Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

Değerli arkadaşlar,
Sizlerle bir konuyu paylaşmak istiyorum.

1,5 Yıl önce İnegöl Oylat kaplıcalarına 1,2 MVA Hidro Elektrik Santrali kurduk. Burada 2x600 KVA Düşük Devirli Alternatörleri de kendimiz tasarladık (428,5 Devir).

Şimdi ise Rüzgar Enerji Santralleri yapıyoruz. Tüm mühendislik hesaplarıyla birlikte düşük devirli alternatör imalatını Türkiyede ilk kez gerçekleştiriyoruz.

Demo olarak yaptığımız 55KVA'lık sistemin videosunu şu linkten izleyebilirsiniz :
55 KVA RES on Yahoo! Video

Pek yakında 0,75KVA ile 100KVA aralığında farklı ihtiyaçlara yönelik Rüzgar Enerji Kitleri ve ayrıca da alternatörlerini de beğeninize sunacağız.

Umarım Türkiyede bu işin yaygınlaşmasına bir nebze katkımız olur.

Şimdi biraz düşük devirli alternatörlerden bahsedelim. Bildiğimiz 4 kutuplu alternatörlerden çok daha farklıdır. Çok kutupludur.

İkazlı (Oylatda kurulanlar İkazlı düşük devirli alternatörlerdir)
PMG (Permanent Magnet - Mıknatıslı)

olmak üzere iki tiptirler.

Yine kendi içlerinde de 3 Faz ve Monofaz olarak ayrılırlar. Yüksek verim için 3 Faz yapmak daha doğrudur.

Oylatda yapılan alternatör 14 Kutupludur.

Zaten alternatörün düşük devirli olmasını sağlayan, kutup sayısının fazla olmasıdır. Gerçekten derin mühendislik hesapları isteyen alternatör imalatı, işin içerisine çok kutup girdiğinde çok daha komplike bir hale gelmektedir.

Bunu ülkemizde gerçekleştirmiş olmaktan dolayı son derece gururluyuz.

Sizlere en kısa zamanda faydalı olabilmek dileğimizle

Saygılarımla
 
Tebrik ediyorum sayın picker arkadaşım.
Gerçekten %100 Türk malı ise tebriğe değer. Ama bazı türbin imalatçıları gibi alternatörü dışardan ithal etmiyorsanız.
Bir de bu videoda izlediğimiz türbinin kanat çapı ve direk yüksekliği nedir acaba ?
 
Şefim selamlar,
Öncelikle ben de sizi tebrik ediyorum. Yaptığınız çalışmaları gördüm. Siz de bu işe gönül verenlere ilham verecek çalışmalara imza atmışsınız.

Şunu belirteyim, yazımda da söylediğim üzere Alternatör tamamıyla kendi tasarımımız. Yani biz türbin imalatçısı değil, alternatör imalatçısıyız aslında. Ama gerekli sisteme uygun türbini de NACA4414 standardında imal ediyoruz (İmalat patenti bizdedir). Asıl uzmanlık alanımız alternatördür ve yurt dışıyla işimiz yok. Tüm alternatörlerimiz patentlidir. Yeni tasarımlarımız da devam etmektedir.

Ve halen İnegöl Oylat kaplıcalarında yine bizim tasarım ve imalatımız olan 2 adet her biri 600 kVA olan ve senkron da çalışabilen 428,5 devirli alternatör çalışmaktadır.

Oylatdaki düşük devirli alternatörlerimiz ikazlı sistemdir.

Bu videoda gördüğünüz sistemin alternatörü ise permanent magnetdir.

Oylatda kullandığımız sistemde sadece PLC'yi Alman malı kullandık mecburen.
Yine alternatörü kendimiz yaptık.

Videoda gördüğünüz sistemde ise PLC ihtiyacı olmadığından %100'ü yerlidir.

Zaten Oylatda toplamı 1,2 MVA eden sistemi kurduğumuzda Enerji Bakanımızın danışmanına kadar ziyarete gelmişler ve takdirlerini iletmişlerdir.

