Hakan Şükür'den Teknik Eğitim Fakültesi Mezunlarına Mühendislik Müjdesi

İyi o zaman bütün Teknik Öğretmenlik diplomalarını yırtalım nasıl olsa Öğretmenlik yapamıyoruz ne gerek var Teknisyenlik Ünvanını Meslek Lisesini bitirerekte alabiliriz. Yoksa öyle uzaktan konuşmak kolay Devlette yok öyle çalışarak Ünvan almak
 
Sayın richthofen mealen diyor ki;

28 Şubat süreci
yle beraber meslek liselerine ÖSYS sınavlarında düşük katsayı uygulaması başladı. Bu düşük katsayı uygulaması yüzünden mühendislik fakültesi okuyabilecek düzeyde olan meslek lisesi mezunları "Lisans" düzeyinde eğitim almak isteyen bireyleri zorunlu olarak Teknik Eğitim Fakültelerine yönlendirildi. Çünkü Teknik Eğitim Fakültesi haricindeki lisans düzeyindeki yüksek öğretim programları alan dışı sayılıyordu. Yani Teknik Eğitim Fakültelerinde okumak zorunda kalan meslek lisesi mezunları, eğer düşük katsayı uygulaması uygulanmasaydı, mühendislik fakültelerinde okuyacak düzeyde soru çözmüşlerdi. Ancak ortalama -30 puan geriden başlayan bu bireyler, malum 4 yıllık üniversite okumak istiyorlardı ve sadece Teknik Eğitim Fakültelerine gidebildiler. Teknik Eğitim Fakültesi mezunları yasal olarak 2 yarıyıl daha okumak suretiyle ( eğer açılacak sınavı başarır ve fark derslerini vererek mezun olabilirlerse eğer ) mühendislik fakültesi mezunu olacaklardır.

Şimdi birileri çıkıp diyor ki;

Neden teknik eğitim fakültelerine gittiniz! Gitmeseydiniz. Bu adamların TEF dışında 4 yıllık program alternatifleri yoktu ki...!!! Puanları kesilmese mühendislik kazanabilecek olan bu bireyler neden 2 yıllık okusunlar. Ondan sonra DGS ile mühendisliğe atlasınlar, hayrola...

Yahu yasal olarak hakları varken ( kimse TEF'lilere direkt mühendislik ünvanı verilsin demiyor, böyle bir istek yok ) 1 yıl daha okuyarak fark derslerini vererek ve mühendislik ünvanını alabilirler. 3795 sayılı yasa böyle diyor. 3795 sayılı yasaya binaen sınavı kazan fark derslerini de verebilirsen mühendis olabilirsin diyor.
Sayın richthofen mealen böyle diyor.

Ben de diyorum ki,

Teknik Eğitim Fakültesi mezunu arkadaşlarım. Gelin mühendislik eğitimi alma gibi boş bir çabanın içerisine girmeyin. Piyasa diplomaya bakmıyor. Ne kadar üretkensin ona bakıyor. Tabi mühendislik ünvanıyla üretken olmak ücret açısından çok önemli buna sözüm yok. Ama gerek yok. Kendinizi düşürmenize gerek yok.

Teknik Eğitim Fakültesi mezunu arkadaşlarım;

Kendi işinizi kurun. İmzalık bir durum gerekiyorsa yanınızda mühendis çalıştırın. Siz yönetin. Başkaları sizi yönetmesin. Bunu yapabilirsiniz.

Aylak aylak sanal alemde efkar dağıtan mühendislik fakültesi mezunlarına aldırmayın. Onların işi yok, hiçbir şey bilmedikleri için çok güzel bir mesleki forumda yazmamaları gereken şeyleri yazıyorlar. Sizi sadece kızdırmaya çalışıyorlar. Çünkü kapasiteleri düşük.

Aklı başında olan mühendis arkadaşlarımız yukarıda yazılan saçmalıkları yazabilirler mi? Yazarlar mı? Yazmazlar, çünkü buna ayıracakları vakitleri yok.

Son olarak yaşanmış bir olayı anlatacağım. Gerçektir.

Sakarya'da ağaç makinaları tasarımı ve imalatı yapan bir firmanın sahibi Almanya'ya gider. Almanya'da aynı kulvarda ağaç makinaları imalatı yapan bir firmayı gezer. Firmanın müdürü ile görüşmek ister. Firmanın müdürü hazır olmadığı için Müdür yardımcısı ile görüştürüler. O esnada müdür yardımcısı tasarım aşamasındaki makinanın tepesindedir. Tulum ve baret giymiş olan müdür yardımcısı misafirle konuşmak için makinanın üstünden hop diye atlar.

Bizim ki der ki, sen ne biçim müdür yardımcısısın, makinanın üstünde ne işin var?

Müdür yardımcısı baretini çıkarınca saçlar bir açılır. Bizim ki daha da şaşırıyor...

Bozacaksın makinayı hanımefendi diyor...!!!

Cevap gelir. Yo yo korkmayın, biz bu makinaların üstünde büyüdük. Biz tasarımcıyız. Makinanın üstüne çıkmadan altına yatmadan, pense tutmadan, tornavida ile vida sıkmadan tasarımcı olunmaz.

Sen gel şu forumda matematikçi, fizikçi, kimyayı kimseye kaptırmayan allame cihan masa başı mühendis tasarımcıları ile karşılaştır. Allah akıl fikir versin.

Sayın durceylan

Bazı mühendisler dediğiniz gibi eline ölçü aleti bile almadan nasıl kullanılığını bile bilmeden meslek yaşantılarını mühendislik ünvanı ile devam ettiriyorlar. Forumda görüyoruz böyle mühendisleri. Onları görünce bir sürü tef mezunu arkadaşın onlardan daha kaliteli olduğu aşikardır. Sistem böyle bir şey için hak kazandığın zaman bu ülkede ondan sonra o iş için yeterlilik sınavları malesef yapılmıyor.

Ama lütfen bütün mühendisler masa başında yatıyor diyip genelleme yapmayınız..

Saygılar..
 
Sayın >Genius<,

Mühendisler için bir genelleme yapmıyorum.

Beraber çalıştığım birçok mühendis arkadaşım var. Mesela aralarından biri meslek lisesi mezunudur. Katsayı engelinin olmadığı bir dönemde İTÜ Elektrik mühendisliğini kazandı ve mezun oldu. Şu anda bu abimiz Türkiye'nin parmakla gösterilecek sayılı tasarımcılarından biridir. Ama 28 Şubat zihniyetli mühendislere kalsaydı, o abimiz meslek lisesi mezunu olduğu için hem mesleğini hem matematiği hem fiziği iyi bilse bile meslek liseli olduğu için engellenmeliydi, niye meslek lisesine gitmişti ki...
 
Değerli meslektaşım ne diyelim ülkemizin hali böyle, mühenislik okuyacak bir öğrenci zaten meslek lisesi çıkışlı olması gerekirken tam tersine meslek liselilerin önü kesilmiş. Düz liselere, fen ve anadolu liselerine öncelik verilmiş. İleride mühendis olacak olan bir sürü zeki öğrenci fen ve anadolu liselerine gitmiş. İlerde mühendis olacak olan öğrenciler 4 yıllarını mesleklerinden birhaber geçirmişler. Amerikada mühendislik eğitimine orta okullardan başlanılması konusunda çalışmalar yapılırken bizde malesef teknik liselerin önü kesilmiş. Buda bizi yönetenlerin nekadar basiretsiz oluğunu gösterir.

Ben şahsen meslek lisesi okuyup ondan sonra mühendisliğe gitmeyi tercih ederdim ama katsayı uygulaması olduğu için düz liseyi tercih etmiştim. Yazık lisans eğitiminde gördüğüm teorileri ancak piyasaya girince uygulamaya koyabildim. Çok zorlandım. Memurluğu bile düşündüm. Ama meslek lisesi okumuş olsa idim bu böyle olmazdı. Mezun olduğumda hem kendime hem vatanıma daha hayırlı bir mühendis olurdum. Tabi bu uygulama açığını memur olmak yerine çalışıp çabalayarak 2 yılda kapayabildim. Sistem 2 yılımı çöpe attı yani. Hayırlısı olsun diyelim.

Ayrıca iddia ediyorum mühendislik konusunda meslek lisesi çıkışlı ve başarılı bir öğrenci mühendisliği diğerlerinden daha verimli icra eder. Neyse ki o katsayı saçmalığı kaldırıldı. Katsayı mağduru arkadaşlara ise Allah sabır versin.

Saygılar..
 
Sayın "durceylan" ın bakışı şu sanırım;
kendi ifadesi ile;
"teknik öğretmen arkadaşlar, mühendislik peşinde koşmayın, kendi işinizi kurun ve yanınızda mühendis çalıştırın"
ilginç ..
 
Sayın >Genius<
sizin yada genel olarak herkesin zorlanmasının nedeni meslek lisesinde okumamış olmak değil, eğitimin yeterli olmamasıydı..
senelerce söyledik hiç olmaz ise 5 sene olsun dedik..
böyle bir çalışma varmış, bakalım içeriği ne olacak, veya sürpriz mi olacak..
 
Sayın elek,

Mühendislik fakültelerinin 5 veya 6 sene olması mantalite aynı olduktan sonra hiç bir şey değişmez. Sadece gizli işsizlik süresinde bir artış olur o kadar.

Kendi fikrimce yapılması gerekenler,

1.) Mühendislik fakültelerindeki laboratuvar imkanları mutlaka artırılmalı, uygulamaya dönük çalışmalara ağırlık verilmelidir.

2.) Mühendislik fakültesinden mezun olanlara "Mühendislik fakültesinden mezun olmuştur" diploması verilmelidir. Meslek odasına kayıtlı ve bir firmada asgari 3 yıl çalıştıktan sonra, meslek odası ve çalıştığı firmanın onayıyla Mühendis ünvanı verilmeliir.

3.) Meslek Lisesi mezunları için bütün mühendislik fakültelerine geçişte kolaylıklar sağlanmalı, ingilizce hazırlık tarzında 1 yıl süreli "Matematik, Fizik, Kimya" temel dersler verilmeli ve başarılı olanlar devam edebilmelidir. ( Şu anda Teknoloji Fakültelerindeki uygulama budur)

4.) Liseden mühendislik fakültelerine geçiş kontenjanları azaltılmalı ve 2 Yıllık MYO programlarından DGS ile mühendislik fakültelerine geçiş kontenjanları sınıf oluşturabilecek şekilde artırılmalıdır.
 
2. madde istismara açık, böyle birşeye gerek yok onun için.
Normal liseleri ne yapacağız
 
Mühendis - Teknik öğretmen mevzusuna takılmayın. Piyasa iş yapabiliyor musun buna bakar.
 
her üni de nerdeyse Elektrik Elektronik mühendisliği açılmışken ve taban puanları yerlerde sürünürken, bazı mühendis arkadaşlar buna karşı çıkmaz da teknik öğretmenlerin mühendis olmasına karşı çıkar. kaldı ki ben 4 yıldır öğretmenim ve piyasada da bir çok iş yapıyorum. bazı mühendis arkadaşlar var sadece mühendisim der gezer. ha bazı teknik öğretmenler de var 700 liraya iş bulamaz. işin aslı MİLLETİN ÖNÜ AÇILSIN YA DA AÇILMASIN BİLGİLİ OLAN ZATEN İŞİNİ YÜRÜTÜYOR.....
 

Forum istatistikleri

Konular
129,788
Mesajlar
930,114
Kullanıcılar
452,573
Son üye
.......

Yeni konular

Geri
Üst