Biz ne kadar üretirsek o kadar tüketmeye hazır bir şebekemiz yok maalesef. Karşımızda belirsiz bir yük yok. Karşımızda yıllık istatiksel olarak belirli bir tüketim alışkanlığı var. Yılın 365 günü, günün 24 saati bilinen bir tüketim miktarı var. Yıllık büyüme rakamları ile orantılı da bir artış var. Bu mesajı okuduğunuz saatteki tüketim rakamı %1'in altında bir hassasiyetle tahmin ediliyor. Sabah hangi santralın hangi üniteleri devre dışı olacağı, pik saatlere doğru hangi ünitelerin devreye gireceği planlanmıştır. Tüketim artmaya başlayınca devrede olmayan üniteler yavaş yavaş devreye alınarak, pik saatleri geçince de yavaş yavaş devre dışı yapılarak sistem frekansı sabit tutulmaya çalışılır. Arada çok kısa süreliğine frekans 49.85 lere düşebilir. Bunu da frekans takibine katılan santrallar karşılar.volverine ' Alıntı:Bir diğer mod olan universal modu ele alırsak, yine türbinimiz var 5MW ve yük olarak karşımızda ulusal şebeke var. Biz ne kadar üretirsek o kadar tüketmeye hazır. Bir önceki örnekte olduğu gibi daha fazla güç çekilirse devir düşerde diyemeyiz, karşıda belirsiz ve çok büyük bir yük var.
Çünkü bu zaten mevcut güç tüketimi yetmemiş şebeke çökmüş demektir. Bu sistem terazinin iki kefesi gibidir. Yük tarafı ağır gelirse çöker. Ama üretim tarafı fazla gelirse diye bir seçenek yok.(Herkez ihtiyacı olan enerjiyi alır) Buyrun fazla enerji geldi herkez fazla fazla alabilir olayı değil yaniBiz ne kadar üretirsek o kadar tüketmeye hazır.
Eski santrallarda manual senkronizasyon yapılıyor. Tabi senkronatör kullanılarak. Gerçi senkronatör çihazı da çok pahalı değil ama analog kontrollü santrallarda öyle. Faz farkına göre devir artır veya azalt butonları, voltaja göre de ikazı artır veya azalt butonları kullanılarak faz ve gerilim farkları limit değere gelince kesiciyi kapat butonuna basılarak paralele giriliyor. Yeni sistemlerde senkronatör bu komutları otomatik gönderiyor.abuzettin20 ' Alıntı:...eklemekte fayda görüyorum; devreye giren yeni santrallerin, şebeke ile senkron çalışması, otomatik olarak en iyi an kontrol edilerek, santralin şebekeye kenetlenmesi sağlanıyor. Zira insan eliyle yapılma şansı hiç yok.
ustam burda kastım bir ölçü aleti kullanmadandı ona bakarsan bunu 3 adet voltmetreyi gözlemleyerek te yapabilirsin. ama haklısın benim yazımdan senin anladığın anlam çıkıyor kusura bakma.Eski santrallarda manual senkronizasyon yapılıyor
aykanat ' Alıntı:Neden hep büyük santralleri düşünüyoruz. Birde evlerde yada işyerlerinde kullandığımız benzinli yada dizel jeneratörler var.
Bunlar nasıl düzenliyor güç üretimini?
Yük çok değişken olabiliyor ve jeneratörün yükün değişeceğini önceden kestirmesi imkansız...
Biz ne kadar üretirsek o kadar tüketmeye hazır.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?