Jen+UPS mi yoksa sadece UPS mi daha ekonomik

Ambitious

Üye
Katılım
13 Ara 2008
Mesajlar
190
Puanları
1
Arkadaşlar .

Her fazda 130 A çeken extruder makinamı sürekli üretimde tutmak istiyorum.Bunun için sistem alacağız.
100 kva lık gücüyle 2 saat elektrik kesiminde sadece UPS mi yoksa Jen+UPS satın almakmı daha ekonomik olur ? UPS ler min 5 dakikadan başlıyorlarmış,yani 5 dak devrede kalıp sora jen devreye giriyormuş.Bunların 20 sn devrede kalıp sora jeneratör devreye girenleri yokmu? Eğer varsa daha ekonomik olurmu ?
Extruder üzerinde motorlar genelde sürücüyle sürülüyor,yanidirek kalkan hiç yok.
Saygılar
 
UPS ,2 saatlik kesinti için, çok akü gerektiren hantal ve pahalı bir çözüm olur.Jeneratör,
tek başına çözüm olması gerekir.Fiyatlarını alarak karşılaştırma yapabilirsiniz.
 
Peki sadece jeneratör şebekedeki dalgalanmaları yakalıyabilirmi ?
Yani ups olmassa olmaz değilmi ?
 
Jeneratör,asgari 8-10 sn. gecikmeli gireceği için,kesinti sizin için mahzur teşkil ediyor ise,
UPS ile,bu kesintiyi karşılamanız gerekir.Çözümünüz, Jeneratör + UPS tir.
 
ups+jenerator gerekli 2 saatlik bir kesintide o güçteki bir ups nin akü grubu büyük bir alan kaplar
 
Bence de UPS+Jen daha kullanışlı olur. Piyasada bu tür uygulamalarda, yani kesintiye tahammülün olmadığı durumlarda UPS+Jen kullanılır..
 
Arkadaşlar .

Her fazda 130 A çeken extruder makinamı sürekli üretimde tutmak istiyorum.Bunun için sistem alacağız.
100 kva lık gücüyle 2 saat elektrik kesiminde sadece UPS mi yoksa Jen+UPS satın almakmı daha ekonomik olur ? UPS ler min 5 dakikadan başlıyorlarmış,yani 5 dak devrede kalıp sora jen devreye giriyormuş.Bunların 20 sn devrede kalıp sora jeneratör devreye girenleri yokmu? Eğer varsa daha ekonomik olurmu ?
Extruder üzerinde motorlar genelde sürücüyle sürülüyor,yanidirek kalkan hiç yok.
Saygılar

Aslında UPS'lerin fonksiyonu sadece elektrik kesintisinde devreye girmek değil, şebekedeki problemlere karşı sisteminize kaliteli bir enerji sağlayabilmesi. Kesintiler şebekede anlık veya uzun süreli olabilir. Anlık kesintilerde sadece jeneratör kullanılması durumda pratik olarak sisteminiz iki defa kesintiye uğrar. Birinci kesinti şebekenin gitmesi, ikincisi ise jeneratörün devreden çıkıp şebekenin devreye girmesi.

Sadece kesintileri hesaba alıyorsanız ve sisteminizde kesintiler herhangi bir problem yaratmıyor ise sadece jeneratör alabilir veya enerjinin gelmesini bekleyebilirsiniz.

Ancak gerilimde meydana gelebilecek dalgalanmalar sisteminizde problem yaratıyor ise ve kesinti anında mamul ve cihazınızda problemler yaşıyor iseniz çözümüz pratik olarak bir UPS almanızdır. UPS alırken temel olarak iki noktaya dikkat etmenizi öneririm. Birincisi UPS'siniz bu koruma işlemini gerçekleştirebilmek için bir enerji harcayacaktır. Harcanan bu enerji sizin aslında işletme maliyetinizdir. Örneğin 120kVA bir sistem aldınız ve %90 verimle çalışan bir cihaz olduğunu varsayarsak yaklaşık 10kWh sadece UPS bir maliyet ödersiniz. Dolayısıyla verimi yüksek bir sistem almak daha mantıklıdır. İkinci öndemli konu ise girişte görebileceğiniz harmonikler alabilir.

Akü konusuna gelince. Akü sistemlerinin kuruluş maliyetleri yüksek, kullanma maliyetleri düşüktür. Jeneratörlerin ise akülere göre kurulum maliyetleri düşük, kullanma maliyetleri yüksektir. Bu noktada eğer sadece bu makinanız için jeneratör alacaksınız akülerin besleme sürelerini maliyete göre 30dk- 1 saat arasında almanız ve jeneratörünüzü daha geç bir sürede başlatmanızı tavsiye ederim. Eğer fabrikanızın genel jeneratörleri var ise bu jeneratörler genellikle 10 saniye içinde devreye girebileceklerinden tam güçte 5-6dk'lık bir akü sistemine UPS'sinizin sahip olması yeterlidir.

Sadece UPSmi konusuna gelince, mantık olarak UPS'lerin temel görevi sisteminizi şebeke problemlerine karşı korumak ve belli bir süre enerji kesintilerine karşı sisteminizi beslemek. Bu besleme aküler üzerinden olduğu için uzun süreli akü sistemlerinin maliyetlerine bakmanız gerekiyor. Akü süresini eğer UPS'in yeterli şarj gücü var ise örneğin 8 saate çıkartabilirsiniz ancak kuracağınız sistemin maliyeti oldukça yükselecektir ve zaman geçtikte akülerinizin besleme süresi düşecektir. Bu durumda kullandığınız aküye göre her 6-9 senede bir akülerinizi değiştirmeniz gerekir. Buda bir maliyettir. Diğer yandan aküler ile jeneratör yakıt maliyetlerini karşılaştırırsanız aküler yinede daha ucuz olabilirler ancak bu ucuzluk enerjinin ne kadar ne süre ile kesildiği ile alakalıdır. Türkiye'de hergün 5-6 saatlik kesinti bildiğim kadarı ile hiçbir bölgede yok dolayısıyla bu tip uzun kesinti olmayan yerlerde uzun besleme süreli akü sistemleri sizin için pahalı bir sistem olacaktır. En doğrusu UPS+Jeneratördür.
 
İkinci bir sorum olacak bu konuda . Makinalarımın TMŞ leri 15 yıldır kullanılıyorlar ve ( 400 A ve 600 A ) transfer panomu yaparken bunları kullanabilirmiyim . Mesela Siemens 3RV..seri nosuyla başlayan şalterin kumanda kontaklarını bulması zor birde bunların açma ömrü varmısdır ? Yani benden önce mesela 5 defa bir şekşlde bu TMŞ ler açtı . Bunların ömrü dolmuş olabilirmi veya başka nedenlerden dolayı bu 3 şalteri değiştireyimmi ? Teşekkürler .
 
jeneratör tek başına yeterli olmayacağı için ufak bi ups e ihtiyaaç duyacağın kesin, şalter konusuna gelirsek herhangi bir problem olacağını zannetmiyorm şu ana kadar ben yaşamadm.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,172
Mesajlar
933,966
Kullanıcılar
453,301
Son üye
Ali4211

Yeni konular

Geri
Üst