Jeneratörlerin bodrum katlara yerleştirilmesi ve montajı

dejavu

Üye
Katılım
21 Eyl 2006
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
40
Sıfırdan yapılan bir binanın bodrum katına 300 kVA veya daha büyük bir jeneratör nasıl yerleştirilir. Uygulama konusunda deneyimli arkadaşların yorumlarını almak isterim.

Ayrıca daha sonra herhangi bir sorun çıktığında müdahaleler, parça değişimleri nasıl yapılıyor. Bodrum katında otopark olan bir bina değil. Standart devlet dairesi veya benzeri binalar.

Bu konuyla ilgili proje aşamasında nasıl planlamalar yapılmalıdır.
 
Jeneratorun konulacagi alanda 300 kva bir jenerator icin gereken taze hava emisi ve sicak hava atışları yeterli sekilde saglanirsa her turlu motor ve alternator demonte edilip montaji yapılabilir.
Onemli olan hava sirkülasyonu yeterli sekilde olmasidir aksi takdirde montaji yapildiginda motor surekli hararet yspacak daha buyuk sorunlar cikaracaktir.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Ben daha once bir sitenin 4 bloguna bodrum katina jeneratoru dagittip sonra asagida tekrar toplamistim ama baya zahmetli bir is bayaa kuvvet gerekiyor malum agir malzemeler fredoom34 arkadasim da dedigi havava surkilasyonu icin menfez ve egzoz icin de bi cikis yapman gerwlekir...
 
sildim mesajı
 
Son düzenleme:
BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDAYÖNETMELİK​
Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 27/11/2007 No : 2007/12937




Jeneratör
MADDE 66-​
(1) Bir mahal içerisinde tesis edilen birincil veya ikincil enerji kaynağı olarak jeneratör kullanılan bütünbina ve yapılarda aşağıdaki tedbirlerin alınması şarttır:a) Jeneratörün kurulacağı odanın duvarları, tabanı ve tavanı en az 120 dakika süreyle yangına dayanabilecek şekildeyapılır.b) Jeneratörün içinde bulunacağı odanın bina içinde konumlandırılması hâlinde; bir yangın hâlinde çıkan dumanlarınve sıcaklığın binadaki kaçış yollarına sirayet etmemesi ve serbest hareketi engellememesi gerekir.
c) Jeneratörün ana yakıt deposunun bulunacağı yer için, 56 ncı maddede belirtilen şartlara uyulur.(2) Jeneratör odalarından temiz su, pis su, patlayıcı ve yanıcı sıvı ve gaz tesisatı donanımı ve ekipmanları geçirilemez​
ve üst kat mahallerinde ıslak hacim düzenlenemez.
 
Bu tür binalarda genelde proje aşamasında jeneratörün koyulacağı yer bodrumla bitişik fakat üstü açık,yani yukarıdan rahat koyulabilir şekilde hazırlanıyor.Benim gördüğüm uygulamalar bu şekilde idi.Hem hava sirkülasyonu hemde montaj demontaj açısından çok avantajlı oluyor.Ama sanırım siz bitmiş bir binadan bahsediyorsunuz.
 
Hayır bina proje aşamasında. Fakat elektrikle ilgili Elektrik odası, jeneratör odası, kat elektrik odaları vs. mekanlar için yer istediğinizde mimar arkadaşlar isteklerinize pek sıcak yaklaşmıyorlar. Biz de yönetmelikler dahilinde mevcut durum üzerinden en iyi çözümü elde etmeye çalışıyoruz. Projeci arkadaşlar beni çok iyi anlayacaktır.
Bir de genelde biz devreye girmeden mimari projeleri belli bir aşamaya getirmiş oluyorlar. müdahale şansımız maalesef çok az oluyor. Genelde ekteki mimari projeye elektrik projesi çizelim gibi bir duruma dönüşüyor.
Mekanikçi arkadaşların elde ettiği mimari imkanların 1/3 üne bile sahip değiliz.
 
Mimar jeneratörsüz ve Elektrik odasız bir bina tasarlıyorsa jeneratör konulmayacak ve mum ışığı ile aydınlanılacak demek ki..:)
 
Merhaba arkadaşlar çalıştığım plazada jeneratör garaj girişinde yani binanın dışı sayılır buraya dedektör taktırmak istiyoruz (yurdışından gelen denetciler istediler) Böyle bir zorunluluk varmıdır?Varsa sadece duman dedektörü takmak yeterlimidir?Çünkü yazın çok sıcak oluyor jeneratörde çalıştığı zaman aşırı ısınıyor.Dedektör devreye girer.Bu konuda herhangi bir yasa varmıdır.Teşekkürler.
 
Bence en sağlıklısı ya birinci (dış duvarda büyük kapı kata koymak yada konteynır veya kabinli alıp dışarı koymak...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst