hücre seçimi

slm arkadaşlar, aşağıdaki maddede ne demek isteniyor.. 400KVA dan sonra kesicili hücre mecburi mi yoksa, 1600kVa dan sonra kesicili hücre mecburi mi? Anlamadım gitti.. 1600kVadaki trafo çok yüklü çalışırken yük ayırıcılı hücreden enerjiyi kessek büyük bir ark oluşur hücre yanmaz mı, patlar belkide, yanlış mı biliyom.. büyük trafolarda bu yüzden kesicili hücre kullanılması gerekmiyor mu? off offf


saydam.gif
ELEKTRİK KUVVETLİ AKIM TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ

Aşırı yüke ve kısa devre akımlarına karşı koruma

Madde 40-a) Anma gücü 400 kVA‘ya kadar (400 kVA dahil) olan dağıtım transformatörlerinin giriş tarafına sigortalı ayırıcı tesis edilerek transformatör korunmalıdır. Mümkün olabilen hallerde primerdeki sigortalı yük ayırıcısı ile sekonderdeki ana şalter arasında kilitleme düzeni sağlanmalıdır.

Anma gücü 400 kVA‘dan büyük dağıtım transformatörlerinin besleme tarafında röleli bir kesici kullanılarak transformatör kısa devre ve aşırı yüke karşı bütün kutuplarında korunabileceği gibi, anma gücü 1600 kVA‘ya kadar (1600 Kva dahil) olan dağıtım trafolarında kısa devre kesme gücü uygun sigortalar ile donatılmış sigortalı yük ayırıcısı bileşik cihazları da kullanılabilir.

Kısa devre akımlarına karşı korunma bulunmayan sadece yük akımının açılıp kapatıldığı yerlerde, uygun anma akımı ve kısa süreli dayanma akımı özelliklerinde yük ayırıcıları kullanılabilir.
 
Önce kavramları açıklayalım.
1-Ayırıcı(Yükte açma-kapama yapamaz, yüksüz durumda yapar. )
2-Yük ayırıcısı (hem yükte hem yüksüz açma-kapama yapar ancak kısa devre anında açma yapamaz.)
3-Kesici(hem yüksüz, hem yükte, yem kısa devrede açma-kapama yapar)

Şimdi bu bilgi ışığında anlayamadığınız kısmı açıklayalım.

1-400 kVA'ya kadar olan güçteki bir trafonun(yani direğe konulabilecek güce kadar bir trafonun) enerjisini kesmek ve koruma için sigortalı ayırıcı kullanılır ve sigortalı ayırıcının açılması ve kapatılması esnasında ark oluşmaması için trafonun AG çıkışındaki şalterden yüke giden enerjiyi kesip trafoyu yüksüz hale getirdikten sonra ayırıcı aç-kapa yapılır. (yukarıdaki ayıcı tarifi)

2-400 kVA'dan sonraki trafolar için ise koruma 2 şekilde yapılabilir.
1.si sigortalı yük ayırıcı ile ( 400 kVA'dan 1600 kVA'ya kadar olan trafolarda uygundur. 1600'den sonra uygun değil).. sigortalı yük ayırıcı ile trafo yükte iken açma-kapama yaparsın (yukarıdaki yük ayıcı tarifi)

2.si kesici+röle kombinasyonu ile ( 400 kVA'dan sonraki bütün trafolarda uygundur.)

Bu durumda seçimi nasıl yapacağız. Yük ayırıcılı hücre, kesicili hücreden ucuz olduğundan ve işimizi gördüğünden 1600 kVA'ya kadar trafoyu korumak için yük ayırıcılı Sigorta hücresini,

1600 kVA'dan büyük trafolar için kesicili+röle kombinasyonlu koruma hücresini kullanacağız.
 
Peki yük ayırıcılı hücre, trafoyu aşırı yükten korur mu? Sekonder koruma rölesindeki tüm uyarılar ile enerjiyi kesme çalışır mı? kısa devre anında açma yapamaz, tam olarak nedir? Teşekkürler şimdiden..
 
Aşağıdaki adreste bulunan dokümanın 18. ve 19. sayfalarını inceleyiniz.
http://www.elimsangroup.com/Bilgi-Bankasi/SF6Gaz-Yalıtımlı-Metal Muhafazalı-Kompak-Modüler-Hücreler.pdf

Soru: kısa devre anında açma yapamaz, tam olarak nedir?
Cevap: Yük ayırıcıyı kısa devreyi kesmek için kullanamayız. Yukarıdaki dokümanın söylediğim sayfalarını okursanız kafa karışıklığınız biraz daha azalacaktır.

Aşağıdaki adresteki konu başlığında daha önce yazdığım yazı da size faydalı olabilir.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/trafo-koruma-ayarlarımın-hassaslığı.32115/
 
Son düzenleme:
Bu is icin maliyet en uygun secenek yuk ayiricili giris + yuk ayiricili Sigorta koruma hucresi + yuk ayiricili sigorta koruma hucresidir. Istenirse giris hucresinden sonra yuk ayiricili olcu hucresi kullanilabilir. 1600 kva dahil sigortali hucre ile korunabilir. Tum edaslar enerji musadelerinde 1600 kva dahil sigortali hucre ile korunabilecegini belirtir.

Ancak isletmenin guvenligi acisindan, en azindan trafo korumasi kesici ile yapilmalidir. Buna ek olarak girisin de kesici ile yapilmasi mantikli olacaktir.
 
Peki yük ayırıcılı hücre, trafoyu aşırı yükten korur mu? Sekonder koruma rölesindeki tüm uyarılar ile enerjiyi kesme çalışır mı? kısa devre anında açma yapamaz, tam olarak nedir? Teşekkürler şimdiden..
Yuk ayiricili sigortali koruma hucresi trafoyu asiri yukten Sigorta ile korur. Bu hucreye akim trafosu olmadigi icin role takilamaz. Rolenin uyarilarina gore koruma yapmak icin kesinlikle kesicili koruma hucresi kullanilmalidir.
 
Yine de 1000kva ve üzeri durumlarda ,en azından trafo korumanın kesici ve röle ile yapılması daha doğru olur.
 
1 kez yapılacak ve daimi kalacak bir sistemde ucuz hesaplar yapmamak gerekir. 630kVA ve üzeri sistemlerde sekonder koruma+kesici kombinasyonu olmalı.
 
1 kez yapılacak ve daimi kalacak bir sistemde ucuz hesaplar yapmamak gerekir. 630kVA ve üzeri sistemlerde sekonder koruma+kesici kombinasyonu olmalı.

Bir kez yapılacak olmasının yanında Yük Ayırıcılı ve Kesicili Hücre arasında 4-5 bin TL oynuyor ve bu fiyat bir OG tesis için çok ta büyük bir miktar değil.
 
Yönetmeliklerde trafo koruma hücrelerine ait detaylar verilmiş ama ring giriş ve ring çıkış hücreleri için herhangi bir düzenleme göremedim. Bu hücrelerde hangi koruma düzeni kullanılır,neden? Kesici+röle mi yoksa yük ayırıcılı Sigorta mı kullanılır?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,169
Kullanıcılar
452,787
Son üye
Azemm333
Geri
Üst