Geniş ölçüm alanlı, ibreli, DIN PPM yapım ve notları

Pes etmek yok. Şimdi 10uf redresör çıkışındaki kondansatör F/S switche bağlı olduğu için switch ile onu devreden çıkarttım. Olmadı. Sonra Transistörü söktüm. Jumper attım. Öyle çalıştırdım. İbre daha da ortada kaldı. Acaba seri diyotlardan mı? 0 db i ayarlıyorum 0.77mA olarak sinyali kesince ibre ortada kalıyor.
Cahal Sasen. Tek transistör olunca tek diyot kullanacaan. İki diyot olunca transistörün dürtülme gerilimi artar.
Bu hali ile ibre çat çut etmiyorsa darlington kazancını en fazla 1000 yapmamız lazım.
 
Ne bileyim siz diyoru sök demeyince bir bildiğiniz var diye düşündüm. Şimdi diyotu sökeceğim sonra ne yapayım. Bizim eski devre oldu yine
 
Ne bileyim siz diyoru sök demeyince bir bildiğiniz var diye düşündüm. Şimdi diyotu sökeceğim sonra ne yapayım. Bizim eski devre oldu yine
Eski devreye gelinceye kadar bazı şeyleri mıncıkladık.
İbrenin ortalarda kalması möhüm değil. O olayı bir şekilde hallederiz. Önemli olan ibrenin normal hareket etmesi.
 
Şu anda ibre normale döndü ama iniş hızı yüksek
İbre devresi eski devre ile aynı sadece transistör BC 550 yeni aldığım
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20240917_232529.jpg
    IMG_20240917_232529.jpg
    162.1 KB · Görüntüleme: 2
  • IMG_20240917_232522.jpg
    IMG_20240917_232522.jpg
    154.7 KB · Görüntüleme: 2
@Mr_YAMYAM hocam devreyi ilk hali ile kurduktan sonra bazı araştırmalar ve denemeler sonucu şunları yaptım.

1-İbreye paralel olan kondansatörün değerini değişik kondansatörler ile deneyerek en son 1000uF olarak taktım böylece İbrenin 0dB den -20dB ye düşme süresi 1,5sn-2sn arası kadar oldu.Bu süreyi elde etmek için anyı zamanda şemada olan 220 ohm direnci kaldırmıştık.Bu direnç yerine 2.2k direnç koydum.Redresör devresi çıkışındaki 10uF a paralel 47nF film kondansatör taktım.Böylece yüksek frekanslarda ibrenin hızı biraz daha iyi oldu.
Videoda izlendiğinde bir sorun var.İbre 0dB ye kadar geldikten sonra hafif duraklayıp bizim referans 0dB noktası olan +4dB ye ulaşyor.Bu sorunu aşabilir miyiz hocam?

Bir de başka transistör denemek istedim.BC237 kullandım ama baktım bir şey değişmedi.BC550 nin kazanç değeri daha yüksek ve gürültü düzeyi daha düşük olduğu için BC550 olarak bıraktım.

Şunu da düşündüm.Ölçü aletlerinin mA ve mV ölçümü ne derece sağlıklı bilemediğim için .Elimdeki aletler ile profesyonel bir kalibrasyon yapmak pek de mümkün değil heralde.
0dB 1V verdiğimde olarak 0.770mA ayarlıyorum. Am aşağıya doğru inince -3dB 0.53mA olması lazımken 0.55mA oluyor.Bunu 0.53mA yapınca yukarısı bozuluyor.
Ayrıca - 20 dB 0.1mA olması lazımken 0.5mA okunuyor.İşte bunları sağlıklı ölçemiyorum.Belkidebenim multimetreden kaynaklanıyor.

ibreye bağlı 1000uF kondansatörü 10uF,22uF,47uF ,100uF, 680uF kondansatörler bağlayarak da denedim.O zaman ibre daha atik oluyor ama sorun inişde de atikliği devam ediyor. :D Aslında ibre hedefe hızlı ulaşıp yavaş inse bu iş olacak ama olmuyor.

En son hali ile ibrenin çalışması aşağıdaki video gibi.Her 3dB lik mesafe skalada yaklaşık 10dB lik aralığı gösteriyor.Bu nedenle de İbrenin hareketleri çok büyük görünüyor.


Bu arada Darlington bağlantıyı tekrar denemiştim.Bu bağlantıda sorun 0dB 1v sinyali 0.77mA olarak ayarladıktan sonra -3dB için olması gereken 0.53mA olmıyor.0.40mA kadar düşüyor ibre. yani diğer aşağı desibellerde bozukluk daha da artıyordu.Darlington bağlantı bize uymadı yani.

Son durum bu Yamyam hocam.
 
Son düzenleme:
Referans ayarını (0db) ye göre +4db de gösterecek şekilde ayarlamış olmalısın. Bu durumda +8db yani ibrenin en üstü +3db ise bence iyi demektir.
Bu durumda -24db yi hatasız ölçebileceksin demektir.
Buraya kadar yaptıklarımızı değerlendirirsek.
Bir VU metre ile PPM response olarak çok farklıdır. PPM elbette daha hızlıdır. Ama bir ibre PPM gibi hızlı sapamaz. Konu başlarında satın aldığımız ibrenin hızlı sapma özelliği olduğunu düşünerek temin ettik. Ama öyle değilmiş.
Geniş ölçüm alanlı olduğunu düşünmüştük ama öyle olmadığını gördük.
Ama bir ibrenin PPM gibi sapmasını sağlayabildik. Yani temel olarak bir DIN PPM in spectlerine yakın değerler elde edebildik.
Konu başlığımız geniş ölçüm alanlı ibreli DIN PPM yapımı olduğu için amacımızda sadece PPM yapabilmiş oluyoruz. Ancak eski bilgilerime göre geniş ölçüm alanı için çok düşük akımlı ibreler kullanılması gerektiği için bu koşulu yerine getiremedik.
Belki de ben yanılıyorum. Ama belki kazara eline 100uA lik bir ibre geçerse bu projede kullanarak kalibre ettikten sonra alt ölçüm seviyelerine bakabilirsin. Eğer 50 veya 100uA lik bir ibre bulabilir de -30db leri veya -40db leri de ölçebilirsen projemiz tam anlamıyla başarılı olmuş olacaktır.
Bu cihetle hurdadan bulursan herhangi bir cihazda kullanılmış herhangi bir ibreyi bağlayıp sonuçlarına bakabilirsin.
 
Elimizdeki imkanlar ile yapabilecğimizin en iyisini yapmaya çalıştık. Eğer 50uA-100uA ibre temin edebilirsem geniş ölçüm yapan bir PPM çalışması yapabiliriz..Bu çalışmalar esnasında bir çok yeni bilgiler öğrenmek ve deneyim elde etmek çok keyifliydi.Her çalışmamızda olduğu gibi bu çalışmamızda da zaman ayırdığın ve yardımların için çok teşekkür ederim Yamyam hocam.İyi ki varsın.:)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,401
Mesajlar
926,253
Kullanıcılar
451,923
Son üye
veysel darğın

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst