarı ile 12 kişi vefat etmişti. Umarım bu sayı artmaz ve enkaz altındaki vatandaşlarımız sağ salim çıkartılır.
Profesyonel bir Arama Kurtarma Teknisyeni olarak yazmak gerekirse:
1.Mutfak banyo ve Tuvalet gibi yerlerde ilk dikkat edilmesi gereken şey sıcak su. İkincisi yangın tehlikesi ve en sık rastlanılanı Fayans patlamasıdır. Kesici delici aletler oldukları yerden çok zarar veremezler. Buna dikkat edin. Ocak üzerindeki şeylere dikkat edin ve ocağı ve mümkünse gazı hemen kapatın.
2:Cenin pozisyonu alıp yere yatmak iyidir ama bunu yatakta yada odanın ortasında boş bir yerde yapmayın. Buradaki temel kurak bina/yapı çökse bile size yaşam üçgeni sağlayacak bir yapının yanında (Kitap dolu bir kitaplık, çamaşır makinesi v.s gibi üzerine çökme olunca tamamen ezilmeyecek yapılar) cenin pozisyonuna gelip yatmaktır.
3:Uzak durulması gereken yerlerde ilk sırayı merdivenler ve merdiven boşlukları alır. Sonra kapı altları ve kolon/kiriş altı gelir. Özellikle merdivenler binada ilk yıkılan yerler. Maalesef bir çok ceset buradan çıkıyor. Çünkü panik halinde dışarı çıkmaya çalışıyor ve merdivene koşuyoruz. Genel itibarı ile elektrikte kesildiği için hızlıca da tahliye sağlanmadığı için ve merdivenler çok dayanamadığı için merdivende yakalanıyoruz yıkıma.
4:Masa altından özellikle uzak durun. Hiç bir masa üzerinize düşen tabladan sizi korumaz. Yukarıda yazdım temel mantık ezilmeyecek kadar içi dolu, eşyaların yanında pozisyon alın. Bir masa ne kadar dayanıklı olursa olsun üzerine düşen diğer katların ağırlığına dayanamaz.
5:Evde bir kaç adet el feneri bulundurun ve bunlar ulaşabileceğiniz yerde olsun ki ilk sarsıntı geçince elektrikler kesik olacağı için binayı düzgün şekilde tahliye edebilesiniz.5 katlı bir binada el feneri ve el fenersiz inmek arasında dünyalar kadar fark vardır. Hatta sadece merdiven çöktüğü için göremediğiniz için merdiven boşluğuna bile düşebilirsiniz. Ayrıca bu tip durumlar için Aile bireyleri olarak bir iki tahliye tatbikatı yapın ve mutlaka ama mutlaka bir buluşma yeri belirleyin.
6.Binayı tahliye edince mal derdine düşüp binaya dönmeye kalkmayın ki artçıya yakalanmayasınız. İlk sarsıntıda hasar gören bir bina daha düşük şiddette bir artçı depremde çökebilir.
7:Mümkünse bir deprem çantası hazırlayıp arabanızın bagajında tutun ve bu çantaya koyulacakları iyi belirleyin. Şimdi burada uzun uzun yazmayayım sadece yiyecek koyacaksanız o yiyecekleri periyodik olarak değiştirin. Tavsiyem yiyecek koyulmamasıdır. Zira bir süre sonra bir köşede unutup gidiliyor. 2 sene sonra lazım olduğunda içindeki yiyecek ve içecekler size zarar verir.
8: Düdük meselesi zan edildiği kadar faydalı değildir. Genel itibarı ile göçük altında ve yaralı iseniz düdük üflemek size efor ve güç sarf ettirir ki bu size yaşamanız için gerekli. Sağlam halde bile 10 defa tam güçle düdüğü üfleyin yorulursunuz.
9: Deprem ile ilgili çok meşhur bir slogan vardır " Deprem öldürmez, bina öldürür" diye. Bu bir klişe değil gerçektir.Ev alırken kiralarken mutfağın genişliği balkonun manzarasını düşünmesen önce yapısına yaşına ve zemin etüdü yapılmış mı ona da bakın.
10:Kentsel dönüşümü ciddiye alın ve siyasilere bürokratlara belediye başkanlarına v.s bu konuda baskı yapın. Eğer mevcut bina stoğunu değiştirmezsek 20 yaşın üzerindeki her bina ölüm kapanıdır bunu adınız gibi bilin. Bundan genç binalarında nasıl yapıldığına ayrıca bakmak lazım. Bu işe rant diyenlere de aldırmayın. Bir şekilde eski binalardan mutlaka ama mutlaka kurtulup onların yerine yeni standartlara göre yapılan binalara geçmek gerekiyor.
11.Deprem sonrası Telefonları gereksiz meşgul etmeyin. Özellikle yetkili kurumları bilgi bireysel bilgi almak için aramayın ki işini yapsın herkes. Açıklama zaten herkese bir şekilde yapılıyor.