merhaba arkadaşlar ve şefim,
sırf bu konu için siteye üye oldum. balkonuma hyroponic mini bir sera yapmayı düşünüyorum ve bunun için gerekli elektiriğide rüzgar enerjisinden karşılamak istedim. yabancı pek çok sitede araştırma yaptıktan sonra türkçede işe yarar tek kaynak burası çıktı. lafı fdazla uzatmayayım.
sevgili şefim, neredeyde bu konunun bütün sayfalarını okudum (sayfa 28e kadar. belki sonrasında deginilmiştir.) temel olarak iki sorun gördüm ki bunların çözümleri daha önceki araştırmalarımda görmüştüm ve bunları paylaşmak istedim.
1) sıfır rüzgar tirbünleri. rüzgar direncini artıtırmak için kanak boyunu uzatmak dışında yabancı arkadaşlar yataytirbünleri rüzgar türbünlerine benzer rüzgar şiddetini artıran bir düzenek içine yerleştirmişler. okuduğum pek çok makalede bu tip yapılar övülüyordu. örnek vidyo linki:
YouTube - Vertical Axis Wind Turbine with Casing
[video=youtube;Nsno1LW4N-o]http://www.youtube.com/watch?v=Nsno1LW4N-o[/video]
2) düşük rpm elektirik üretimine başlayabilecek alternatörlerin temini. şef bu konuyu zaten çook ilerletmiş. fakat şimdiye kadar gördüğüm durumda şefin bu işi daha da ileri götürmesinde önündeki tek engelin bağlı kaldığı çıkma motor yatakları ve bunların kabiliyetleri olması(mıknatıs yuvaları veya sarım kalınlıkları. konunun acemisi olduğum için terminolojide hatalarım olabilir. mazur görün. amaç kıvılcım çakabilmek.) yabancı sitelerden takip ettiğim kadarıyla rüzgar türbünleri için yazıda geçen motorlardan ziyade yatay basık tipde alternatörler kullanılıyor. üstelik youtube da bunların yapımı konsunda çok güzel vidyolar var. istediğiniz çapta ve istediğiniz mıknatıs adedinde üretim yapmanı mümkün. üstelik mıknatıslarınız varsa gerisi çook daha rahat temin edilebilecek şeyler. gerisi konu hakkında bilgi ve beceri ki şefim bu sizde fazlasıyla var. kalıpcılık ve proje-çizim koınularında iyiyimdir. isterseniz size bu konularda yardımcı olabilirim. konu hakkında yüzlerce vidyo var. beğendiğim iki vidyoluk bir seriyi örnek veriyorum.
mıknatısların yerleştirilmesi :
[video=youtube;Ahs2pM10xQU]http://www.youtube.com/watch?v=Ahs2pM10xQU[/video]
döküm :
[video=youtube;J-YxsElPCgs]http://www.youtube.com/watch?v=J-YxsElPCgs[/video]
bu tip bir yapıda aklıma birde şu geldi. aynı mil üzerinde bu sistemden ikitane olusturdugumuzda bu iki alterntor arasında yine üçğüncü bir sargı serisi konulabilecek mıknatıs boşluğu oluşuyor. bu boşluk bu amaçla kullanılabilir mi bilmiyorum. kullanılamasa bile bu iki alterntorun birbirlelerine bakan bu dış cepelerine baka bir mıknatıs bloğu konularak elde edilecek rpm den yüksek verim alınabileceğini düşünüyorum. tabi bunlar bu işlerden hiç anlamayan benim hiç bir dayanağı olmayan teorilerim
çok saçmada olabilirler.
birde şunu eklemek istiyorum bilye-rulman teknolojileri oldukça gelişti. bu tip eski veya daha çok güç altında kullanılmak için üretilş motorlarda sürtünme gücü veya ilk hareket gücü gibi konularda rüzgar enerjisi için yapaılan alternatörlerde olduğu hassasiyetde ele alınmaış olsa gerek. yani çıkma bir sistemin modifiyesi bir yere kadar. anadolu taşın(80 ülkeye satış yapıyor) çok küçük sürtünme gücünde hüflesen dönecek sistemleri var. yukarıdaki gibi bir sistemde bu tip rulmanlar kullanma özgürlüğünüzde olacak.
not: seram için birtanede banalızım şefim. sen masrafları karşıla ben denerim olursa sana vereyim diyorsanız masraflaraı karşılamaya hazırım
iyi çalışmalar ve çalışmalarınız için teşekkürler