HP spektrum analizör ve frekans sayıcısı

Bu arada CRT arabirimi ile ilgili söyledikleriniz aklıma şunu getirdi. Belki de o arabirim'den çıkan sinyali bir şekilde TFT Ekran formatına dönüştürmek mümkün olabilir. Hatta kesinlikle böyle birşey yapmalıyım. Düşünsenize, 41 senelik bir dinozor, renkli TFT ekranla muhteşem bir dönüş yapıyor :cool::p
Böyle bir şey mümkün olursa, literatüre HP MODIFIKASYON olarak geçer ve tarihte yer alır hocam :D
İşte o zaman verilen her emek değerini bulur ve kıymet arzeder.

Şimdi baktım da CRT modülünün konnektörüne, 5 tane pin var. Bunlardan iki besleme şase desek, diğerleri de dikey tarama, yatay tarama, ve ışın parlaklık sinyalidir. Ama bu Ekran monokrom çalışıyor, o yüzden ışının iki değeri olacak, ya off, yada öndeki düğme ile ayarlanan parlaklık değeri.

Eğer framebuffer tarzı bir TFT ekran bulursam (Yani ekrana birşey yazmak için bir RAM bloğuna birşey yazılan tür), o zaman şöyle bir yöntem izlenebilir:

İki tane hızlı ADC olacak, birisi dikey taramayı örnekleyecek, diğeri yatay taramayı örnekleyecek. Buradan çıkan dijital değerler, bu RAM bloğunu adresleyecek. Işın aç/kapat sinyali de pixel değerini verecek. Ve bunun rengini de yazılımda konfigure edebilirim :)

Ama burada önemli olan gerekecek örnekleme hızı. Eski tüplü ekranlarda dikey 50 Hz, yatay 15625 Hz idi. Yani dikey çözünürlük 312 satır. Her satır 64 us sürüyor. Bu analog olduğu için yatay çözünürlük sonsuz tabi, ama ADC ile örnekleyeceğimize göre bir değer seçmek lazım. Mesela 640 olsun. o zaman her piksel zamanı 100ns oluyor :eek:

Yani bir software, bu yatay ADC'yi 100ns de bir okuyamaz, çok hızlı. İşin tamamen hardware'de halledilmesi lazım.

Tam heves ettik TFT ekran dönüştürücüsü yapalım diye, biraz baktım gıcık çinliker 20 dolara yapmış :mad:

https://www.ebay.com/itm/Video-Conv...de-Game-Monitor-to-LCD-CRT-PU51-/111867300324

Moderatör tarafında düzenlendi:
Tam heves ettik TFT Ekran dönüştürücüsü yapalım diye, biraz baktım gıcık çinliker 20 dolara yapmış :mad:

https://www.ebay.com/itm/Video-Conv...de-Game-Monitor-to-LCD-CRT-PU51-/111867300324
O ürün bahalı :D
Adamlar 20 dolara 1080P UPSCALLING yapabilen oynatıcılar bile satıyorlar.
576P SD çözünürlüğü ikiye katlayarak. FULL HD ekranları sürebiliyorlar.
https://www.ebay.com/itm/Denver-DVH...121802&hash=item33e0361a4a:g:boMAAOSwtBdaZI7I
Bu teknolojiyi 15 sene kadar önce görmüştüm. Bir tanesini de inceleme fırsatım olmuştu.
MIPS teknolojisi ile çalışan ekran sürücüleri tam anlamıyla dehşet. Ama teknoloji öylesine oyuncak oldu ki, böyle bir ekran sürücüsünü yapabilmek, binlerce liraya mal olurken, lazeri bozulmuş böyle bir oynatıcıyı 20TL ye bile satın alabilme şansımız var.
Cihazı alıcı gözüyle incelediğimizde zaten anakartının bir çeşit PC olduğunu görebiliriz.

Benim laboratuvar güç kaynağı kargolandı cumaya burada olacak. Bu arada ben de cihaz güç kaynağını çıkardım ve voltajları yük altında ölçtüm. Bunun için önce bir yük ayarladım :) 4.7 Ohm, 100W lık direnç. Kendisini amfi testlerinde yük olarak kullanırım, ama bugün bu işime de yaradı.

scaled_20180124_221053.jpg

Güç kaynağının 4 voltajı var. 5.2V ile başladım ve yükü bağladığım anda güç kaynağı kendisini kapatıyor. Normalde 1.3A gibi bir akım çeker bu, 5.25 A kapasiteli güç kaynağının rahatlıkla bunu sürebilmesi gerekirdi.

scaled_20180124_221132.jpg

Üç tane sızıntı yapmış kondansatör çıkardım şimdiye kadar :eek:

Bunları LCR metre ile ölçtüm. Artık o kadar kondansatörlükten çıkmışlar ki, LCR metre bunları direnç zannetti :D

Ama sökmek çok zor oluyor. Bunlar yerinden oynamasın diye silikon sıkmışlar, bu silikon da 41 sene içinde olmuş beton! Sökmek değil de, hafriyat daha uygun bir kelime bu iş için. diğer kondansatörler iyi gibi görünüyor, ama gene onları da söküp yenilerini takacağım. Baya bir hafriyat işi var daha önümde.

