Analizör
Üye
evet yük icin cos fi sabittir ama devreye ikazi artirarak reaktif gücü artirirsak cıkıs gerilimi artar cos fi gene sabit kalır diyecegiz o zaman, yukarıda arkadaslardan bazilari sirf ikaz ile cos fi düzeltilir gibi bişey iddia etmisler de sokratik yoldan izah edeyim dedim
Düzeltilir türünde bir kelime kullanmadım arkadaşım karşılanır dedim. Kullandığınız ifadelere ve anlatımlara dikkat edelim.
Sn hocam bu konu tüm boyutları ile enine boyuna tartışıldı anlayana sitede yorum öyle çok ki !
Endüktif yük artışında jeneratörün AVR sistemi ikaz artışı ile bü yük talebi karşılanır yani edüktif akım dediğimiz mıknatıslanma akımları yine rotor sargısındaki akım arttırılıp döner manyetik alan şiddeti arttırılarak karşılanmış olur ve bu çevrim çok kısa sürer. Anlık yüke anlık tepkiler verilir. Sistem tam stabil hale gelmişken röle kademeyi devreye alınca kapasitif çalışma eksenine geçilir ve gerilim artar sonra röle bunu algılar ve grubu çıkarır ama olan olmuştur olayın özeti lamı cimi bu.
Gelelim tristörlü kompanzasyonla bu işi hızlandırırım diyenlere, bununla ilgilide jeneratör çalışamda tristörlü kompanzasyon uygulamadan önce ve sonra analizör ön Panel değerlerini gösteren paylaşımım oldu orda herşey açık ve net aktif tüketim sabit,yapılan işlem ikaz sistemini şaaşırtmak mevcut kompanzasyon sistemini boşuna çalıştırarak hammallık yapmaktan başka hiç bir işe yaramaz. Ben çok denemesini yaptım her yönü ile sırf zarar...