Havai Hattaki Yanlış Bağlantı hk.

Devrede olmayan yükler anlattığınız olumsuzlukların tamamından etkilenmez. Olay saat kaç sularında gerçekleşmiş, gündüz vaktimi aydınlatma o anda kullanılmıyor olabilir olayı sadece teknik açıdan değil bir avukat bir savcı havasında irdelemeniz gerekir.
 
Elektrik bağlantısının yapıldığı aynı gün 23:00- 24:00 sularında farkediyorlar.Yani aydınlatma o anda kullanılıyor.Ve sigorta panosuna gelen kablonun duvarı ısııttğını görüyorlar.Elektriği kestirip duvarı kırdıklarındaysa kablo ve borunun tamamı yanmış.olduğunu görüyorlar...
 
Bugün ,Bilirkişi olarak gittiğim bir evde şöyle bir problemle karşılaştım.Mağdur olan kişinin evine gelen havai hattın direkteki bağlantıları, itfaiye arabası geçerken kopartmış ,sonra TEDAŞ tekrar bağlantı yapmış.ve eve elektrik vermiş.Aynı günün akşamı ev içerisinden yanmış kablo kokusu gelmiş ve mağdur tekrar TEDAŞ'ı arayarak elektriği kestirmiş.Gelen teknik arkadaşlar, daha önce yapılan bağlantının yanlış yapıldığından kaynaklandığını söylemişler...

Olay yerine gittiğimde havai hatta herhangi bir problem yoktu.Dışardaki sayaç ve ana sigortanın olduğu panodada kablolarda ve sigortada herhangi bir yanma yoktu..evin içerisindeki sigorta panosundaki sigortalarda sağlamdı...

Sadece dışardaki sayaç panosu ile içerdeki sigorta panosu arasındaki kablo yanmıştı.....

Evdeki elektrikli eşyalardan sadece televizyon çalışmıyordu...diğerleri sağlamdı...

Bu durmda sizce ne olmuş olabilir....
Direkte olabilecek ne türlü bir yanlış bağlantı buna sebebiyet verebilir...
Bu durum neden olmuş olabilir....


Şimdiden teşekkürler....

buradaki problemde ;bazı arkadaşların dediği gibi sistem iki faz 380 v. da bağlansa,sokak aydınlatmasına da bağlansa ,evdeki yükler faz faz arasına(diğer dairelerle ) yada sokak aydınlatmaları ile seri bağlanmıştır.
seri bağlantılarda bildiğiniz gibi GÜCÜ DÜŞÜK OLAN ÜZERİNE FAZLA YÜK ALIR kuralı vardır. buradaki sistemdede o evdeki güç düşük olduğundan üzerine fazla yük almış ve aşırı akım çekilmiş. bu bağlamda bakıldığında sadece o evde problem olması normaldir.yalnız aynı binanın yada dairenin bütün tesisatı da gözden geçirilmeli diye düşünüyorum.
(380 v. faz kontrolü için kullandığımız seri lambalarda lambanın birini 15 w. diğerini 60 w. olarak takarda 380 v. da denersek olay daha da uygulamalı anlaşılır.tabi bu teknik olmayan kişilere bu anlattığım olayın doğruluğunu ikna etmek için yapılır.hiç bir teknik eleman arkadaşımın bu uygulamayı yapacağını sanmıyorum.)
 
bence 380 bağlantıvar genc arkadsın dedıgı gıbı gece fazına baglanmıs olabılır gece fazında gunduz enerzı olmadıgı ıcın nötr görevi yanı toprag gorevi gormesıyle gunduz bı sorun cıkamamıs olaya gece fazı enerjılendıgınde meydana gelmıs.
 
Bu baglantı faz-faz arası 380 volttur,kısa süre içinde ise lambalar dayanabilir çok parlak yanar,sonra patlar bizim eleman matkabı 380 baglamış birinde çalıştırdım deli gibi çalışıyor matkap kısa bir süre sonrada matkap arızalandı.sizin bu olayın aynısı benimde başıma geldi bir arkadaşın evine direkten yanlışlıkla 380 baglamışlar sokak lambası felan değil onunda tv yandı başka birşey olmadı.belkide sizin olayda ana pano ile tali pano arasında kablolar yandı ise daha büyük arızalardak kurtarmış olabilir,başka bir olay tedaş direkten elektrigi bagladı sadece saatten tali panoya kadar sigortalar açık daire sigortaları kapalı ,mekanik saatten öyle bir inilti geliyo ki saatin içi buharlaşmış nemlenmiş gibi tedaşı aradım hemen gelip düzelttiler.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,299
Mesajlar
935,367
Kullanıcılar
453,556
Son üye
Diaries

Yeni konular

Geri
Üst