Analizör
Üye
merhaba arkadaşlar size şimdi güzel bir soru soracagim, benim bildigim kadari ile bir jeneratör ada modda calisirken boşta frekansi atiyorum 56 hzdir ve nominal yükünü aldikca 50 hz e yaklasir, bu aralıkta salınır frekans yüke bagli olarak dogru mu söyledim?
eğer dogru isem size sorum su, biz yüklendikce frekans neden düser? yani 56 hz bosta calisiyorum ve yüklendim bir miktar bu yüke göre ben tahriki orantili olarak artirirsam frekans yine 56 hz olur ama öyle olmuyor frekans düsüyor,yani neden belli yüklerde boşta frekansin altina inmek durumundayiz bu bir dizayn meselesimir (teknik bir gerekcesi varsa) yoksa dogal bir durummudur generatör icin? bu soruyu cok iyi bilen arkadaslara soruyorum emin olmayan arkadaslar lütfen görüs belirtmesin cünkü dezenfermasyon oluyor hoş olmuyor. simdiden teşekkür ederim
Gayet basit bir soru emin olunmayacak bir durum yok.n=devir(d/d), 2p=kutup sayısı, f=frekans(Hz) olmak üzere devir n=120f / 2p formülü ile ifade edilir. Frekans ile devrin arasındaki doğrusal ilişki bu formülde açıkca görülmektedir.Yüklenme esnasında geçici frekans düşümü normaldir.Governör yakıt pompasına müdahale edip yakıt debisini arttırıp deviri toparlayana kadar geçici rejim oluşur. Sürekli çalışmada frekans düşüklüğü devam ediyorsa governor ayarları ikaz sistemi kontrol edilmelidir jeneratör servis bakım zamanı gelmiştir. Hava filtresinin tıkanıklığı bile sebep olabilir.
düşük devrin yarattığı ayrı bir sorun;
Devirin etiket değerinden daha düşük olması halinde voltajın nominal değerde tutulması, voltaj regülatörünün fazladan ikaz akımı geçirmesi ile mümkün olacaktır. Voltaj regülatörünün büyük akım geçirmesi , alternatörün ikaz sargılarının hasar görmesine neden olur.
voltaj regülatörünün fazla akım geçirmesi , voltajın sabit tutulmasına yetmez ve voltajda düşmeler meydana gelebilir.