Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

Değerli Arkadaşım,

Emeğine ve ellerine sağlık. Yalnız bu D.C. motoru nereden bulabiliriz? Ben Adana'da bulamadım.Eski Motorsikletler de bulunan lamba yakmaya yarayan lastik yanağından dönen motorlar olabilir mi?
Dostlukla
 
Öncelikle Herkeze Selamlar ;

Ben formunuza yeni üye oldum bu rüzgar tirbünü konusu ilgimi çektiği için foruma katıldım. Göründüğü kadarı ile bu konudaki en başarılı arkadaşımız şef.Öncelikle kendisini araştırmacı ve geliştirmeci kişiliğinden ötürü tebrik eder çalışmalarının devamında başarılar dilerim. Benim öyle bi elektrik mekanik bildim yok. Tamamen merakımı tatmin için konuyu takip ediyorum. Şimdi kafama takılan bir kaç şey var müsadenizle onları sormak istiyorum.

1. Bu konuyla alakalı olarak 1 evin günlük ihtiyacı karşılanabilirmi ? yani 1 adet çamaşır makinası , 1 adet televizyon , 1 adet buzdolabı ve ihtiyaca göre 7-8 ampul yakılabilecek bir çalışma yapmak çokmu maliyetli olur ?

2. Bu konuyla alakalı sanırım 1 evin günlük ihtiyacını karşılayacak bitmiş bir proje yok. En büyük sorun altarnatorden kaynaklanıyor anladığım kadarıyla. Doğrumu anlamışım?

3. Bu çalışma biterse bunu videoya dökebilirmiyiz? Benim gibi ne çizimden ne elektrikten böyle elle tutulur dişe dokunur bilgisi olmayanlar için yapım aşamasını fikir vermesi açısından böyle bi çalışma olması mümkünmü ? Yada montaj esnasında ki çekilmiş adım adım resimlerle ilgili bi uygulama olabilirmi ?


Herkeze ilgisinden dolayı teşekkürlerimi bir borç bilirim. Hepinize iyi çalışmalar dilerim.


Saygılarımla. . .
 
Arkadaşlar bişi sormak istiyorum.özelikle size sayın şef ;tribüne elektirk süpürgesinin motorunu monte etsem olmaz mı?
 
Arkadaşlar bişi sormak istiyorum.özelikle size sayın şef ;tribüne elektirk süpürgesinin motorunu monte etsem olmaz mı?
Arkadaşım maalesef elektrik süpürgesi motoru ile elektrik üretmek mümkün değil. Sabit mıknatıslı doğru akım motorları ile olabilir.
 
Hocam bunun hazırı ve oldukça performanslı olanları zaten yıllardır satılıyor. Sizin için meşgale olmuş. Ama bayağı emek vermişsiniz takdir ediyorum.
 
Hocam bunun hazırı ve oldukça performanslı olanları zaten yıllardır satılıyor. Sizin için meşgale olmuş. Ama bayağı emek vermişsiniz takdir ediyorum.
Takdiriniz için teşekkür ediyorum sayın uzmansel.
Burada amaç para verip almaktan ziyade herkesin yapabileceği basit malzemelerle insanın kendisinin yapması.
Bunu ben yaptım diyebilmenin zevkini hiçbirşeye değişmem.
 
Değerli Üsdatlar

yayla evime bir rüzgar tribünü yapmayı planlıyorum. Doğru akım motoru bulmak sorun. Aklıma tavan vantilatörü geldi. Bizim buralarda yani Adana da çok var. 220 v ac akımla çalışan motoru söktüm bunu sabit mıknatıslı dc dinamo haline çavirbilirmiyim? nasıl? Yardımlarınızı bekliyorum.

selamlar..
 
Sayın hakangenpr arkadaşım !
Bahsettiğiniz tavan vantilatörü benimde merakımı çekmişti. Bir tane hurda vantilatör bulmuştum. İçini açıp baktığımda maalesef sabit mıknatıs koymaya pek müsait değil. Yani bu vantilatörden bu iş olmaz.
 
peki şefim sizin öneriniz nedir ? bu iş için en iyi , en güçlü dc motoru nasıl temin edebiliriz.
Babamlar her yaz yaylaya gidiyolar , orda elektrik yok, söz verdim böyle birşey yapıcağıma mahçup olmayalım =) saygılar
 
Sayın ORGE ustam !
Piyasada rüzgar türbinleri için dc. motorlar satılıyor. Fakat bunlar bildiğimiz dc. motor. Yani elektrik verip, çalıştırdığımız motorlar. Elbette milinden döndürürsek elektrik verecektir, ama bir alternatör gibi olmayacaktır. Özellikle piyasada amatek marka motorları kullanıyorlar. Haliyle bu motorlar 2800 d/dak motorlardır. Araya redüktör, kasnak kayış kullanarak deviri yükseltmeye çalışıyorlar, bu seferde çok fazla rüzgar gücüne ihtiyaç oluyor. Benim tavsiyem 24 v. en az 10 amperlik deviri 1400d/dak. olan bir dc. motor bulabilirseniz araya 1/3 veya 1/4 redüktör veya kasnak kayış ile 300 - 400 devirde bu hıza ulaşabilirsiniz. Veya en azından yarı devrinde 12 v. 5 a. alabilirsiniz.

Ben en son yaptığım bir alternatörü geçenlerde bitirdim. Bosch marka bir araba alternatörünü modifiye ettim. Nüveyi 2 adet kullandım. 1 nüvenin kalınlığı 3.5 cm. ben 2 adet nüveyi birbirine birleştirip kaynak yaptım ve 7 cm. genişliğinde bir nüve yaptım.
Yani oyuk uzunlukları 7 cm. oldu. 1.60 mm. telden 10 sipir sardım.

Elimdeki mıknatıslar 50 x 25 x 10 mm. ölçülerinde idi. Ben 25 mm. olan genişliğini 22 mm. düşürdüm. 2 mıknatısı uc uca ekleyerek 10 cm. uzunluğunda mıknatıs yaptım. Bunun gibi 12 adet mıknatısı demir bir silindire yapıştırdum. Yani yanyana 12 mıknatıs, toplam 24 adet mıknatıs kullandım. Mıknatıslar N42 neodyum.

Sonuç ne oldu dersiniz ????
Tek kelimeyle harika oldu. Aynen şöyle ;

Alternatör yıldız bağlı ;

165 rpm. boşta 12 v.
210 rpm. 50 w. 12 v. 4.2 a.
230 rpm. 100 w. 12 v. 8.4 a.
250 rpm. 150 w. 12 v. 12.6 a.
275 rpm. 200 w. 12 v. 16.8 a.
300 rpm. 250 w. 12 v. 21 a.
325 rpm. 300 w. 12 v. 25.2 a.

Testlerde 12 v. 50 w. nokta halojen ampül kullandım.

İyi de şef bu değerler ne demek diyebilirsiniz. Şöyle diyeyim. Piyasada özellikle çin malı alternatörlerden daha iyi demek. Benim yaptığım alternatör 10 kg. ağırlığında ve çapı 18 cm. Aynı değerlere sahip ithal alternatörler 16 kg ağırlığında ve 27 cm. çapında.
Ve bu ithal alternatörün fiyatı 680 dolar iken ben 400 tl. ye mal ettim.

Yakında resimleri yükleyeceğim inşaallah.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,256
Mesajlar
934,824
Kullanıcılar
453,488
Son üye
whatthefurkan

Yeni konular

Geri
Üst