Klasik kompanzasyon sistemleri olan tesislerde, Jeneratör çalışırken kompanzasyonun devre dışı kalması olayı; çekilen yükün karekteristiğine bağlı olarak kondansatör gruplarının yükten sonra çıkmasından , kompanzasyon sisteminin anormal çalışmasından dolayı doğabilecek mahsurlarının izale edilmesine yönelik bir tedbir olduğunu düşünüyorum.
Bu Jeneratör çalışırken çekilen yükün kompanze edilmesinin zararlı olacağı veya hiç faydasının olmayacağı anlamına gelmemelidir.
Kompanzasyon sisteminin
Elektrik dağıtım sistemi için faydasının olmayacağı bunun bir yükümlülükten öte bir şey olmadığı cümlesinide forumda sehven yazılmış bir cümle olarak nitelendiriyorum.
Ürününü tanıtmak için Gökhan Beyin Aktif enerjiden %5 mazottan %30 tasarruf rakamları biraz fazla iddialı rakamlar olsa bile "jeneratörün sesi bile değişti" "artık daha çok yük kullanabiliyorum" cümleleri konunun doğruluğu konusunda fazla tartışmanın anlamsızlığını ifade ediyor.
Jeneratörden 100 Amp. Akım çekilirken 0,70 güç katsayılı.Siz bu 0.70’i 0.99 yükselttiğinizde reaktif akımın kompanze edilmesinden dolayı Jeneratörde rahatlama ve sesinin değişmesini laboratuar ortamında denemeye gerek olmadığını düşünüyorum.Ben bunu klasik kompanzasyon sisteminde kontrollu olarak denedim.Doğru..
Jeneratörün ölçü sistemine olan uzaklığı nedeniyle kablolardaki enerji kaybı ve karşılamakla yükümlü olduğu akımın düşmesinin yakıta olan etkisi konusunda % olarak hangi rakamlar telaffuz edilebilir kesin bir rakam verilemez ama mantık yürütüldüğünde tasarrufun mutlaka olacağı kesindir.
Gökhan arkadaşımıza gerek ürünü ve gerekse bu konuya getirdiği açılımlar için teşekkür ederim.2008 de bu konuyu herkes defalarca okuyacak.. Saygılar..
adil_adil her ilacın bir veya birkaç hastalığı tedavi etme özelliği vardır örneğin bir ağrı kesici ağrılara iyi gelir ancak basura hiç bir faydası yoktur.
yaklaşık 4-5 senedir birçok forum sitesinde bu konuyla ilgili açıklamalarım olmuştur kompanzasyonun şebekeye faydalarını tartışmaya gerek yoktur herkes tarafından bilinen aşikar konulardır. Ancak konumuz jeneratör çalışmada kompanzasyonun faydaları olunca olay boyut değiştirir. Benim barajımda da enerjiyi üreten senkron jeneratör ne farkı var derseniz olmaz mevzuya yüzeysel yaklaşmış olursunuz çünkü arada km'lerce enerji iletim hattı mevzubahistir. Çekilen toplam(görünür) akımın endüktif bileşeni kompanzasyonla minimum değere çekilir dolayısıyla hattan akan görünür akım dolayısıyla kesit azaltılmış olunur.
Oysaki tesislerimizde,işletmelerimizdeki jeneratör çalışmada durum farklıdır çekilen endüktif yük jeneratör uyartım akımı arttırılarak sağlanır bu çevrim otomatik olarak yapılır çok hızlı çalışan bir çevrimle gerçekleşir ve bu süre kompanzasyon sisteminde kondansatörün devreye girme süresinden kısadır bu bir sorundur tristörlü sistemle yaparım çözerim derseniz gerek yok derim çünkü bu çevirimi jeneratörünüz zaten yapmakta neden kondansatör grupları boşu boşuna devrede kalsın neden kontakörlerin anahtarlama yapsın. Uzun lafın kısası jeneratör çalışmada kompanzasyon faydadan çok problem çıkarır arkadaşlar. Teksan jeneratörün E.M.O'daki seminerinde de bu konuyu uzmanlarıyla tartıştım onlarda uyartım sistemini olumsuz etkilediğini bir çok dezavantajı bulunduğunu yapılmaması gerektiğini söylediler. ENTEs gibi büyük firmanın ürününde cosfi2 ayarını jeneratör çalışma için geliştirmesi cosfi2 değerin tehlike yaratmaması için daha küçük bir değere set edilebilmesi için ve piyasada ilk olmak için çıkardıkları kararına vardık. Çünkü kendilerine sorduğum sorular maalesef cevapsız kaldı 6ay dır cevap gelecek halen bekliyorum