Resim üzerine işaretledim hocam. Siyah olanlar kısa devre olan uçlar.Bu şekilde hata yaparız.
Pot devrede bağlı imiş gibi iken PCB çizimi ve potun hangi bacaklarının kısa devre olduğu çizimde yazılmalıdır.
Resim üzerine işaretledim hocam. Siyah olanlar kısa devre olan uçlar.Bu şekilde hata yaparız.
Pot devrede bağlı imiş gibi iken PCB çizimi ve potun hangi bacaklarının kısa devre olduğu çizimde yazılmalıdır.
Burada ampli dediğin bizim ampli ise diğer PC ye nereden giriş yaptığın önemlidir.Sonra ampliyi açıp PCdeki line in seviyesini %90a kadar getirdiğimde ampliden gelen sesin Audition ppmde -9dB vurduğunu gördüm bu şekilde ayarladım. Bu şekilde doğru mudur yada hatalı mıdır?
Sinyali gönderdiğim ikinci PC yani laptopun ses seviyesi de sondaydı. Test yaptığım pcninki de. Ama dB seviyesini göremiyorum aynı anda ne yazık ki. Bu wav dosyasını ikinci pcde başka bir programda değilde direkt auditon ile açmıştım ses yükselmesin diye.Ancak kaydedilen bu seviyeyi PC de çaldığın anda PC nin çıkışının da -9 olduğunu ölçebilmelisin. PC ana volümü kısık ise sen line in ile yeniden yükseltiyor olabilirsin.
PC ana volüme yüksek ise line in seviyesini düşürüyorsun demektir.
Bu işlemin doğru yapılamilmesi için genel kural PC çıkışındaki sesin seviyesini doğru ölçebilmektir. Bu da TRUE RMS voltmetre ile veya PPM ile mümkündür.
Bu ölçü aletleri elimizde olmadığına göre şöyle bir test yapabiliriz.
Ampli girişimiz 50 ohm luk dirençli jaklarla kısa devre iken loudness çıkışımızı direk PC ye bağlarız.
Line seviyesini iki değere göre baz alarak ampli volüme seviyesi sonda iken ölçüm yaparız.
Line in %50 iken kaç.
Line in%90 iken kaç gürültü okuyoruz.
Bu durumda iken Kulaklık ile dinleme yaptığımızda fıss hıss hörül mörül sesler duymuyorsak, devrelerimizin gürültü seviyeleri iyidir.
PC nin kendi gürültüsü olmaması lazım. Test kablosu bağlıyken duyuyorsan kablo ground boşta kaldığı için duyarsın.Sinyali gönderdiğim ikinci PC yani laptopun ses seviyesi de sondaydı. Test yaptığım pcninki de. Ama dB seviyesini göremiyorum aynı anda ne yazık ki. Bu wav dosyasını ikinci pcde başka bir programda değilde direkt auditon ile açmıştım ses yükselmesin diye.
Girişleri 50 ohm ile kapattıktan sonraki testi bizim test kablomuzla mı yapacağız? Yani şase yine besleme devresinden mi çıkacak? Bu bağlantıda ampli kapalı olsa bile pcnin iç gürültüsünü de duyuyorum ve sanırım PPMe bunlar da etki ediyor.
PC nin kendi gürültüsü olmaması lazım. Test kablosu bağlıyken duyuyorsan kablo ground boşta kaldığı için duyarsın.Sinyali gönderdiğim ikinci PC yani laptopun ses seviyesi de sondaydı. Test yaptığım pcninki de. Ama dB seviyesini göremiyorum aynı anda ne yazık ki. Bu wav dosyasını ikinci pcde başka bir programda değilde direkt auditon ile açmıştım ses yükselmesin diye.
Girişleri 50 ohm ile kapattıktan sonraki testi bizim test kablomuzla mı yapacağız? Yani şase yine besleme devresinden mi çıkacak? Bu bağlantıda ampli kapalı olsa bile pcnin iç gürültüsünü de duyuyorum ve sanırım PPMe bunlar da etki ediyor.
Gayet ideal.Volume potunun 0-100 arası gürültüye etkisi 5-6 dB gibi görünüyor.
Gayet ideal.
PC deki gürültü bizi ilgilendirmiyor.Sanırım pc gürültüsünden kurtulamayacağım. Bende bu yüzden %100 Line İn seviyesinde testleri yapacağım gibi görünüyor.
Kabloyu loudnesstan direk pcye bağladım bu sefer.
Ampliyi kapatsam bile pcden sürekli HISS sesi geliyor kulağıma. Mouse hareket ettiğinde duyduğum lazerinin sesi bile zzz zzz şeklinde hatta
Tüm fonksiyonlar kapalıyken volume potunu çevirirken %85lerden sonra farklı bir gürültü duyuluyor. Bu da amplinin gürültüsü olsa gerek. 0-20 arasında da duyduğum ampliden geldiğini düşündüğüm bi hıss sesi var.
Artık bu seviyede testleri yapıp diğer konuya ekleyeceğim. Bu yüzden de öncekiler gibi ortalama -60dB seviyelerinde sonuç alacağım anlamına geliyor hemen hemen.
Edit: Ton kontrol devresindeki pot kablolarına elimle yaklaştığımda hafif gürültü yapıyor.