Bir de akan asit başka sağlam parçaların altına akmış. Onları da söküp altlarını temizliyorum, çünkü o asit iletkenlik yapar ve herşey sağlam da olsa gene çalışmaz. Umarım bu kadar uğraşa değer :mad:

Silikonun üzerine spreyli hızlı yapıştırıcıların spreyinden sıkın,
benim bir çok defa işime yaradı,
çabuk sökülüyor.

Silikonun üzerine spreyli hızlı yapıştırıcıların spreyinden sıkın,
benim bir çok defa işime yaradı,
çabuk sökülüyor.

Bunu denedim, biraz faydası oldu teşekkürler.

Bütün kapasitörleri değiştirdim ve kartı da izopropil alkol ile biraz temizledim

scaled_20180125_140514.jpg

scaled_20180125_140525.jpg

Bunlar da çıkanlar. Silikonu örselerken bir tane de seramik kondansatör zayiatı verdim :)

scaled_20180125_140553.jpg

Temizlikten sora, metal distanslar kullanarak kartı biraz stabil hale getirdim

scaled_20180125_193340.jpg

Bu şekilde gene masa altından enerji verdim. Patlama yok. ON sinyalini verdim, bütün voltaj LED'leri yandı. 5.2 V çıkışı daha önce boşta iken 4.9V gibiydi, şimdi boşta 5.2V veriyordu. Ama 4.7 Ohm yükü takınca gene kapattı kendini.

Diğer voltaj çıkışlarını denemek istedim. 12V'a bağladım direnci, voltaj 8V'a düştü, çektim. Sonra -15V a bağladım ve, o çok tanıdık cırcır böceği sesi geldi. Hemen kapattım ve sonrasında da koku geldi zaten.

15V çıkışa 4.7 Ohm bağlayınca 3.5 amper akım çekmiş oldum, halbuki o çıkışın verebileceği 2 amper. Aşırı akımdan 15V devresindeki MOSFET'i yakmışım. Burada bazı malzemeleri bulunduran bir otomasyoncu var, gittim 4N50 almaya, 4N60 var dedi. Ver kardeşim ver... Aldım birkaç tane ve diğer sağlam olan MOSFET'i de değiştirdim, karışık olmasın diye.

Tekrar masa altından enerji verdim, patlama yok, ON sinyalini gönderdim, öyle bir patladı ki, neredeyse sandalyeden aşağı düştüm :D

Lanet olası şey, gene noldu diye bakarken, MOSFET'lerde ve civardaki elemanlarda bir sorun görünmüyor. MOSFET ayaklarına yakından baktım ve sorunu gördüm. Daha önce MOSFET giderken, oluşan ark nedeniyle, baskı devrenin orası kömürleşmiş. O kömür de iletkendir. Hele voltaj 600V larda ise, gayet iyi iletkendir. Kömürü kazıdım, tekrar masa altından enerji, patlama yok, ON sinyali verdim, gene patlama yok.

Bütün gün uğraştım ve neticede başa döndim :mad:

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu uğraşıları ve ROKET denemelerini görünce kendimi görmüş gibi oluyorum hocam :D
Sanki kendim birşeyler yapmaya çalışıyor, birşeyleri ben patlatıyorum. Belki de orada olup bir katkıda bulunabilmek isteğinden dolayı böyle düşünüyorumdur.
Gönül isterdi ki bir katkıda bulunabileyim, ama elimden fazlaca birşey gelmiyor.
Sadece konuyu takip etmek, ve bu arada birşeyler dikkatimi çekerse ve böylelikle bir katkım olabilir ümidi ile takiplerimi sürdürüyorum.
Saygılar.

Evet şu anda boşta bütün voltajlar var ve hepsi doğru.

10 Ohm dirençle yükleyince, 12V normal davraniyor, +15V normal davranıyor, -15V aşırı düşüyor ve -11V oluyor. +5.2V çıkışına 10 Ohm bağlanınca da cihaz kendini kapatıyor.

5.2V çıkışına daha yüksek bir direnç bağlama imkanınız var mı hocam.

Forum istatistikleri

Konular
129,825
Kullanıcılar
452,647
Son üye
maliksyln

Yeni konular

Geri