Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

sn. tekin126
step motor banada mantıklı geliyor bir video seyretmiştim vede güzel enerji verdiğini söyliyebilirim ama pahalı
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Şefim özür yine ben İlker. Bir soruyu tam anlamadım.
-ben 3500 devirlik bir motor kullandığımda motor, asıl devri olan 3500 e ulaştığındamı bana 12 V. verir.Düşük devirde döndüğünde daha mı az voltaj alırım yani.
 
Sayın arkadaşlarım !
Bütün bu sorulara şöyle cevap vereyim ;
Elimizdeki motorun voltajı, gücü ve devri çok önemli. Diyelimki 12 v. 60 w. ve 3000 d/dak. motorumuz var. 60 / 12 = 5 amper. Biz bu motorun milini 3000 devirde dönderirsek 12 v. 5 amper güç elde ederiz. 3000 devir değilde 1500 devir ile çevirdiğimizi varsayarsak 6 v. 3 amper alabiliriz. Belki tam böyle olmayabilir, mühendis arkadaşlar hesaplamasını yapabilirler.

Mesela benim elimde bir dc. motor var, etiketinde 20 v. 5 amper yazıyor. Normal devri 1392 devir ve redüktörlü. Redüktör çıkışı 265 devir. Tabi ben tam 265 devirde hassas olarak döndüremedim. Motor çıkışına 12 v. 20 w. nokta halojen ampül bağlıyorum ve voltmetreyi bağlıyorum. Motorun dönme hızına bağlı olarak hem voltaj hemde ampülün yanma şiddeti değişiyor.

Yani motor üzerinde yazılı olan voltajı tam devrini bulduğunda üretir.
Ayrıca step motorlarda iyi bir üreteç olarak kullanılabilir.

Rüzgar türbini ile uğraşan arkadaşlar şayet düşük devirli motor bulamazsa yüksek voltajlı yani 24 veya 48 v. ve yüksek amperli motor kullanırlar ki mesela 48 v, 3000 devir ise 750 devirde 12 v. alabilsin diye. Doğal olarak alacakları güç te aynı oranda düşecektir.

Akü şarjı için 3 - 5 volt yetmez. Henüz akü şarj işine geçemediğim için deneyimlerimden değilde okuduğum bazı bilgileri aktarayım. İnternette bazı akü şarj devreleri var, bazısı 12.8 v. ile bazısıda 13 v. ile şarj ettiği yazıyordu. Demekki bu durumda 3-5 voltla bu iş olmuyormuş.

Korkmaz hocam bizlerle paylaştığın bilgi için de teşekkür ederim. İyice araştırıp, bilgi sahibi olunmadan girişilen işler çok uğraştırır. Benim elimde bir sürü atık malzeme kaldı.

Herkese kolay gelsin.
 
Sayin Şefİm sorduĞum soruya cevap vermedİnİz.tammen yapilmiŞ bİr jeneratÖr kaÇ lİra .bana bu konuda acİl bİgİ verİrsenİz memmun olurum.bu cİhazdan satin alabİlİrİm.
 
qqqq ' Alıntı:
Sayin Şefİm sorduĞum soruya cevap vermedİnİz.tammen yapilmiŞ bİr jeneratÖr kaÇ lİra .bana bu konuda acİl bİgİ verİrsenİz memmun olurum.bu cİhazdan satin alabİlİrİm.

Sayın qqqq arkadaşım !
Önceki sorduğunuz soruya cevap verdim sanıyorum. Detaylar hakkında bilgi istemiştiniz, ben de bazı açıklamalar yapmıştım. O sorunuzda fiyat sormamıştınız.

Böyle bir sistemin maliyeti belli olmaz. Ben bu işi seri imalata döküp, üretim yapmadığım için belli bir fiyatı olmaz. Elimize geçen basit malzemelerden amatörce yapılmış bir işin maliyeti belli olmaz. Benim bulacağım motor pahalı olur, siz aynı motoru daha ucuza bulabilirsiniz.
 
TeŞekÜr ederİm.Şekİl 1-2 -3-4-5-6-7-8 dekİ ÖlÇÜler demek İstemİŞtİm.mesela kaçlik rulman kullanilacakkullanilacak demİr mİl uzunligu kaç cm , galvanİz boru kaç cm bunun gİbİ detay ÖlÇÜler.İlgİlenİrsenİz memmun olurum teŞekÜrler
 
sayın qqq arkadaşım

bu ölçüler net olarak verilemez. verilmeside sağlıklı olmaz. şef hocamın projesi eldeki veya kolay bulunabilir malzemeleri kullanarak mümkün olduğunca maliyeti arttırmama esasına dayanıyor. bir bakıma hobi veya deneysel faaliyet olarakta düşünebilirsin. fakat sisteme ciddi bir maliyet ayırarak kararlı bir sistem elde etme çabasındaysan; işinin ehli bir kaç tasarımcı ile tek tek malzemeleri seçip hesabını kitabını yapıp istediğin malzemeleri ve ölçüleri elde etmiş olursun. tabi işi o boyutlara taşımaktansa hazır bir rüzgar gülü temin etmek bence daha ucuz bir yol olacaktır.

dediğim gibi şef hocamın projesi bir taslaktır (bir başlangıç noktası / yol gösterici). yapıp hayata geçirmek ise sizin becerinize ve tecrübenize bakar. misal üç kanatta birbirinin aynısı olmalı ve aynı ağırlıklarda olmalı bir birlerine 120 derce açıda olmalı ve eksene hizalanmalı(ustalık ve ince işçilik gerektiren bir konu). milin kalınlığı rulmanların çapı verime etken olsalarda en önemli kısım pervaneler ve motordur. bu konu daha da uzar gider...

ölçüler verilse herkez birbirinin aynı sistem kurmaya çalışır. eldeki malzemeye bakılmaksızın yenisi falan alınmaya çalışılır. ama birazda üretken olup eldekini de kullanmak lazım. belki daha iyi sonuçlar çıkarda burda yayınlanır belki bu seferde onu kullanırız...

saygılarımla....
 
TEŞEKÜR EDERİM.ELİNDEKİNİ KAÇ PARAYA SATIYOR.BİR ÖRNEK OLARAK ALMAK İSTİYORUM.SERİ İMALAT DÜŞÜNMÜYORUM.
 
bende solidworks ile bir çizim yaptım ...
yorumlarınızı bekliyorum...
 
Sn. eastking kardeşim, çizimler çok güzel görünüyor. Yalnız motoru nasıl bağlayacağını çizmemişsin, onu merak ettim.
Birde kanatları merkez diske monte ederken yarık içine sabitlemek yerine açıları değiştirebileceğiniz bir sistem düşünürseniz daha iyi olur kanaatindeyim. Çünkü kanat açıları bulunduğun yerdeki rüzgar gücüne göre farklılık gösterecektir.

Derslerinde başarılar diliyorum. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,768
Mesajlar
920,311
Kullanıcılar
450,838
Son üye
caglar48

Yeni konular

Geri
Üst