Çok teşekkür ediyorum sayın wolf_4503, sayın ikayserili.
Evet, kontrol eden bir devre var. Ana bobinlerin yanısıra daha ince bobin telinden daha az sipirli ikinci bir bobin sargısı var. Bu bobinlerden max. 400 devirde 12 v. alıyorum. 400 devri geçince gerilim de artıyor ve elektronik devredeki röleyi sürüyor, röle çıkışları da çanak anten motoruna kumanda ediyor, kanatlar hafif hafif rüzgardan kaçıyor. 400 devri bulduğunda daha doğrusu üretilen gerilim tekrar 12 volta düşünce orada kalıyor. Rüzgar yavaşlayınca kanatlar tekrar kendiliğinden eski haline geliyor.
Böylece bobinlerin fazla akım üretmesinden kaynaklanan yanma durumu, şarj kontrol cihazının yanması ve kanatların kırılması tamamen ortadan kalkıyor.
Sn.ŞEF'im; aslında kendi kendisini kontrol edebilen bir servo-mekanizma yapmışsınız.Bu sistem uydu sistemlerindeki çanakların otomatik olarak uyduya kilitlenmesinde de benzer şekilde kullanılıyor sanırım.Elektronikte,yine tamamen elektronik yolla,bir smps güç kaynağının istenilen sabit voltaj çıkışı da tamamen benzer bu prensiple otomatik olarak sağlanıyor hepimizin bildiği gibi.Sizin sisteminizde geri besleme (Feedback) olayında,etkin olan 12 voltluk gerilim üreten az sarımlı bobinin,12 voltun alt değerinde mi yoksa üst değerinde mi olduğu referans alınıp rölelerle sonsuz dişli motora yönlendirme konumlandırması sağlanıyor.Peki bu sonsuz dişli motoru gereken akımı seri bağlı olduğu rölelerden alırken,kendi türbininin enerji gücünden mi yoksa harici bir kaynaktan,şarj olmuş aküden mi direk ihtiyacı olan bu akımı sağlıyor,bu servomekanizmalı türbin sisteminizin ayrıca bu noktasına takıldım,affınızı rica edip de size bunu sorayım diyorum.
Servomekanizmanız için 12 voltluk bobinden üretilen referans voltajını aynen 12 voltluk bir zener diyodun,elektronik devrelerdeki sabit voltajı sağlama işlevine direk benzetsem,çok da yanlış bir benzetme yapmış olmam herhalde.12 voltta voltajı kiliitleyip sabit tutan bir ac-dc güç kaynağının,elektronik devresindeki 7812(Bu entegrede de zaten 12 volt zener var) veya 12 volt zener diyodun voltaj yükseldiğinde,bunu 12'ye sabitlemek için paralel direnci devreye sokarak,voltajı 12'de kalacak şekilde dengelemeye çalıştığını,12'nin alt değerlerinde ise hiçbir palalel veya seri direnci,voltajı daha fazla düşürmemek için de devreye sokmadığını,bir gerilim regülasyonu prensibi olarak biliyoruz.Sizin sistemde ise,bir zenerin dirençleri otomatik devreye alması yerine bir röleyi çalıştırıp,sonsuz dişli bir motorla otomatik bir konumlandırma işlevini direkt yaptırmanız söz konusudur.Aslında her ikisinin de neticede yaptıkları işler,bir geri besleme veya bir servomekanizma prensibinden başka bir şey değildir.
Elinize sağlık,yapı olarak da,estetik olarak da ve geri beslemeli çalışma prensibi olarak da mükemmel buldum bu sisteminizi.Sizin bilgi birikiminiz,azimli çalışmalarınız ve tecrübelerinizle zaten sıradan,amatör bir çalışmanın ayrıca sizden beklenmesi de düşünülemezdi,size ancak çok profesyonel eserler ortaya çıkarmak yakışabilirdi,elinizden gelenin en iyisini de layıkiyle yapmışsınız,tekrar tebrik ediyorum.Bu çok başarılı çalışmalarınızın ben de merak ve heyecanla izleyen sabırsız bir takipçisiyim,daha gelişmiş ve güncellenmiş nice yeni çalışmalarınızı forumda paylaşılmış olarak görmek dileğimle.Bu eşsiz,güzel eseriniz karşısında,ayrıca seçilmiş başka daha güzel cümleler bulmayı da pek beceremedim.Saygılarımla.