trafonun yıldız noktasından yapılan ve sisteminde kullandığın asıl topraklamaya işletme topraklaması deniyor...
maksimum 5 ohm olması isteniyor...
toprak direncini düşüren özel kimyevi maddeler, tuz , kömür tozu vb. malzemeler kullanılarak yüksek olan toprak direnci düşürülüyor
Sayın ma77 işletme topraklaması işletmenin aktif bir noktasının topraklanmasıdır. Topraklama direnci 2 ohm dan küçük olmalıdır. Çeşitli yöntemlerle toprak direnci düşürülebilir ama tavisye ettiğim yöntemler değillerdir bunlar. Daha etkin bir topraklama için toprakla daha etkin bir temas sağlamanız (ek topraklama kazıkları çakmak gibi) daha doğru olacaktır.
Şebekede Nötr topraklamasına işletme topraklaması denir. Bu trafonun NÖTR ucunun 1x50 mm2 NYY (20m) ilerde topraklama elektroduna bağlanması ile yapılır. Ayrıca her AG çıkışına bağlı hatlarda bilhassa son direklerde NÖTR telinin topraklanması ile yapılır.
Bunun görevi, dengesiz yükler sebebiyle NÖTR de oluşacak akımların toprağa verilerek sıfır gerilimli olması içindir. Bu topraklama aynı zamanda Bina ANA TABLOLARINDA DA yapılır. Ancak evlerin içindeki prizlerde nötr ucunun toprak ucuna bağlanmasına İZİN VERİLMEZ. Neden ?
Çünkü toprak ucu evlerimizde bir çok cihazımızın gövdesine bağlıdır. Bunları birbirine bağladığımızda nötr akımı ve gerilimini cihazın gövdesine taşımış oluruz. Bilhassa bir faz nötr kısa devresinde o anda nötr de faz gerilimine ulaşır ve cihaz gövdesine gelen gerilim insana zarar verebilir.
1x50 mm2 nyy kablo trafonun gücünden bağımsız olarak sabit midir?Yani 25 kVA trafoya da 630 kVA trafoya da işletme topraklama kablosu olarak 50mm2 nyy kablo yeterli oluyor mu?
Paylaştığınız pdf çok güzel bilgiler içeriyor.Kaynağını da paylaşabilirseniz daha fazla istifade etme şansımız olur.
1x50 nyy işletme topraklaması için yeterli ise, dağıtım panosuna çekilen nötr kesiti neden 1x50 den fazla kullanılıyor.Sonuçta nötr işletme topraklaması ile birleşiyor.
Siz de iyi ki varsınız.Foruma olan katkınız paha biçilmez.
Zamanında kontrol kalemi yönetimi ile tartıştığım için konu altına yorum yapmayacağımı belirttim ancak Teknikadam41 olarak cevap hakkı doğduğu için yazıyorum.
Bu bilgiler Prof İsmail kaşıkçının kitaplarında da belirtilmektedir. Ekteki bir makalesinin 14. maddesinde bahsetmekte. Ayrıca Elektrik Mühendisliğinin duayenlerinden Musa ÇEÇEN abimizin 2 saatlik mükemmel sunumunda da izah edilmektedir.