Geniş ölçüm alanlı, ibreli, DIN PPM yapım ve notları

Herhangi bir hata görmedim.
Dedector çıkışında iki tane kondansatörümüz vardı. Bunların birisi 1uF diğeri de bir ara 10uF bağladığımız ve yavaş testi yaptığımız idi.
Oradaki kondansatörün birisi 1uF aynen kalsın diğerini de 10uF yap. Böylece şemadaki VU-PPM olayı olacaktır. Bizim devremizde eskiden FAST/SLOW idi.
 
Bizim redresör devresinin PCB çizimi şöyleydi (resim 1). PPM in çalışır durumdaki devresi resimdeki gibi(resim 2). Kullandığımız kondansatörler 2,2uF (2 adet daha ilave etmiştik .Bu durumda ben bunların hepsini sökeceğim. 2,2uf olanları sizin verdiğini ERO 1uF yapacağım. F/S için kullandıklarım 2,2uf yerine 10uF elektrolitik kondansatör takacağım.
Doğru mu anlamışım?
 

Ekli dosyalar

  • PPMredresör.png
    46.5 KB · Görüntüleme: 6
  • PPMredresor.jpg
    169.3 KB · Görüntüleme: 6
  • Kondansator.jpg
    52.5 KB · Görüntüleme: 7
Tam değil.
Redresördeki kondansatörlerden SLOW modda devreye gireni (SW yanındakini) söküp yerine 10uF bağla yeter.
Diğeri 2.2 de olabilir 1uF dahi olabilir.
 
Daha önce eklemiş olduğun ve gözümden kaçan şu resme dikkat çekmek istiyorum.

VU metre ilk sistemlerde kullanılan ibreli ölçümleri anlatan bir sistemdir.
VU metreler mekanik oldukları için yükselme ve düşme zamanları yüksektir. Tipik olarak 300msn. Bu sürede bir sesteki ani yükselme daha kısa sürelerde olacağı için ibre ataletinden dolayı müziğin peak seviyesinde oldukça fazlaca ölçüm hataları olmaktadır. (13-16db)
Yani bir eserdeki peak seviyeleri 0dbU seviyesinde iken bir VU metrede ibrenin -13 ila -16db seviyesinde göstermesi olağan bir durumdur. Çoğu kişiler VU metreyi tanımadıkları için ibrenin de sonlara doğru göstermesini beklerler. Halbuki bu durumda müziğin gerçek peak seviyesi +13 ila +16db seviyelerinde olabileceği unutulmamalıdır.
DIN PPM ve diğer bazı PPM lerde gecikme süresi tipik DIN normları için 10msn FAST PPM için 5msn civarıdır.
Bu tür PPM ler QPPM, QUASI PPM olarak adlandırılmakta olup, yine de müzikteki ani iniş çıkışlarda birkaç db lik hata payı olabileceğini ifade eder. Örneğin müzik eserinde 3msn lik bir DUMP sesi varsa QPPM ler bu sesin seviyesini gösteremeyeceklerdir.
EBU standartları ise genel olarak DIN PPM standartlarında olmakla birlikte, digital uygulamalarda response daha hızlıdır. (5msn veya daha az)
@ozgurece-TA3HGU e yapmış olduğum EBU PPM de bu standartlar göz ardı edilmemiş olup, ideal response için ayarlanmıştır. Eğer EBU PPM i 90db gibi bir skalada ölçeklendirebilirsek o taktirde çok daha hızlı bir response ile ayarlamamız mümkün olacaktır.
1msn veya daha hızlı hatta TPPM (True PPM) hızında bile ayarlamak mümkün olacaktır. Ancak takdir edilecektir ki çok hızlı inip çıkan bir göstergede seviye takibi de oldukça zorlaşacaktır.
 
Yamyam hocam bu direnç ve kondansatör değerlerini nasıl belirleyeceğiz.Önce üzerindeki değerleri mi kullanacağız.
Bir de merak ettiğim bu devrenin çalışma prensibi. Transistor collector bacağına +15V ,base bacağına redresörden gelen 1V giriyor ve 4k7 dirençten geçerek ibrenin + ucuna bağlanıyor.Ancak bir de -15V var. Bu da ibrenin - bacağına gidiyor. Peki ibrenin - ucu şaseye nasıl ulaşıyor.Şaseye ters diyot bağlanmış.

