Jeneratör Şalter Seçimi

Darkendeli

Üye
Katılım
27 Ağu 2009
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
60kW lık monofaze 220V bir jeneratörü dağıtım panosuna bağlamak için koruma şalteri seçmem gerekli. Seçerken belirlemem gereken değerler nelerdir ve nasıl belirlemem gerektiği hakkında bilgi verebilecek arkadaşlar var mı? (Akım, Kısa devre akımı...)

şimdiden teşekkürler..
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Jenerator korumasında kullanılacak şalter seçiminde dikkat edilecek 2 husus vardır. Şalter anma akımının ve şalterin kısa devre koruma yapabilmesi için ani açma değerinin belirlenmesi.

Genellikle şalter anma akımı jeneratör tam yük akımının % 15 fazlası seçilir. Burada güç
60 kW olduğuna göre güç faktörünün 0.8 olduğu kabulü ile görünür güç 75 kVA dir. Jenetatör anma akımı 75000/220= 340 A dir. Şalter anma akımı 400 A seçilebilir.

Şalterin ani açma değerine gelince...

Jeneratörlerin kısa devre geçiş reaktansı yüksek olduğu için bir kısa devre anında en fazla anma akımlarının 6 katı bir kısa devre akımı oluşur.dolayısıyla şalterin ani açma değeri en fazla anma akımının 4 katına ayarlanmalıdır. Şalterin ani açma değerini 400 ün 4 katı olan 1600 A e ayarlarsak şalter 1600 A de ani açma yapacaktır.( standarda göre artı eksi % 20 tolerans var) .

Eğer piyasadan standart korumaya sahip bir şalter alırsanız ki genelde ani açma değerleri
7-8 katına ayarlıdır jeneratörünüzü kısa devreye karşı koruyamayabilirsiniz.Bu yüzden
direkt üretici firma ile temasa geçip jeneratör koruma için özel kalibre edilmiş şalter istemelisiniz.

Saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,738
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst