Hırsıza karşı infrared pencere-balkon tipi engel.

9v 150maH bir şarjlı pil kullanırsak pil 10 saatte bitecek gibi görünüyor. Bilemediniz 1 veya 3 gün. Ama bazı arkadaşların işine yarayabilir. PT2262 piyasada bulunan bir entegre mi, hiç kullanmadım.

Mokoki fikirler güzel, benzer düşüncelerimiz var. Ama amaç pic kullanarak kendimiz yapmak. Hazır birşeyler beni pek sarmıyor. İşin tadı kendi yaptığımız şeyler. Ben de pencerenin 2 tarafına kablo kanalı ile ince 2 şerit yapma fikri vardı. Gerçekten işin en zor kısmı uygun kutulama yapmak. Hep burada takılıyorum. Piyasada güzel kutu yok.

Bu konuda kendi düşüncelerimi de paylaşayım.

1.PIC12f675 ile ir verici. Yarım saniye aralıkla 38khz taşıyıcı ile 2 darbe gonderecek ve uyku moduna geçecek. Böylece azami pil tasarrufu sağlanır diye umuyorum.
2. Alıcı sleep modunda bekleyecek, darbe başladığında alacak ve Watchdog timeri sifirlayacak.
3. Verici IR led 2 tane olacak ki sinek böcek birini kapatsa bile problem olmayacak.
4. Alıcı TSOP göz de 2 adet olacak. Ama deneme yaparak 1 adet kullanım da sorunsuz çalışabilir. Bakacağız.
5. Ayrıca düşük batarya durumu mutlaka alarm merkezine aktarılmalı. Yoksa alarm devreye girebilir.
6. Çok düşük batarya durumunda verici özel bir darbe göndererek alıcı tarafı uyaracak. IR alıcı kısım kendini devre dışı bırakacak.

28jw1uc.jpg
 
Senin istediğin şamda kayısı, 9V pil ile aylarca sürekli çalışacak IR sistem hayal ürünü .....
 
Şamda kayısıyı bilmem ama Devre hazır, bakalım ne kadar yakacak. Henüz ölçüm yapmadım. Ben de merak ediyorum.. PIC ler çoğu zamanlarını uyku modunda geçiriyorlar. Hedefim 4 kalem pil ile en az 1 ay kullanabilmek. Gerekirse ince ayar yapacağız.

Evimde kablosuz alarm sistemi var, kablosuz PIR dedektörleri 4 adet ince pil ile (AAA serisi) sürekli açık şekilde tam 1 yıl çalışıyor. O piller belki 1 yıl boşta beklese kapasitesinin yarısını kaybeder :)

Şu an için alıcı ve verici beraber 5 Voltta 1mA akım çekiyor. TSOP serisinin 2.7 volt ile çalışanlarından alırsam ve çalışma voltajını 3 Volt olarak yaparsam bu akımlar yarı yarıya azalır. 2 AA pil de en az 2 Ay çalıştırır bu devreyi. :)

3.6 volt beslemeyle Verici devre max 0.14mA çekti.. Alıcı taraf ise 0.3 mA çekiyor. Verici 288ms de bir darbe gönderip uykuya dalıyor. Alıcı da 576ms Watchdog ile bekliyor. Darbe eksik gelirse alarm devreye giriyor. Bu arada PIC leri frekansı yazılım içinden azaltılan modellerle değiştireceğim. 4Mhz çalıştırıyorum şu an. 500Khz e indirirsem değerler daha da inecek..

750mAh lik ince kalem pille verici 200GUN , ALICI ISE 90 GÜN ÇALIŞACAK

NOLDU ŞAMDA KAYISIIII
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben sonuca bakarım dök taşlarını görelim gerisi lafü güzaf ...mesafe nedir , çevresel kızılötesi yayılımlara tepkisi nedir , Şebeke parazitlerine tepkisi nedir vs ekle dosyalarıda görelim...


Breadbord üzerinde 3 cm mesafeden yaptığın test sonucu mu bunlar...
 
Mesafe 4m. O denemeydi, şimdi 2 Breadboard uzerinde. Yeni picler geldi. 500khz osilatörle yapınca değerler daha da güzelleşecek ama notebook uctu, biraz zaman alacak. Bitince sonucu yazarım sen de yaparsın. TSOP göz olduğu için parazitik etki yok. 36khz'e tepki var. ;)

Ayrıca yeni hedefim 2 alkali AA pille çalıştırmak. Heder pil ömrü 3 Ay. TSOP göz PIC 'e nazaran cok yakiyo, yapacak bisey yok. Olmadı yine 3 Pil yapıp 3.3 Voltta çalışacağız. Bakalım.
____________________

Birkac gundur calisiyor, 3 Volt pillerde hiç kıpırdama olmadı. Dar açılı bir ir led aldım. Onunla mesafe 10 metreyi rahat aştı. Fazlası zaten bana gerekmez. Balkon pencere dediğin zaten 2-3 metre

Son çalışmalardan sonra Verici Kısmı 0.1ma Alıcı ise 0.3ma. 2 Kalem pille çalışıyor. Vericiye bir de yanıp sönen led takarak 0.3 mA civarına çıkartırsam Her iki devrenin pilleri de aynı zamanda biter. Böylesi daha makul. 2 Alkali AA ile 6 Ay rahat çalışacak
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
1 haftadan fazla çalışıyor. Verici 2.99Volt Alıcı 2.97 Volt gösteriyor. Piller bakkaldan alınma Alkali pil.
 
Şu an kutu ve kablosuz alarma sinyal göndermeyi cozdüm. Dediğin gibi bisey illa ki yapacağız. Dediğin gibi hazır ADC de var zaten. 2.6 Volt gibi biseyde sinyal verse iyidir

_______________


Son hamlem Lityum Ultra serisi pil kullanmak. 2AA pil ile Verici 3 Yıl, Alıcı 1 Yıl Çalışacak. Pil biraz pahalı ama değer. 2Adeti 10TL.

_________________


Birşeyin gözden kaçtığını farkettim.

2 AA pil=3Volt. Sağlıklı çalışmanın son düşük voltajı 2.6 Volt diye düşünüyordum. Bu durumda piller 1.3 Volt olduğunda bitmiş muamelesi görecek ve değiştirilecekti. Oysa ki yaptığım araştırmalar pillerin 0.9V seviyesinde bittiğini gösteriyor. Dolayısıyla pilleri tamamen bitmeden atmış olacaktık.

O sebeple bil bitiş voltajı 0.9volt x 3pil =2.7Volt çok daha akıllıca bir seçim oluyor. Bu sebeple 3pil kullanımına geçiyoruz. Aksi halde piller bitmeden çöpe gidecekti.

Ölçümler :Alıcı 4.5Volt için 0.34mA
2.7Volt için 0.34mA

Marka Alkali AA piller düşük akımlarda 3000mAh. 3000/0.34 =8800saat = 365gün.

Verici zaten 0.15mA çektiği için zaten çok daha fazla gidecek.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Son durum, nazik bir kutu için AAA pile karar verdim. Güzel oldu.

r0s7cp.jpg


t5g1t2.jpg

2jc5xtl.jpg

2nutzif.jpg


Proje bitmiştir. Verici 3xAAA pil ile 0.025 mA - Alıcı 3xAA pil ile 0.375mA çekmektedir. Piller 0.8Volta kadar kullanılacak ve beklenen pil ömrü 1 YIL.
 
1 haftadır 7/24 çalışıyor, gayet güzel. 3 Ay sonra açıp pilleri ölçmeyi düşünüyorum
 
Bana göre yarım metre falan yukarı veya aşağı bunlara paralel olarak bir alıcı verici daha yerleştirir isen yani her iki sensörde sinyal almadığı zaman alarm devreye girecek. Bu şekildse yaparsan yaprak düştüğünde veya kelebek falan önünden geçtiğinde sistem devre dışı kalmakış olmaz mı yoksa yanlışmı düşünüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,440
Mesajlar
926,774
Kullanıcılar
451,996
Son üye
Mucothex

Yeni konular

Geri
Üst