arkadasim bende baska bir dosyayi ekledim size zahmet sizde o dosyayi yuklerseniz iyi olur cunku bu durumda birbirleriyle celisiyorlar acikcasi bende o siteden dosyalari komple yukledim
Sayın gezer77, öncelikle bana "arkadaşım" diye hitap edilmesinden hiç hazzetmediğimi belirtmek isterim. Bir Yönetici olarak sizin böyle bir hitap kullanmanızı da yadırgadım doğrusu.
İkincisi, yazdıklarımı okumadığınız anlaşılıyor. Ne yazmışım?
Özetle benim vardığım sonuç, yükün cos fi'si 0.8'in altındaysa bunu 0.8'in az üzerine çekecek kadar kompanzasyon temkinle (ancak yük devreye girdikten sonra) kullanılabilir. Diğer yükler için lüzumsuz masraf ve potansiyel tehlikedir.
Yani, çelişen bir durum yok.
"cos fi 0.8'den düşük ise kompanzasyon kullanabilirsiniz, ama sakın ha - tarafa (kapasitif tarafa) geçmesin" diyor Aksa. Ben de aynısını yazdım zaten.
puck arkadaşım eminim ki kendini haklı ve doğru görüyorsun ama seni kendinle çelişmemeye davet ediyorum, eğer senin dedigin gibi bakır kayiplari sadece aktif bileşene bagli olsaydi bir yükü kompanze etmenin bir mantigi kalmazdi, lütfen iddia etmeden önce iki kere düsün arkadasim, bilmiyorsan ögren demiyorum dogrusunu araştir ögren ben ikaz ederim gerisi sana kalmis istedigin gibi bil bana göre hepsi bir...
Sayın electrics, kilometrelerce kablodan, trafoların aşırı yüklenmesinden, barajlardaki türbinlerden bahsetmiyoruz. Teiaş'ın durumuyla fabrikasında jeneratör kullanan kişinin durumu apayrıdır. Teiaş, 1 MVA trafoyla cos fi 1 iken 100kW'lık 10 tesis besleyebilecekken, 0.8 ile sadece 8 tesisi besleyebilir. Onların esas önceliği budur. Elbette yüzlerce kilometre kablonun hem kapasitansı, hem de endüktansı olur. Bu nedenle Teiaş için ideal olan, elektriği cos fi=1 ile tüketiciye dağıtmaktır. Böylece ne kapasitif, ne de endüktif kaybı olur.
Öte yandan, fabrika sahibinin 100-200 metrelik kablodaki endüktif/kapasitif akımla sorunu olmaz. O değeri ölçemezsiniz bile.
Lütfen elmayla armudu kıyaslamayalım
Ve sizden de rica ediyorum, ben size "sayın" diyorum. Lüften "arkadaşım" diye hitap etmeyin. Her şeyden önce akranınız bile değilim.