Biraz aydınlatabilir misiniz?
 
Tam olarak analiz etmedim ama prensip olarak anlatayım.
Profesyonel DIN PPM lerde de benzer bir mantık kullanılır.
Önce kondansatör bir gerilimle doldurulur. (M1 in uçlarındaki) Sonra iki farklı gerilim farkı alınarak kondansatörün boşalması ters gerilimle sağlanmaya çalışılır.
Kondansatörün boşalma karakteristiği gereği ibrede bir yavaş hareket sözkonusu olacaktır. Bu sebeple ibre aşağı doğru yavaş hareket edecek yukarı doğru daha hızlı hareket edecektir.
Nispeten hızlı erişimli ölçü aleti de kullanılırsa (M1) gösterge 10msn gibi atack hızında çalışabilecektir.
NOT:
Profesyonel ibreli PPM lerde ibre boşta iken 0db de set edilmiştir.Yani ibre çalışmazken 0db pozisyonunda durur.
Devre çalıştığında ibreye negatif gerilim uygulanmış olur. Bu negatif gerilimin sıfırlanabilmesi için redresörden elde edilen pozitif gerilim kullanılır. Her iki gerilim eşit olduğunda peak seviyesi 0dbu olmalıdır.
Pozitif gerilim artı db seviyelerine göre belli seviyededir.
Bu şemada da benzer mantık kullanılmış olup, eğer kondansatör başlarda dolu olur da pozitif gerilim ile düşürebiliyorsak ibre daha yavaş hareket eder daha doğrusu aşağılara daha yavaş düşer ama yükselmelerde nispeten hızlı olur.
Biz bunu sağlayabilmek için büyük elektrolitik kondansatörleri de test etmiştik hatırlarsan, Ancak redresör katımızın çıkış akımı kondansatörü yeterince hızlı dolduramadığı için BUFFER devresi eklemiştik.
Yine de belirtmem gerekirse ibrenin kalitesi burada çok önemlidir.
Eğer ibremiz çok yavaş düşer, ama yükselmelerde nispeten hızlı olabilirse bu ek devre başarılı olmuş demektir.
Tek şüphem devredeki M1 in 50uA lik olması bizim ibre ise belli değil.

EK:
Tam anlaşılabilmesi için profesyonel ibreli DIN PPM leri gösteren bir video buldum.
Tam kıyaslama için PPM-ULA senin akai DIN PPM ve videodaki DIN PPM in hareketleri gözlemlenebilir.
Alttaki videoda PPM ler çalışmazken ibrelerin 0db de durdukları 3.dk dan sonra görülecektir.
Bu tür mikserlerin ölçüm ve bakımlarını yıllarca yapmıştım.
En hayran olduğum ise STUDER VISTA idi. Daha sonra tamamen PC bazlı ve ON AIR modeli çıkmıştı. VISTA serisi en pahalı üretimlerden idi.
Bu videoda studerin hikayesi ele alınmış.
 
Son düzenleme:
@Mr_YAMYAM hocam transistorlü devreyi tamamladım.Redresör deresindeki 10uF ların yönünü resimde işaretledim doğru mu ?
İlk etapta 1uF lar yerine 2,2uF kalsa sorun olur mu?Çünkü daha önce yaptığımız tak çıkar işlemlerinden dolayı bakır yollarda padlerde sıkıntı var.

Bağlantıları yaptıktan sonra ibreleri bağlamadan yapacağımız bir ölçüm olacak mı?
 

Ekli dosyalar

  • PPMtransistordevre.jpg
    159.7 KB · Görüntüleme: 10
  • PPMredresör.png
    56.8 KB · Görüntüleme: 9
  • PPMredresordere.jpg
    259.1 KB · Görüntüleme: 11
10uF ların eksi ucu şaseye gelecek.
Oradaki kondansatörleri sökmene gerek yok. Maksat kondansatörün kapasitesini artırmak zaten. Hatta 22uF bile takabilirsin.
İbreleri bağlamadan zaten ölçüm yapamazsın. İbreler ölçecek.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…