Beynim buruştu. Anlamaya çalıştım ama kapattım.
Öyle karıştırmış ki nötrün nötr olabilmesi için ne şart gerektiğini anlatamıyor.
Teknikte nötrün nötr olabilmesi için toprağa bağlı olması gerekmektedir. Çünkü sadece toprak referansı sıfır kabul edilebilir.
Aksi takdirde toprağa irtibatlı olmayan hiçbir potansiyel farka sıfır denilemez.
Bir pilin bile herhangi bir kutbunu toprağa bağlamadan NÖTR denilemez.
Burada arkadaş farkında olmadan fazı toprağa bağlıyorsa ve sistemde nötr hattı oluşturulmuş ise o durumda kısa devre olan o faz aşırı yüklenir.
TN-C deki C ibaresi COMMON yani ortak anlamına gelir. Bir sisteme TN-C diyebilmek için, işletme topraklamasından ayrı bir toprak hattı çekilmelidir.
Eğer koruma amaçlı yüksek empedanslı ayrı bir toprak hattı kullanılırsa, buna TN-S (Terrastiel Nötr-Slient ya da Secure) denilmektedir.
İşte TN-S için basit bir uygulama.
Arkadaşın kafası öyle karışık ki buradaki empedans faktörünü bile açıklayamıyor.
Bu mevzu yanlış hatırlamıyorsam usta TV tartışmalarında gündeme gelmiş idi. Bir konuda yazmış olduğum KAR testi için herhangi bir musluk veya benzeri bir aparattan alınacak SLIENT GROUND bile KAR akımı için yeterli olacağından bahsetmiştim sanırım
Esasında oto trafosu hariç bütün trafolara izolasyon trafosu denilebilir fakat izolasyon trafosu denilince benim zihnimde primer ve sekonder gerilimleri genellikle birbirine eşit olan ve sekonder tarafın toprakla irtibatlanmamış olduğu trafo canlanıyor. Evet sekonderi toprakla irtibatlandırırsak trafo yine izolasyon trafosu oluyor ama zihindeki izolasyon trafosu ile çelişince fikirlerden dönülemiyor.
KÖTEK
Tüm trafolara izolasyon trafosu demek hakaret sayılır. Bir trafonun izolasyon özelliği vardır ki hala yeri doldurulamamıştır. Buradaki izolasyon kelimesi sizleri yanıltmasın.
Kısaca şöyle anlatayım.
20kV-220V bir trafomuz var. Bir tarafı 20.000V diğer tarafı 220V.
220V ucu bizi ilgilendiriyorsa bu trafonun sekonder tarafında asla yüksek gerilimden bahsedilemez. Yani tamamen bağımsız bir 220V umuz vardır ve yüksek gerilimden tamamen izoledir.
Bir trafonun izolasyon prensibi asla değiştirilemez, tartışılamaz ve yerine muadil konulamaz. Benim ve arkadaşlarımın yaptığı amplilerimizde kullanılan trafolar bile izolasyon trafosu demektir.
Bu amplilerin bazıları topraklı bazıları ise topraksızdır. Önemli olan burada trafonun karakteristiğidir.
Ancak bir trafonun çıkış gerilimine ve toprağa karşı olan akımlarından kaçınmak için toprakla irtibatının kesilmesi yeterli olacaktır. Çünkü insanların toprakla daimi bir ilişkisi vardır.
Bilimsel bilmece
Bu trafonun bir ucunu sen tutsan, diğer ucunu da
@fgencal tutsa, çarpılırmısınız çarpılmazmısınız?