Genel Teknik Bilgileri Şu Şekildedir :

55kVA
Direk Yüksekliği : 20 Metre
Kanat Uzunluğu (Tek Kanat) : 4 Metre 57 cm. (Kanat süpürme çapı : 9 metre 14 cm)

Sistem 3,5 metre/saniye rüzgarda çalışmaya başlamakta ve enerji üretmektedir.

Şu anda yaptığımız çalışmalarımız var.
Pek yakında Pitch Kontrol'ü de teknolojimize dahil edeceğiz (Rüzgarın hızına göre kanat açısını değiştirerek dönüş hızını sabit tutan sistem)

Onu da yaptığımızda aşağıdakilerin hepsi bizim tasarım ve imalatımız olmuş olacak :

Alternatör (Hali hazırda tasarlıyor ve imal ediyoruz)
Türbin : Hali hazırda tasarlıyor ve imal ediyoruz
Pitch Kontrol : Arge Çalışması içerisindeyiz.

Ve bu pitch kontrol sistemi ilk olarak 250 kVA, 50 metre direk yüksekliği ve 17 metre kanat çapıyla çok güzel bir sistemde çalışacak.

Saygılarımla
 
sayın şef yazılarınızı takip ediyorum ben teknik branşta çalışan bir askerim elimde 1 adet klima dış ünite fan motoru mevcut motor sargıları üzerinde yaptığınız modifiye hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. ******@hotmail.com
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
picker arkadaşım
yapmış olduğunuz çalışmaların ülkemize büyük fayda sağlıyacağından eminim.tebrik ederim.özellikle küçük güçlü res projelerininz hakkında bizleri aydınlatmaya devam ederseniz sevinirim...başarılar.....
 
Küçük güçlü RES projelerimiz şu şekilde yaptık :

İlk projemizi İzmir Vişneli köyünde 1 kVA olarak kurduk. Yaklaşık 6 yıldır çalışıyor. Bunu kurarken hem alternatör hem de türbin konusunda bizim için arge oldu.

Pervane'nin fırlamasından tutun da, frenleme mekanizmasının bozulmasına kadar bir sürü şey yaşadık.

Sonrasında Karaburunda bir balık çiftliğine 4 kVA, torbalıda da yine bir 4 kVA olmak üzere sistemler kurduk.

Şefimizin yazdığı notlara da baktım. Özellikle amatör olarak geçici bir süre ihtiyacınızı görecek bir sistem tasarlamak istiyorsanız, son derece faydalı bilgiler içeriyor.

Alternatörü yaparken, bahsettiğim gibi çok kutuplu yapmalısınız.

Şöyle düşünün, 4 kutuplu bir jeneratör 1500 Devirde 50 Hz ve 220 V AC üretiyor diyelim. Siz bu jeneratörü 8 kutuplu yaparsanız, 750 devirde 220V AC ve 50 Hz alırsınız. 16 kutuplu yaparsanız da 375 devirde 220V AC ve 50 Hz elde edersiniz.

En basit jeneratör yapımı :

Bir kibrit kutusunun içine ufak bir neodium mıknatısı atın.
Kibrit kutusunun etrafına bakır telle bobin sarın.
Bobinin 2 ucuna bir kondansatör bağlayın. (Bu bizim akümüz)
Sonra bu kibrit kutusunu sallayın. İsterseniz sallarken bir ibreli avometre yardımıyla da üretilen gerilimin dalgalanmasını gözlemleyin.

Bir süre sonra kondansatörü örneğin bir led'e bağlayın. Yanacaktır.

Şimdi ne oluyor?
Bir mıknatısın ortasından mille bağlayalım, ve bir bobinin önüne yerleştirip başlayalım döndürmeye.

Bobine önce N kutbu yaklaşıyor, bu kutup yaklaşırken de bobinde sağ el kaidesine göre bir yönde akım oluşuyor. N Kutbu yaklaştıkça bu akımın oluşturduğu potansiyel fark artıyor. Sonra N kutbu uzaklaşmaya başlıyor. Ne oldu? Sinüs eğrisinin yarısını elde ettik. S kutbu yaklaşırken de akım ters yöne dönüyor.

