Hocam potları nasıl çizmemiz gerekli?PCB yi basmak için acele etme.
Daha bazı şeyleri halletmemiz lazım.
POT çizimleri çok kötü. Onları ayrıca beraber çizeriz.
Pot çiziminde genel kural loudness kartına bağlantı ve ton kontrole bağlantı kurallarıdır.Hocam potları nasıl çizmemiz gerekli?
Kart tamamen bittikten sonra basarım tabii ki. Ondan sonra input ve Monitör kartlarına geçeriz.
Benim projedeki pot aralığı standart 5mm.Yamyam hocam projenin sonlarına doğru eğer bir problem olur ve bu potları değiştirmek zorunda kalırsak diye ekstra padler eklemiştim. Çünkü arızalı ve kötü kullanılmış olduğu için cızırtı vs yaparlar diye endişe ediyorum. Bu padlerden dolayı da çizimim çok kötü olmuştu.
Bendeki potansların ölçülerini resimde gösterdim ve ekstra pad eklemeden kolayca çizebiliriz ama ekleyince yer kalmıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 95855
Resimde sol taraftaki padleri sizin proje dosyalarının içinden almıştım. Sizce bunlardan hangisini kullanmalıyım? Günümüzde kullanılan potların bacak aralıkları sanıyorum 5mm ancadır. Elimde çin malı potanslar var mono olanlarından. Bacak aralıkları 5mm.
Potları multimetre ile kontrol etmiştim öncesinde ama tabii bu testte sadece çalıştığını anlayabildim. Ek sorunlar ampliyi dinlerken çıkarsa çıkabilir. Bu sebeple çiziminize yakın bir şekilde yeniden düzenledim PCB'yi. Eğer sonradan alınan potlar olmazsa PCByi potların hizasından kesip kablo ile bağlantı yapacağım. Diğer türlü kablolar ton kontrol devresine ulaşmayı engelleyebilir gibi geliyor.Benim projedeki pot aralığı standart 5mm.
Ancak elimde bulunan ton kontrol potları 4mm oldukları için extra pad eklemiştim.
4mm potlar genellikle endüstriyel tip olup hem pahalı hem de bulunması zordur.
Eğer potlardan emin değilsen PCB çizmene gerek yoktur. Dikkatli bir kablolama ile ilmine uygun ve gürültü yapmayacak şekilde de yapabilirsin.
Potlarda arıza durumu olursa temin edilecek potlara göre istersen PCB yapabilirsin.
Fotoğraflarda sağ tarafta balance potunu koyup volume potuyla beraber çektim.Balans potunun özelliklerine göre bağlantılarını belirleyeceğiz.