Hidrofor Genleşme Tankı

meccheng

Üye
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
33
Puanları
1
arkadaşlar merhaba,

hidrofor genleşme tankı delinirse ne gibi bir sorun yaşanır. tesisat basıncı artar mı azalır mı?
 
pompa sık sık çalısıp durur basınç düşer.genleşme tankını icersiinde sabit bir basınç vardır bu tankın büyüklüğüne göre değiişir.tank delinirse hava kalmayacagından ancak pompanın basıncı kadar su gelir.hidroforun bir anlamı kalmaz.
 
peki membran delinirse ne olur. benim bildiğim içinde gaz kalmazsa tank basıncı azalır ve bu yüzden hidrofor sürekli çalışır. sonuçta üst katlara su çıkmama gibi bir sorun oluşmaz. bu düşünce doğru mu?
 
Membranın delinmesi işletmeyi bir süre etkilemez..
Fakat o bir süre geçtikten sonra Hidraforunuzun plakaları kırılımaya başlayınca otomatikman basınç düşecektir..
Dolayısıyla Genleşme tankının basıncını düzenli olarak ay ay kontrol edip not etmeli. Basınç düşünce Basınçlı hava ile (Gaz olmak zoruunda değil) set olarak istenilen basınca getirilir. Bu şekilde Hem pompa ömrü uzatılır hemde işletme susuz kalmaz :)
selam dua ile..
 
peki membran delinirse ne olur. benim bildiğim içinde gaz kalmazsa tank basıncı azalır ve bu yüzden hidrofor sürekli çalışır. sonuçta üst katlara su çıkmama gibi bir sorun oluşmaz. bu düşünce doğru mu?
 
Membran ani basınc dalgalanmalarını absorbe eder ve sistemde kullanım olmadıgında bir miktar suyu bu tesisatınızın buyuklugune gore değişir üzerinde depolar. Pompanın set yaptıgınız basınca geldıgınde duracaktır... tekrar kullanım başladıgında once membranlı tanktan kullanım başlar pompa hemen girmez devreye basınc ne zaman duser o zaman pompa devreye girer.

Membran delik olursa ;

bu basınc duzenleme işi olmaz dolayısıyla pompa sürekli çalışmaz!!! kesik kesik çalışıp durur. buda elektrıksel aksamdakı kontaktor ve kontrol elemanlarının arızalanmasına yol acar.Tesisatta su koçu dediğimiz ani basınc dalgalanmalarına yol acar buda sonucunda en zayıf noktadan kırma patlatma olusturabilir. Ayrıca pompa ve motor sık devreye gırıp cıktıgı ıcın ilerde hasara neden acar. Motor yanabilir pompa kanatları zarar gorebılır.

bence bir sorun oluşmaz düşünceniz bu şekilde yanlış oldugu acıklanmıs oldu.. yani bir ve birden fazla sorun oluşabilir...
 
membran delinirse veya genleşme tankı delinip devre dışı alınırsa hidrofor motorunun tık tak kısa aralıklarla çalıştığını görürsün buda motorun kısa aralıklarla çalışması nı görürsün mortorlar durup kalkmaları belli bir süre dayanabilir. statörün aşırı ısınmasına sebebiyet verir. genleşme tankı onarılmazsa üst katlarda musluktan suyun basıncı azalıp çoğaldığındanda anlayabilirsin genleşme tankıarızası onarılmaz ise bu sefer tankla birlikte motor+pompada işin işine girer buda maliyeti arttırır. küçük problemler her zaman büyümeye mahkumdur.ne demişler büyük gemiyi batıran küçük deliktir diye . Değil mi ama!
 
pompa kaç barda devreye giriyo bunu bilmemizlazım sistem 4-6 bar çalışıyor ise genleşme tankında 3 bar hava basılır 6-8 bar çalışıyor ise 5 bar hava basılır vs. hava kaçarsa pompa bu basınçları kendi çalışmasıyla yakalayamayacağı için pompa durmaz sürekli çalışır çok yükseklere su basamaz sisteme gönderdiği suda karşı bir basınç yapar buda pompanın suyu çiğnemesine sebebiyet verir bu pompanın ısınmasına neden olur buda keçelere difizörlere kanatlara zarar verir tabi pompanın çıkışında çekvalf yoksa varsa diğer türlü pompa çalışır ama faydalanamazın
 
Merhaba çalıştığım plazada 4.bodrumdan 15.katlı binaya kullanma suyunu depodan emip katlara basan 3 adet frekans konvertörlü pompa var.3X4 KW gücünde 500 litrelik genleşme tankı var tankın sibopundan kontrol ettiğimde havasının çok az kaldığını anladım.tanka ne kadar hava basmam gerekir.pompanın çalışma aralığı 9-10 bar dır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,851
Mesajlar
930,749
Kullanıcılar
452,705
Son üye
Payidarx

Yeni konular

Geri
Üst