Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

İçi açıldığında hiç saymadım ama içinin arka tarafında elektrikçi kontrol ederken bunlar ne dedim diyot demişti 9 tane vardı.
 
Hayır, sormak istediğim o değil. Ortada dönen parçayı çıkardıktan sonra dış kutunun iç çeperinde bobinler vardır. Bu bobinlerin yerleştirildiği yuvalar var. O yuvaların sayısını sormuştum. O yuvalara oyuk diyoruz. Genelde otomobil dinamoları 36 oyuklu oluyor. Kamyon dinamosu 48 oyuklumu onu merak etmiştim.
 
Hımm, içini bidaha açtırırsam sayıcam sizin için.
Merak ettiğim bişiy var. Bendeki alternatör dışarıdan Elektrik verilerek elektrik üreten bi alternatör sanırım. Bualternatör 1000 devirde dönerken dışarıdan 24 volt verirsek 30 amper üretirse 48 volt verirsek 60 amper mi elektrik üretecek. Yani verdiğimiz elektriğe göre mi değişiyor bunların elektrik üretmesi yoksa sabit mi ?
 
Sayın şevki arkadaşım !
Doğrusunu söylemek gerekirse bu dinamo ile rüzgardan Elektrik üretmek imkansız gibi.
Bir dinamodan elektrik almak için mıknatıslanma gerekir. Önceki yazılarımı okursanız oralarda sabit mıknatıslı alternatörden bahsediyorum. Yani o ortada dönen parçayı iptal edip, onun yerine 12 adet kuvvetli mıknatıs yapıştırmak gerekiyor. Mıknatıslı parça dönerken bobinlerin yanından hızla geçtiği anda elektrik üretimi olur.
Bu dinamo yerine 500 devirlik bir doğru akım motoru bulabilirsen senin işine daha çok yarar.

Haaa diyeceksinki peki bu dinamoya neden dışardan elektrik veriliyor ?
Dışardan elektrik vererek mıknatıslanma meydana getiriliyor. Doğru akım motorlarında ise sabit mıknatıs yapıştırılmıştır.
 
Sayın ŞEF anlatımlarınız için çok teşekkür ederim. Bu başlıktaki yazılarınızın hemen hemen hepsini okudum. Epey bilgi edindim.
Hafta sonu ilk işim hurdacıya tekrar gidip, doğru akım motoru aramak olucak.
 
Şayet elinizdeki dinamo 48 oyuklu ise ve sağlam durumda ise ona müşteri olabilirim.
Ortasındaki dönen kısım önemli değil, hatta bobinleri bile olmasa olur. Bana lazım olan dış kutusu ve bobin sarılan kısım. Birde hangi şehirde oturuyorsunuz ?
 
slm arkadaşlar ben okul yarışması için bir küçük rüzgar gülü yaptım ama kendim için daha büyük bir rüzgar gülü yapmak istiyorum benim tek derdim pervane kendi imkanlarımlada yaparım ama orjinal 3 kanatlı 1 metre 1 buçuk metre boyutlarında pervane olsun istiyorum pervane yapan biyer varsa telefon numarası varmı yardımcı olursanız sevinirim
 
Şayet elinizdeki dinamo 48 oyuklu ise ve sağlam durumda ise ona müşteri olabilirim.
Ortasındaki dönen kısım önemli değil, hatta bobinleri bile olmasa olur. Bana lazım olan dış kutusu ve bobin sarılan kısım. Birde hangi şehirde oturuyorsunuz ?

Kaç oyuklu bilmiyorum ama çalışıyor. Ispartada oturuyorum.
Oyuk sayısını ogrenince size yazarım.
 
Islam joker arkadaşım.sana bişey soracam.220 v üreten bir rüzgar türibini nasıl oluyo..diyelim ki 220 v. Kaç devir olsun .diyelim ki 400.allahın rüzgarı bunu tam 400 devirmi döndürecek.aklında tam kalmayan bilgileri paylaşma derim.
 
Hepinize hayırlı akşamlar sayın arkadaşlarım.

2 yıla yakın bir zamandan beri rüzgar türbinleri üzerinde çalıştığımı biliyorsunuz.
Elektrik ücretlerinin otomatiğe bağlandığı ülkemizde enerjiyi daha verimli kullanmak hepimizin görevi olmalıdır. Enerjiyi verimli kullanmanın yanında elektrik santrallerinin yetersiz oluşu, nükleer santral kurulsunmu, kurulmasınmı tartışmaları ve doğalgazda dışarıya bağımlı olmamız nedeniyle yenilenebilir enerji arayışına girmek , güneş ve rüzgar enerjisini kullanmak her geçen gün popülaritesini arttırmaktadır.

Eskiden yabancıların söylediği bir deyim vardı ;

Su akar, Türk bakar.

Artık akarken bakacağımız suyumuzda kalmadı.

Görüyorum ki forum arkadaşlarımızdan bir çoğu kendi çapında amatörce birşeyler yapmak istiyor, fakat nereden ve nasıl başlayacakları konusunda kararsız oldukları için bir türlü başlayamıyorlar.

Çok bilmişlik taslamadığımı düşünürseniz elimden geldiği ve bildiğim kadarıyla kanatlarını PVC borudan yapacağımız basit bir türbinin nasıl yapılacağını adım adım anlatmak istiyorum. Bu arada karşılıklı fikir alış verişinde de bulunabiliriz. Herkesin fikirlerine açığım.

Aşağıdaki resimler yapacağımız kanatlara yardımcı olacaktır.

Hepimizin bildiği atık su borusu PVC boru kullanacağız. Et kalınlığı bayağı bir kalın olan 3 - 4 mm. gibi 150' lik borudan yarım metre olandan alıyoruz. Piyasa malı değilde bilinen markalar daha iyi olur. Bunlar bayağı kalındır.

Borunun ucunda bulunan ve bilezik tabir edilen, ek yapılırken diğer borunun dışına geçen kalın kısmını kesip atıyoruz. Boruyu dikine 4 eşit parçaya bölüyoruz şekil 2 de olduğu gibi.

Daha sonra şekil 3 teki gibi bir tanesi çizip kesiyoruz. Bu bizim kalıp ölçümüz olacak. Diğer 3 parçanın üzerine bu kalıbı koyarak çiziyoruz. Kalıpla diğerleri arasında borunun et kalınlığı kadar fark meydana gelecektir.

Merkeze yakın yerdeki kalın kısmından ucuna doğru gittikçe incelecek. Her üç kanat ağırlığıda aynı olmalı. Hatta gerekirse bakkal amcadan rica edip Elektronik terazide tartalım, hepsi aynı ağırlıkta olması en hafif rüzgarda bile dönmesi demektir.

Boruları kesmek için mobilyacılarda bulunan dekupaj testeresi çok ideal.

Kalınlığı 4 - 5 mm. çapı da 15 cm. olan bir sacı şekil 4 te olduğu gibi kesiyoruz. Kanatları bu parçaya civata ile bağlayacağız. Ortasına da şimdilik küçük bir delik delmekte fayda var. Daha sonra kullanacağımız dinamo, alternatör veya dc. motorun miline göre büyüteceğiz.

Yaptığımız kanatları bu parçaya civata ile bağlayacağız. Şekil 5

Sevgili arkadaşlarım. Şimdilik bu kadar, tekrar devam ederiz inşaallah. Yorumlarınıza açığım.

rzgartrbnkanat001.th.jpg

Herşeyden önce paylşımınız için teşekkür ederim bu proje ile ilgili olarak nasıl bir motor kulanmalyım biliyorum fazla bir güç elde edemem ama bu az enerjiyi led ile aydınlatma için kulanmak istiyorum . yardımcı olursanız sevinrim
 

Forum istatistikleri

Konular
129,845
Mesajlar
930,720
Kullanıcılar
452,698
Son üye
uguraydemir

Yeni konular

Geri
Üst