Gerilim değiştirerek ac motorların devir sayısını değiştirebilir miyiz

renasreber

Üye
Katılım
8 Eki 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
41
GERİLİM DEĞİŞTİREREK AC MOTORLARIN DEVİR SAYISINI DEĞİŞTİREBİLİR MİYİZ??? ÖRNEK OLARAK 2 kW GÜCÜNDE BİR MOTORA 220 VOLT MU UYGULARSAK DAHA HIZLI DÖNER YOK 210 VOLT MU? YADA HIZINDA NASIL Bİ DEĞİŞME OLUR/OLMAZ LÜTFEN SEBEBİYLE BİRLİKTE AÇIKLAYIN. SADECE DAHA AZ DAHA ÇOK GİBİ CEVAPLAR VERMEYİN. VERDİĞİNİZ CEVABIN SEBEBINI AÇIKLAYIN. HADE BAKALIM KOLAY GELSİN.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ns=120*fs/(2*P) de görüldüğü üzere Asenkron motorun hız kontrolunun Gerilimle bağlantısı yoktur.

Gerilim momentle bağlantılıdır.
 
Arkadaşların da dediği gibi, normalde asenkron motorların devir sayıları teorik olarak sabit kabul edilir. Ama gerçekte, boşta çalışma devir sayısı ile full yükteki devir sayısı oranı %96-%99 arasındadır. Yani çok az da olsa değişiyor..
Sizin örneğinizde, 220 Volt uygulanan motor birazcık daha hızlı döner...( Ama hızı değiştirmenin yöntemi gerilimi bu şekilde değiştirmek değildir)..Google'den biraz baktım, Aşağıda, değişik gerilim değerlerinde değişik devirlerde dönen 37 KW motora ait örnek bir bilgi var. Görüldüğü gibi frekans sabit, PF(Cosfi) ise azalıyor.

380 V, 50 Hz, 80.1 A, 2850 RPM, P.F 0.87
400 V, 50 Hz, 77.9 A, 2870 RPM, P.F 0.84
415 V, 50 Hz, 76.8 A, 2880 RPM, P.F 0.82

 
Lise yıllarında kafamızın hiç basmadığı bir mevzuydu bu ; nasıl gerilim değişince devir değişmez diye ; o zaman 12 V verelim fıldır fıldır dönsün derdik ; gerilimin değişmesinin aslında motorun döndürme gücüne yani moment-tork una etkisi olduğunu akil baliğ olunca anladık :)
 
Demekki sabit yüke bağlı motor düşük voltajda daha fazla akım çekerek çıkışa aynı gücü sağlıyor. Ama daha fazla akım bakır kayıplarını artırarak verimi azaltır zannımca .
 
arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler.
vardığımız nokta şu mudur?
voltajı azaltmak frekansı değiştirmiyor o yüzdende devir sayısı değişmeyecektir?
 
Şebeke frekansı , senkron devir yada döner alanın devir sayısını yani rotorun yaklaşabileceği maksimum deviri belirler .
 
devir değiştiremessiniz fakat gücünde değişme olur devir değişimi için frekansı veya kutup sayısını değiştirmeniz gerekir kutup sayısı motor montajından sonra sabit olacağından ancak frekans ı değiştirerek devir sayısınını değiştirebilirsiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,736
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst