Hoparlor cikis

Katılım
30 Ara 2008
Mesajlar
126
Puanları
1
Slm hoparlor cikisi anfi hoparlor cikisi ac voltaj mi verir dc voltajmi verir multimetre ile olcumu nasil yapilir tesekkurler.
 
ac voltaj verir. anfi çıkışı multimetre yerine lambalı voltmetre ya da osiloskop ile ölçülmelidir. Multimetre hatalı sonuç verir.
 
Anlamadigim su neden cikista + - var ozaman birde ustalar arasinda sey var cikis dc kaciriyor falan diye
 
Hoparlor cikisi sinyaldir. Bu nedenle osiloskopla gozlenebilir.

Arti ve eksi durumu hoparlor sesi olustururken kutuplari ters baglarsaniz sesi hoparlor konundan one ileri uretecegine geri arka tarafa uretir. Ses elbette cikarir ancak kaliteli ses cikartmaz

Dc kacirmak durumu cikis kati malum dc voltajla calisir. Bu dc voltaj transistorler vasitasi ile ac ye cevrilir. Eger bu dc voltaji anahtarlayan transistorler arizalanirsa (kisa devre olursa) baglandigi dc voltaji direkt gecirir. Buna dc voltaj sizdirmak kacirmak diye tabir edilir.
 
Yani hoparlor cikisi ac diyorsunuz ayriyeten kuplaj kondansatoru dc voltaj kacirmasin diye kullaniliyor
 
Merhaba.Girişte ve çıkıştaki kutuplu ve kutupsuz kuplaj kond.leri sizin de söylediğiniz gibi ac yükü amfinin dc devresinden tam olarak da ayırmak içindir.Çıkıştaki seri bağlı bu kutuplu kond. dc ile ilk anda şarj olduğu, + ve - yükleri,ses çıkış modu eğer pozitif ve negatif alternanstaki tam eşit olan ses çıkış modunda tam olarak nötralize edebilir,ama alt ve üst amplitütler (Genlikler) tam eşit olamadığında ise kond.ler dc yükle kısmen de yüklenebilir.

Amfi ses vermeyip tam boşta iken (Beyaz gürültü varken dahi) hoparlörün + ve - yazan bağlantı uçlarına ters bağlandığında, bu hop.ün kağıt konisi,tam dışarıya değil,içeriye doğru çökerek prensipte çalışacaktır.Bu ters bir bağlantıdır ve böyle olması ses kalitesi açısından bir mahsurdur.Hop. kutuplarının doğru bağlanması her zaman tercih edilmelidir.Multimetre ile değil de bir osiloskopla en doğru olarak ses dalgası çıkış formu gözlemlenebilir.Kolay gelsin.
 
Bir sorum daha olacak usta cikis transistor dc.girip dc mi cikiyor yoksa dc.girip ac mi cikiyor
 
Bir sorum daha olacak usta cikis transistor dc.girip dc mi cikiyor yoksa dc.girip ac mi cikiyor

Dc sadece transistör bölgesinde giriş ve çıkıştaki kutupsuz ve kutuplu kond.'lerin hemen öncesindeki bölgede tam kalıyor.Yani iç dolaşımda (Sinyal kuvvetlendirmede) dc akım,dışarıdan gelen ac sinyali ve kuvvetlenip dışarı verilen ac sinyalinde ise sadece ac akımı kullanılıyor.Kondansatörler "tam şarj olunca dc.'yi hiç geçirmez,ama ac'yi sürekli de geçirir" prensibi burada kullanılıyor,yani bu en dış bölgede.

Ancak besleme kaynağının - kutbu ve elektrolitiğin çıkıştaki bu + ucu,bu - şaseye göre her zaman + yani bir kutuplu kalacağından (İçeriden bir sızıntı durumunda veya radyo devresinde gelen modülasyonun dedektörle tam doğrultulması ile tek alternansa kalıp bir kuvvetlendirilmenin yapılıp bu çıkıştan da alınacağından) hoparlör bağlantısının bu nedenle + ve - kutuplarına göre,yani amfi çıkışında doğru olan bir bağlantısının yapılması gerekiyor.Kolay gelsin.
 
hoparlör dc bobindir. yani 4 ve - kutupludur. ancak hem hoparlörün kısa devre akımı çekmesin diye hem hareket ederek bobini soğusun diye ve hem de 0 v sukunet gerilimi ortak olmak şartı ile hareket etmesi sayesinde ses oluşturabilmesi nedeni ile ac verilir.
amfiler dc beslenir doğrudur ancak ac bir sinyal ile bu dc kıpraştırılır.
vcd de her amfi hem dc hem ac verir. teoride bu dc oranı 0 olmalıdır. ancak hiçbir amfi tam 0 veremez. yani her amfi dc kaçırır. ancak bu zayıflatılır, filtrelenir ya da bunu kaldırabilecek, insana ilettirmeyecek bir hoparlör ile halledilir.
amfide dc kaçıyor muhabbeti işte herhangi bir nedenle-tasarım, ısı, yıpranma- meydana gelen hoparlörün absorbe edemeyeceği bir oranda dc kaçması sorunudur.
teoride 1 v bile sonsuz akım geçmesi için yeterli. işte bu kaçan akım nedeni ile hoparlör yanıyorsa ya da yanacak kadar zorlanıyorsa dc kaçıyor deriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,308
Mesajlar
925,170
Kullanıcılar
451,752
Son üye
bilalbede

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst