PTC uygulaması ile sıcaklığa karşı akım sınırlaması mı yapmış olacağız?Eski profesyonel PPM lerde PTC uygulaması sıklıkla yapılırdı.
Literatürde VU skala -24db dir. -24db ölçerken ibre 1mm kadar hareket etmişse o zaman normal. Ama birkaç mm hareket etmiş ise ibre boyu kadar mesafede hareketi yok demektir. Bu olay ise boncuk diyotun iletim gerilimindeki ondalar veya yüzdeler seviyesindeki tutarsızlıklardandır.Teşekkür ederim Yamyam hocam.Daha önce kullandığımız MI osiloskop progaramını PC ye yükledim (21 günlük süresi var).Bunu sinyal jeneretörü çok güzel istediğimiz Vp değerini girebiliyoruz.Bu hassasiyetle ölçümler yaptım.Bu ölçümler ile istediğimiz desibellerin Vp değerleri ile mA değerleri ve benim yaptığım redresör çıkış gerilim ölçümleri ile TR devresi ibre mA ölçüm değerlerini tespit ettim. Ölçümlerde -6dB den itibaren bizim tr devresi çıkışındaki ölçümde 0.01mA ve daha aşağıya doğru indikçe örneğin -18dB de 0.03mA kadar olması gerekenden daha düşük mA okunuyor.Bu da ibreye ne kadar yansır bilemiyorum.Ama bu şekilde -27dB ,-30dB verince ibre zaten en dipte olduğu için okuma yapmıyor.
TABLO
Sinyal Jeneratörü----------------------------Redresör çıkışı
dB------------------Volt-------------------------Volt-------------- Gereken mA----------İbre ölçülen mA
0 dB ---------------1V -----------------------------1V-----------------------0.75mA------------0.77mA
-3 dB--------------- 0.71 V ------------------------- 0,715 V-----------------0.53mA-----------0.53 mA
-6 dB -------------- 0.50 V---------------------------0.501 V----------------0.375mA--------- 0.36mA
-9 dB---------------- 0.356 V--------------------------0.353 V---------------0.265mA ----------0.24mA
-12 dB-------------- 0.250 V-------------------------- 0.247 V---------------0.187mA-----------0.16mA
-15 dB---------------0.177 V-------------------------- 0.173 V---------------0.137mA-----------0.10mA
-18 dB---------------0.122 V-------------------------- 0.126 V----------------0.097mA ---------0.06mA
-21 dB --------------0.089 V------------------------- 0.083 V
-24 dB-------------- 0.063 V-------------------------- 0.056 V
-27 dB -------------- 0.0446V------------------------ -0.037 V
-30 dB-------------- 0.0315 ---------------------------0.024 V
PTC uygulaması ile sıcaklığa karşı akım sınırlaması mı yapmış olacağız?
Germanyum diyot aldım bir de BC550 transistör aldım.Yarın elimde olur heralde bir de onlar ile bu devreyi deneyeceğim.Fark olur mu bilemiyorum?Bu olay ise boncuk diyotun iletim gerilimindeki ondalar veya yüzdeler seviyesindeki tutarsızlıklardandır.
Daha önce bahsetmiştim. O ibre boşta iken 0db de durur. Redresörden negatif voltaj verilerek ibranin dibe sapması sağlanır. Sonra da pozitif voltaj ile ibre saptırılır.Yamyam hocam Studer ibre gördüm dediğiniz gibi ibre 0dB de duruyor.
Cahal cimbildek @sasen1Germanyum diyot aldım bir de BC550 transistör aldım.Yarın elimde olur heralde bir de onlar ile bu devreyi deneyeceğim.Fark olur mu bilemiyorum?
https://www.ersinelektronik.com/class/INNOVAEditor/assets/Datasheets/1N60.pdf
https://www.ersinelektronik.com/class/INNOVAEditor/assets/Transistor/BC547.pdf
50mA lik diyodu orada nasıl kullanacaan
Darlington bağlantıyı da denerim.Bu durumda trimpot değerlerini ben daha önce R1 için 2K ,R2direnci -15V a bağlı olan için 50K olarak düşünmüştüm.Yine aynı olarak kalabilir değil mi?Tek transistör ne kadar farkeder bilemiyorum. Ama darlington bağlantıyı bi denemelisin.
Tabii ki darlingtan bağlantıda BE gerilimleri ikiye katlanacaktır. Bu yüzden boncuk diyodu da çiftelemelisin.
Ben satış sayfasında 500mA yazıyor diye aldım.Datasheetinde hangi bilgiye bakmam lazımdı?
https://www.ersinelektronik.com/urun/1n60-500ma-45v-aa118-germanyum-diyot
Darlington bağlantıyı da denerim.Bu durumda trimpot değerlerini ben daha önce R1 için 2K ,R2direnci -15V a bağlı olan için 50K olarak düşünmüştüm.Yine aynı olarak kalabilir değil mi?
Öyle değil.Peki şöyle düşünürsek,bizim ibreye bağlı olan diyotumuz germanyum diyot için diyorum. Maximum Average Forward Rectified Current 50mA ama diyotumuz ters polarizasyonda olduğu için diyotun çalışması yine de etkilenecek midir?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?