Hurda Amplinin Başına Gelenler

PCB yi basmak için acele etme.
Daha bazı şeyleri halletmemiz lazım.
POT çizimleri çok kötü. Onları ayrıca beraber çizeriz.

Hocam potları nasıl çizmemiz gerekli?
Kart tamamen bittikten sonra basarım tabii ki. Ondan sonra input ve Monitör kartlarına geçeriz.
Pot çiziminde genel kural loudness kartına bağlantı ve ton kontrole bağlantı kurallarıdır.
O şekilde çizersen hem estetik olmaz hem de gürültüye davetiye çıkartır.
Ben bir ara tarif ederim.

@Yunusgr
Kabaca pot PCB si disiplinlerini çizdim.

Ton gontrol potunda genel kural her kanaldaki pot uçlarının 3 tane olmasıdır.
Ton gontrol devremizde de bu kurala göre pin yapıldığı için pot uçlarını 3 erli halde yaparak hıdır için pcb çizebilirsin.
Volüme potunda ise kolaylık açısından 2 şerli gruplama yapılmıştır.
Bu bağlantılar loudness kartına tam uyumludur. Kablolamayı yaparken 2 şerli yapabilirsin. Böylece karışıklık olmaz.
Resimlerden anladığım kadarı ile potların pin aralıkları 5-6mm civarıdır.
Eski potlardan olduğu için ecik büyükler. Tek yapman gereken şey pin aralıklarını cetvelle tam olarak ölçmek olacaktır.
Balans potunun özelliklerine göre bağlantılarını belirleyeceğiz.

Yamyam hocam projenin sonlarına doğru eğer bir problem olur ve bu potları değiştirmek zorunda kalırsak diye ekstra padler eklemiştim. Çünkü arızalı ve kötü kullanılmış olduğu için cızırtı vs yaparlar diye endişe ediyorum. Bu padlerden dolayı da çizimim çok kötü olmuştu.
Bendeki potansların ölçülerini resimde gösterdim ve ekstra pad eklemeden kolayca çizebiliriz ama ekleyince yer kalmıyor.

Resimde sol taraftaki padleri sizin proje dosyalarının içinden almıştım. Sizce bunlardan hangisini kullanmalıyım? Günümüzde kullanılan potların bacak aralıkları sanıyorum 5mm ancadır. Elimde çin malı potanslar var mono olanlarından. Bacak aralıkları 5mm.

Benim projedeki pot aralığı standart 5mm.
Ancak elimde bulunan ton kontrol potları 4mm oldukları için extra pad eklemiştim.
4mm potlar genellikle endüstriyel tip olup hem pahalı hem de bulunması zordur.
Eğer potlardan emin değilsen PCB çizmene gerek yoktur. Dikkatli bir kablolama ile ilmine uygun ve gürültü yapmayacak şekilde de yapabilirsin.
Potlarda arıza durumu olursa temin edilecek potlara göre istersen PCB yapabilirsin.

Potları multimetre ile kontrol etmiştim öncesinde ama tabii bu testte sadece çalıştığını anlayabildim. Ek sorunlar ampliyi dinlerken çıkarsa çıkabilir. Bu sebeple çiziminize yakın bir şekilde yeniden düzenledim PCB'yi. Eğer sonradan alınan potlar olmazsa PCByi potların hizasından kesip kablo ile bağlantı yapacağım. Diğer türlü kablolar ton kontrol devresine ulaşmayı engelleyebilir gibi geliyor.

Bu kısmı anlamadım. Potun üst soldan 3. ile alt sıradaki sol ilk pin amplinin orijinal devresinde birleşikti.
Balans potunun özelliklerine göre bağlantılarını belirleyeceğiz.
Fotoğraflarda sağ tarafta balance potunu koyup volume potuyla beraber çektim.

Ekli dosyalar

• 7df76fd1-16fb-4d7e-934b-8d2b4adc115b.jpg
    412.8 KB · Görüntüleme: 4
  • a4ad45e5-616a-4852-8938-e9cd2bb4b068.jpg
    381 KB · Görüntüleme: 6
  • b01e3e9c-2397-4f46-9363-df930a20d045.jpg
    403.2 KB · Görüntüleme: 3
  • cdb838da-3d12-4954-a727-578e9fec6d7b.jpg
    436.4 KB · Görüntüleme: 5
  • sw.png
    151.3 KB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme:
Balance potları bazen özel tip yapılıyor.
Bu tür potlarda bazen balance için iki GANG pot kullanılıyor olup, her bir gang bir kanal içindir.
Ölçmek için orta uç referans alınarak diğer uçlar arasındaki dirençlerin okunması lazımdır.

Balance potunun ölçümleri bu şekilde.
Sola çevirdiğimde 1 ve 2 arasında okuduğum değer 2. ve 3. bacağa geçiyor. Sağa çevirdiğimde de 5 ve 6 arasındaki değer 4. ve 5. bacağa geçiyor.

Ekli dosyalar

• sw.png
    797.3 KB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…