sevkisenturk
Üye
- Katılım
- 5 Mar 2010
- Mesajlar
- 9
- Puanları
- 1
İçi açıldığında hiç saymadım ama içinin arka tarafında elektrikçi kontrol ederken bunlar ne dedim diyot demişti 9 tane vardı.
Şayet elinizdeki dinamo 48 oyuklu ise ve sağlam durumda ise ona müşteri olabilirim.
Ortasındaki dönen kısım önemli değil, hatta bobinleri bile olmasa olur. Bana lazım olan dış kutusu ve bobin sarılan kısım. Birde hangi şehirde oturuyorsunuz ?
Hepinize hayırlı akşamlar sayın arkadaşlarım.
2 yıla yakın bir zamandan beri rüzgar türbinleri üzerinde çalıştığımı biliyorsunuz.
Elektrik ücretlerinin otomatiğe bağlandığı ülkemizde enerjiyi daha verimli kullanmak hepimizin görevi olmalıdır. Enerjiyi verimli kullanmanın yanında elektrik santrallerinin yetersiz oluşu, nükleer santral kurulsunmu, kurulmasınmı tartışmaları ve doğalgazda dışarıya bağımlı olmamız nedeniyle yenilenebilir enerji arayışına girmek , güneş ve rüzgar enerjisini kullanmak her geçen gün popülaritesini arttırmaktadır.
Eskiden yabancıların söylediği bir deyim vardı ;
Su akar, Türk bakar.
Artık akarken bakacağımız suyumuzda kalmadı.
Görüyorum ki forum arkadaşlarımızdan bir çoğu kendi çapında amatörce birşeyler yapmak istiyor, fakat nereden ve nasıl başlayacakları konusunda kararsız oldukları için bir türlü başlayamıyorlar.
Çok bilmişlik taslamadığımı düşünürseniz elimden geldiği ve bildiğim kadarıyla kanatlarını PVC borudan yapacağımız basit bir türbinin nasıl yapılacağını adım adım anlatmak istiyorum. Bu arada karşılıklı fikir alış verişinde de bulunabiliriz. Herkesin fikirlerine açığım.
Aşağıdaki resimler yapacağımız kanatlara yardımcı olacaktır.
Hepimizin bildiği atık su borusu PVC boru kullanacağız. Et kalınlığı bayağı bir kalın olan 3 - 4 mm. gibi 150' lik borudan yarım metre olandan alıyoruz. Piyasa malı değilde bilinen markalar daha iyi olur. Bunlar bayağı kalındır.
Borunun ucunda bulunan ve bilezik tabir edilen, ek yapılırken diğer borunun dışına geçen kalın kısmını kesip atıyoruz. Boruyu dikine 4 eşit parçaya bölüyoruz şekil 2 de olduğu gibi.
Daha sonra şekil 3 teki gibi bir tanesi çizip kesiyoruz. Bu bizim kalıp ölçümüz olacak. Diğer 3 parçanın üzerine bu kalıbı koyarak çiziyoruz. Kalıpla diğerleri arasında borunun et kalınlığı kadar fark meydana gelecektir.
Merkeze yakın yerdeki kalın kısmından ucuna doğru gittikçe incelecek. Her üç kanat ağırlığıda aynı olmalı. Hatta gerekirse bakkal amcadan rica edip elektronik terazide tartalım, hepsi aynı ağırlıkta olması en hafif rüzgarda bile dönmesi demektir.
Boruları kesmek için mobilyacılarda bulunan dekupaj testeresi çok ideal.
Kalınlığı 4 - 5 mm. çapı da 15 cm. olan bir sacı şekil 4 te olduğu gibi kesiyoruz. Kanatları bu parçaya civata ile bağlayacağız. Ortasına da şimdilik küçük bir delik delmekte fayda var. Daha sonra kullanacağımız dinamo, alternatör veya dc. motorun miline göre büyüteceğiz.
Yaptığımız kanatları bu parçaya civata ile bağlayacağız. Şekil 5
Sevgili arkadaşlarım. Şimdilik bu kadar, tekrar devam ederiz inşaallah. Yorumlarınıza açığım.