Hurda Amplinin Başına Gelenler

Eyvah :D Bunu tam anlamıyla hak ettim.

Devreleri yapmaya başladığımda özel mesajda bahsettiğim bacak arası uymayan komponent buydu. Oraya 100n takabilmek için 5mm için uygun delik açmıştım birde. Alttan kondansatörün kendi bacağıyla birleştirmiştim hatta.

Ben buradaki hatayı hemen düzelteceğim. Yarın yeniden test edip buraya sonuçları yazacağım.

Sizin amplideki devrede burada kullanılan kondansatör neydi hocam?
Benim amplimdekiler 4.7uF gümüş ML gondansatör. Sana onlardan 2 adet göndermiştim. Ancak sen onları STK devresinde kullanacaksın.

Tüm arkadaşlar...
@sasen1 @serkan_48 @ozgurece35 @paskomya
Şu @Yunusgr ü iyice bi kötekleyin. Hatta falakaya bile yatırabilirsiniz.
Oraya 100nF takılacak diye kim söyledi. Orakı 1K direnç yeri.

Yetiştim abi

200w.gif

Direnci taktım hocam. Ama bu dirençleri şimdilik taktım. Metal direnç alıp devrelerdeki 1K dirençlerin hepsini değiştireceğim sonrasında.

Dinlemeye başladım. Ancak ses şuan çok daha güzel geliyor, ses seviyesi de yükseldi gibi.
amp-dinleme-deneme1.jpg

Ampliden çıkan önceki sese göre bişey fark ettim.
Basslar daha güzel geliyor artık. İnsanın içine işliyor neredeyse :D
Kulaklıkla dinlerken özellikle 20-35 Hz bölgesi çok fena :D
Testte kullandığım kulaklık

Loudness LF açıldığındaki fark artık çok daha rahat hissediliyor. Sanki HF'nin aşırı tiz kazancı da dengelendi gibi.

Bass ve tiz potlarının pinlerini de düzenledim bu arada. Burasının bass dengesi de daha iyi oldu.

Edit: Herhangi bir osilasyon durumu yok hala.
test-dinleme.jpg

Son düzenleme:
Tüm fonksiyonlar kapalıyken bile güzel geliyor müthiş oldu elinize sağlık :)

Bundan sonra ne yapacağız hocam?

Potları pcblerini sökmüşken balance potunu söküp ölçümünü yaptım değerler önceki gibi.
Sola çevirdiğimde 1 ve 2 arasında okuduğum değer 2. ve 3. bacağa geçiyor. Sağa çevirdiğimde de 5 ve 6 arasındaki değer 4. ve 5. bacağa geçiyor.

Ekli dosyalar

• A59096F4-4FBE-4A3C-B66A-861C32642B59.jpeg
    A59096F4-4FBE-4A3C-B66A-861C32642B59.jpeg
    140 KB · Görüntüleme: 4
Tüm fonksiyonlar kapalıyken bile güzel geliyor müthiş oldu elinize sağlık :)

Bundan sonra ne yapacağız hocam?

Potları pcblerini sökmüşken balance potunu söküp ölçümünü yaptım değerler önceki gibi.
Tüm fonksiyonlar kapalıyken bile güzel gelmesinin sebebi sistemin band genişliğidir. Böylesine geniş bandlı bir sistemde bazı malzemeler öyle hassastır ki aynı değerde başka bir kondansatör bile tüm sistemi bozabilmektedir. (Zaten tecrübeler gösteriyor)
Tiz bölgesinde aşırı kazanç oluyorsa loudness devresindeki 3.3k direnci 15k yapabiliriz. Böylece tiz kazancımız yaklaşık 10db (Gv=3) olacaktır.

Sistemin genel gürültü değerlerini bir kez daha ölçerek bol bol müzik dinlemeli ve biraz daha test etmelisin. Olası osilasyonlara karşı şimdiden testimizi acımasızca yapmalıyız.
Test sonuçlarında aksaklık olmazsa STK devresinin yapımına geçeceğiz.

Değer gösteren pinlerin haricindeki diğer yanlardaki pinler kaç ohm gösteriyor bunlar önemli.
Sonsuz gösteriyorsa farklı, kısa devre gösteriyorsa farklıdır.
Kısa devre gösteriyorsa PCB de kesme biçme yapmamız gerekecek.

Hem bass hemde tiz bölgesi gayet yeterli geliyor kulaklıkla dinlerken.
Tiz kazancı şuan iyi ama kabinlere bağladığımda fazla gelirse değiştirebiliriz.

Pot orta konumdayken 2 ve 3, 4 ve 5i ölçtüm. Bunlar kısa devre oluyor.

PC line in değerini yine %54 mü yapayım hocam bunun optimum seviyesi kaç olur?
Boştaki gürültüler öncekiyle aynıydı ama tüm testi tekrar yapıp diğer konuya tekrar eklerim.

Hem bass hemde tiz bölgesi gayet yeterli geliyor kulaklıkla dinlerken.
Tiz kazancı şuan iyi ama kabinlere bağladığımda fazla gelirse değiştirebiliriz.

Pot orta konumdayken 2 ve 3, 4 ve 5i ölçtüm. Bunlar kısa devre oluyor.

PC line in değerini yine %54 mü yapayım hocam bunun optimum seviyesi kaç olur?
Boştaki gürültüler öncekiyle aynıydı ama tüm testi tekrar yapıp diğer konuya tekrar eklerim.
Potun diğer uçları gısa devre ise PCB de değişiklik yapmamız lazım.
PCB nin resmini yüklersen nasıl yapacağını gösteririm.

PC line in seviyesini windows tabanında tahmin edemezsin. Ancak şöyle bir yol izleyebilirsin.
Seviyesini bildiğin bir sinyal örneğin -9db bir sinyali adobe ile kaydediyor gibi yaparken, adobe PPM de de -9 seviyesini görebilecek seviyede line in seviyesini ayarlarsan o zaman doğru olacaktır.

Kartın PCBsini fotoğrafladım hocam. Line in için ayarlama yaptıktan sonra testleri yükleyeceğim.

Ekli dosyalar

• f32c214b-2a94-4482-96b4-823742d43d25.jpg
    f32c214b-2a94-4482-96b4-823742d43d25.jpg
    189.9 KB · Görüntüleme: 6
Kartın PCBsini fotoğrafladım hocam. Line in için ayarlama yaptıktan sonra testleri yükleyeceğim.
Bu şekilde hata yaparız.
Pot devrede bağlı imiş gibi iken PCB çizimi ve potun hangi bacaklarının kısa devre olduğu çizimde yazılmalıdır.

@Yunusgr
Üstten senin pota göre düzenledim.
POT.png

POT'un kısa devre gösteren uçlarına gelen yollar kesilir.
POT'un ön tarafta kalan sol pini küçük bir gablo ile hıdıra jumperlanır.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,794
Kullanıcılar
452,589
Son üye
samik7890

Yeni konular

Geri