Lütfen şu linke bakınız :
http://www.hk-phy.org/energy/power/elect_phy/flash/ac_generator2.swf

Bu bilgiler doğrultusunda siz de evde ufak tefek işinizi görecek bir alternatör yapabilir, su veya rüzgar ile bunu döndürebilir ve Elektrik üretebilirsiniz.
 
Merhaba hocam çalışmalarınız çok güzel bende su kaynagını kullanarak bir enerji üretmek istiyorum ama burda kullanacagımız motor seçimi konusunda bir sorum olacak ac motorlar kullanamayız diye biliyorum ac veya dc servo motor mu seçmeliyim yardımvı olursanız sevinirim
 
arkadaslar araba dinamosuyla yapılabilir fakat nasıl?araba dinamoları normalde şönt dinamodur ve 1500 devir fılan ister.içinde üç fazlı cıkısı vardır ve içinde diyotlarla dogrultularak dısarıya + ve - olarak Elektrik akımını verir.rotor ve statorden olusur rotorunda sargı vardır ee peki buraya kadar tamam da sorun devir sayısında,,,1500 devire kadar fılan cıkmayınca dinamo randımanlı calısmıyor kısacası işimize yaramıoyr bu haliyle.bunu modıfıye etmemız gerekiyordianamonun statoruna hiç dokunmuyoruz biizm işimiz rotorla.rotorda nüve var ve nüve iki parçadan olusmakta bobinlerde nüveye sarılı .yapmammız gereken nüveyi sökmek tabii ki bobinleri de ve ayrıca bilezikleri de, bilezikler bundan sonra işimize yaramayacak.nüveyı mılden ayırduktan sonra daha önce de dedıgım gıbı iki parcadır ve bobinlerin sarıldıgı yatak cıkıntılıdır biz burayı tornacıda düzlettiryoruz,tesviye ettiriyoruz yani.neden çünkü buraya neodyum mıknatıs takacagız,ring olması gerekir ebatları aşagı yukaru 6 cm çap 1,5 cm iç cap ve mıknatısın yuksekliği de 3 cm olacak.grade n40 yada daha daha yukarısı olabilir.hemen belirteyım bu özellikte bı mıknatısın fiyatı 100 tl den fazla,biraz masraflı yani.bir de mıknatısın manyetik yönü önemli ,manyetik yönü eksenden eksene olmalı (axial),neyse daha sonra bu neodyum mıknatısı rotorda bobinlerin bulundgu yere takıyoruz.bobinleri sökmüştük daha önce degil mi?mıknatısları ıyı bır yapıstırıcı ıle yapıstırsak iyi olur bıson vsss yapıstırıcılarla.daha sonra montajı yapıyoruz .dakikada 150-200 devirla 12 voltu rahat görebilecegınınzı umuyorum,akımıda en az bi 15 -20amper olacaktır .burada sını da söylemek ıstıyorum dinamonun içinde siddetlı manyetık alan olacagı ıcın diyortların etkılennmmesı ıcın diyotları dısarı alabiriz yada diyotların gücü bize yeterli gelmez ise diyotları 3 tane köprüyle tekrar olusturabiliriz neyse lafı uzattım kolay gelsin
 
Merhaba hocam çalışmalarınız çok güzel bende su kaynagını kullanarak bir enerji üretmek istiyorum ama burda kullanacagımız motor seçimi konusunda bir sorum olacak ac motorlar kullanamayız diye biliyorum ac veya dc servo motor mu seçmeliyim yardımvı olursanız sevinirim

Selamlar,
DC Motor kullanabilirsiniz. Normal bir araba alternatörü de kullanabilirsiniz.

Ayrıca DOGADAN ENERJiYE adresine de bakmanızı öneririm.

Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Mesajlar
930,703
Kullanıcılar
452,686
Son üye
heisener123

Yeni konular

Geri
Üst