Sayın bolehang !
18. sayfada daha önce resmini verdiğim, araba alternatörünün modifiye edilmiş resmi var. Daha kuvvetli olması için 2 nüveyi birleştirip, 2 sıra mıknatıs kullanmıştım. Bobinleri de kendim sarmıştım. Bunu yapması haliyle çok zordur. Siz yapabilirseniz dinamonun ortasındaki rotorun bobinlerini ve bobinlerin dışında bulunan demirleri tamamen söküp, sadece mil kalsın.
Daha sonra mile 4 cm. kalınlığında yuvarlak bir demir silindir geçirin. 12 tane 40 x 20 x 10 mm. ölçülerinde N38 veya N42 neodyum mıknatıs kullanacağız. Mile takılan demir silindirin çapını bulmak elinizdeki dinamo nüvesinin iç ölçülerine bağlı. Kalınlığı 10 mm. olan mıknatısları demir silindire yapıştırdığınızda mıknatıs ile nüve arasında 1 mm. boşluk kalacak şekilde ayarlamak lazım.
Önceki yazılarımda alüminyum silindir kullandığımı yazmıştım, ama alüminyum pek verimli olmadı, demir daha iyi oldu.
Ayrıca bobinleri söküp, yeniden sarmaya gerek yok. Üzerindeki bobinleri kullanın. Yalnız bu bobinler üçgen bağlıdır, uçlarını ayırıp, yıldız bağlamalısınız. Bu şekilde daha düşük devirde
Elektrik alırsınız.
EDİT : Alıntı yaptığım yazıda alternatör resmi çıkmadı. Sayfa 18 de görebilirsiniz.