Hitachi asenkron motor sürücü Tork

tahautku

Üye
Merhaba. Hitachi L100 sürücümde motor torkunu veya başlangıç torkunun değerini yükseltmek istiyorum. Motor üzerindeki yük insan gücüyle rahatlıkla haraket ettirebilecek kadar yükte. Fakat motor start verdiğimde zorlanıyor ve tam olarak kalkıl yapmıyor. 5-6 hz frekansa geldiğinde zorlanıyor ve dönmüyor. Yükü tamamen kaldırdığımda dönüyor. 4kwlık bir motorun kalkış yapamayacağı bir yük asla yok. Hangi parametreye müdahale etmeliyim? Daha önce hiç hitachi marka sürücü ile ilgilenmedim ve tork parametresiyle uğraşmadım. Ayrıca parametre ekranında herhangi bir parametre içine geldiğimde değeri değiştiremiyorum sanırım biryerde kilit var. Bu konu hakkında yardımcı olur musunuz?

Ekli dosyalar

• image.webp
    image.webp
    134.6 KB · Görüntüleme: 10
  • image.webp
    image.webp
    79.2 KB · Görüntüleme: 10
Merhaba. Hitachi L100 sürücümde motor torkunu veya başlangıç torkunun değerini yükseltmek istiyorum. Motor üzerindeki yük insan gücüyle rahatlıkla haraket ettirebilecek kadar yükte. Fakat motor start verdiğimde zorlanıyor ve tam olarak kalkıl yapmıyor. 5-6 hz frekansa geldiğinde zorlanıyor ve dönmüyor. Yükü tamamen kaldırdığımda dönüyor. 4kwlık bir motorun kalkış yapamayacağı bir yük asla yok. Hangi parametreye müdahale etmeliyim? Daha önce hiç hitachi marka sürücü ile ilgilenmedim ve tork parametresiyle uğraşmadım. Ayrıca parametre ekranında herhangi bir parametre içine geldiğimde değeri değiştiremiyorum sanırım biryerde kilit var. Bu konu hakkında yardımcı olur musunuz?
Sürücülerde soft starter larda olduğu gibi başlangıç için tork ayarı diye bir ayar olduğunu ben hiç duymadım. Sürücülerde set edilen frekans değerine rampa süresi ayarı olur benim bildiğim. Önceden ayarlı parametreler ile normal çalışırken bir süre sonra kalkış yapıyorsa mekanik sorunlara da bakmak gerekebilir. Peki kalkış yapamadığında aşırı akım hatası falan veriyor mu sürücü. 5-6 hz de o boyutta bir motor için çok düşük bir hız. @zeybek hocamız bu cihazlarla baya bir mesaisi olmuş. Daha iyi fikir verebilir.

Frekansı çok düşük tutmuşsunuz.

Hitachi sürücülerde parametre yazma kilidi (WRP – Write Protect) vardır.
Bu parametre genelde A001, A002 veya özel bir “lock” parametresinden açılır.

1. Kilidi (varsa) kaldırmadan hiçbir ayar değiştirilemez.
Kullanım kılavuzunda “Lock” bakın, Sayfa 98

2. B_31 parametresini kontrol et, eğer “kilitli” moddaysa [SFT] terminali OFF konumuna al ya da B_31’i serbest bırak.(00 ve SFT OFF)

3. A_41 = 00 (manuel) yap, böylece A_42 geçerli olur (Manuelin 25. sayfası).
Torque boost değeri (A_42) Varsayılan ~11’dir. (ilk kalkış torku)
İlk deneme: 20–25 değeri verebilirsin

Eğer motor hala kalkışta zorlanıyorsa 30–35’e çıkar.
Üst sınır: 40–50’nin üstüne pek çıkma; çünkü bu sefer motor çok ısınır, sürücü aşırı akım korumasına girebilir.

Boost frekans sınırı (A_43)
Base frekansın yaklaşık %30–50’si önerilir. Yani 50 Hz nominal için 15–25 Hz aralığında.

Kalkış sorunları genelde 5–10 Hz civarında olduğu için bu ayar işe yarar.

V/f eğrisi (A_44)
“Constant torque” (sabit tork) modunu seç. Bu düşük hızlarda daha güçlü kalkış sağlar.

Çıkış voltaj kazancı (A_45)
%100 (veya motor etiketine tam uyacak şekilde) ayarlı olmalı. Düşükse tork da düşük olur.

Motor boşta güzel kalkıyorsa ama yüklü kalkamıyorsa sorun tamamen tork açığından kaynaklanıyor.
Bu durumda boost artışı çözüm olabilir.

Çok artırırsanız, motor boşta bile ısınır.
Eğer 35–40 değerlerinde haia kalkmıyorsa yazın

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

2. B_31 parametresini kontrol et, eğer “kilitli” moddaysa [SFT] terminali OFF konumuna al ya da B_31’i serbest bırak.(00 ve SFT OFF)

Üst sınır: 40–50’nin üstüne pek çıkma; çünkü bu sefer motor çok ısınır, sürücü aşırı akım korumasına girebilir.

Base frekansın yaklaşık %30–50’si önerilir. Yani 50 Hz nominal için 15–25 Hz aralığında.

V/f eğrisi (A_44)
“Constant torque” (sabit tork) modunu seç. Bu düşük hızlarda daha güçlü kalkış sağlar.

%100 (veya motor etiketine tam uyacak şekilde) ayarlı olmalı. Düşükse tork da düşük olur.

Motor boşta güzel kalkıyorsa ama yüklü kalkamıyorsa sorun tamamen tork açığından kaynaklanıyor.

Eğer 35–40 değerlerinde haia kalkmıyorsa yazınS

Sorunumu çok iyi anlamışsınız yanıtınız için çok teşekkür ederim. Pazartesi günü işyerinde dediklerinizi deneyeceğim. Çok sağolun. Dediğiniz gibi yüklü kalkamıyor ve tork ile ilgili bir problem olduğu aşikar. Herhangi bir hataya da geçmiyor.

V/f eğrisi (A_44)

Eğer 35–40 değerlerinde haia kalkmıyorsa yazın
Mehmet Bey selamalar,

B31 parametresini 00 yapıyorum daha sonra A41 A42 parametrelerini değiştirmek istediğimde değiştiremiyorum. STF terminal kısmını tam anlayamadım, sürücüde STF diye birşey göremedim.

Mehmet Bey selamalar,

B31 parametresini 00 yapıyorum daha sonra A41 A42 parametrelerini değiştirmek istediğimde değiştiremiyorum. STF terminal kısmını tam anlayamadım, sürücüde STF diye birşey göremedim.
Tamam, SFT (Software Lock) fiziksel olarak kontrol ünitesindeki 1–5 numaralı akıllı giriş terminallerinden birine atanır.
Yani SFT sabit bir tek pin değildir, siz C_01…C_05 parametreleriyle hangi girişe SFT atanmış ona bakacaksınız.
örneğin C_03 = 15 (SFT) ise, yukarıdaki blokta “3” numaralı terminal senin SFT girişindir.
Ona bir anahtar bağlayıp (veya geçici kısa devre) P24 (+24V) ve 3 arasında aç/kapa yaparsan, SFT fonksiyonu devreye girer..
Kolay gelsin
Not:bu parametrelerden birinde değer 15 (SFT) ise, o numaralı terminal SFT’ye atanmış demektir.
L terminali 0V, common

Son düzenleme:
Tamam, SFT (Software Lock) fiziksel olarak kontrol ünitesindeki 1–5 numaralı akıllı giriş terminallerinden birine atanır.
Yani SFT sabit bir tek pin değildir, siz C_01…C_05 parametreleriyle hangi girişe SFT atanmış ona bakacaksınız.
örneğin C_03 = 15 (SFT) ise, yukarıdaki blokta “3” numaralı terminal senin SFT girişindir.
Ona bir anahtar bağlayıp (veya geçici kısa devre) P24 (+24V) ve 3 arasında aç/kapa yaparsan, SFT fonksiyonu devreye girer..
Kolay gelsin
Not:bu parametrelerden birinde değer 15 (SFT) ise, o numaralı terminal SFT’ye atanmış demektir.
L terminali 0V, common

Mehmet Bey,

Dediğinizi uyguladım evet parametre kilidi kalktı. Dediğiniz şekilde tork parametrelerinde değişiklik yaptım. Fakat motor yine kalkış yapamıyor. Herhangi bir hataya da geçmiyor. Yüke tak tak tak asılıyor ama kalkış yapamıyor. Dediğim gibi çok fazla da yük yok bir lokma ile döndürebildiğim kadar yük var. Çok ilginç…

Mehmet Bey,

Dediğinizi uyguladım evet parametre kilidi kalktı. Dediğiniz şekilde tork parametrelerinde değişiklik yaptım. Fakat motor yine kalkış yapamıyor. Herhangi bir hataya da geçmiyor. Yüke tak tak tak asılıyor ama kalkış yapamıyor. Dediğim gibi çok fazla da yük yok bir lokma ile döndürebildiğim kadar yük var. Çok ilginç…
Mehmet hocamın söylediği A_43 ü arttırdınız mı ? Zaten default ayarı 10 gözüküyor .

Son düzenleme:
Mehmet hocamın söylediği gibi kalkış frekansını arttırdınız mı ? Zaten default ayarı 10 gözüküyor .A4

A42 ve A43 diyorsanız evet artırdım biraz daha güçlendi hafifden yine vuruntulu şekilde vura vura dönmeye başladı, çok çok az miktar.

Mehmet Bey,

Söz konusu tüm parametrelerin öncesini ve sizin tanımladığınız son parametreleri yazın.
Parametreleri değiştirirken, başka parametreye geçince, eski haline getirmeyin. Birçok değişimin etkisi az olur.
Hem motor hemde sürücülerin arıza ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri