Bu çalışmalar her şeyden önce bana çok bilgi ve deneyim kazandırdı.Ölçüm tekniklerinin ne kadar önemli olduğunu öğretti.Sonuç olarak LM1875 ampli olsun, modifiye ampli olsun büyük bir keyifle dinlediğim ampliler oldu.
Burada çok önemli bir unsur var.
Bizler ne ölçtük? Ne yaptık?
Teknik literatürde bizim yapabildiğimiz sadece GÜRÜLTÜ ÖLÇÜMÜ idi.
Yani
@sasen1 ile yapmış olduğumuz çalışmalarımızda bir sistemin gürültü faktörünün ölçülmesini öğrendik. Relatif (göreceli) olarak yapılmış bu ölçümlerin doğruluğu ancak iyi bir AC voltmetre ile (db meter) sağlanabilir. Bu tür ölçüm aletleri artık tek olarak üretilmemektedir. Birleşik cihaz olarak ve AUDIO ANALYZER olarak piyasada bulunmaktadırlar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Audio_analyzer
https://www.ap.com/fileadmin-ap/technical-library/TN-104.pdf?force
Ancak ölçümlerimiz relatif olsa da kıyaslama şansımız bulunmaktadır.
Sasen bunu şu şekilde yaparak ölçüm sonuçlarından emin olabildi.
Kendisinde bulunan ve piyasada önceleri iyi ürün diye lanse edilmiş TECHNICS ampli ve SONY FH serisi sistem.
Yapılan gürültü ölçümlerinden sonra, LM1875 li ampli ile kıyaslamada dinlerken bile sonuç hemen ortaya çıkıyordu.
(Bu farkları zaten kendisi tarif etmiş idi)
İşte benim buradaki rolüm en son elde edilen sonuç hakkında, bilgilendirmek oluyor. Yani elde edilen sonuç yanlış mı doğru mu.
Orta sınıf bir ampli tasarımı olsa da kendi akranları ile yarıştırıldığında sadece gürültü faktörünün dinlemeye olan etkisi bariz belli oluyorsa yapılan ölçümler relatif dahi olsa sonuç doğrudur.
Evet ama teknikte tek ölçüm gürültü faktörü mü?
HAYIR! Gürültü faktörü bir cihazda en önemli faktör olsa da DISTORTION, FREQ. RESPONSE gibi ölçümler de vardır. Bunlara bağlı olarak her frekans bölgesindeki dinamik alan, amplinin güç bandı gibi yanal ölçümler de bulunmaktadır. Ancak bu tür ölçümlerin yapılabilmesi pahalı cihazlar gerektirdiği için amatör bir kişinin böyle bir cihaz temin edebilmesi beklenemez.
Ancak sonuç kıyaslaması hemen yapılabilir.
LM1875 li amplinin bazı değerleri vardır ve gürültü faktörü doğrultusunda bir çok cihazdan üstündür. (kendi sınıfında) (Orta sınıf)
Peki bir de band genişliği olarak daha üstün bir cihaz yapacak olursak ve kıyaslarsak...
İşte bu farkların anlaşılması AKAI modifiye ampli ve LM1875 li amplinin doğrudan kulakla kıyaslaması ile ortaya çıkacaktır.
Gerek frekans karakteristiği, gerek distorsiyon ve bahsi geçen diğer faktörleri de ele aldığımızda AKAI ampli ile LM li amplinin karakteristikleri, üst sınıf bir ürün ile orta sınıf ürünün kıyaslaması olacaktır.
Sasen bu ölçümleri yapamadığı halde, ben
@ozgurece-TA3HGU e yapmış olduğum modifiye amplide geniş kapsamlı olarak yapmıştım.
20Hz ten 20kHz e kadar olan temel bölgelerdeki distorsiyonlar.
Amplimizin yükseltebildiği tüm frekanslar dahilinde audio bölgesindeki frekans karakteristiği.
İşte burada bilimsel disiplinin uygulanması için neden KÖTEK gerektiği hemen anlaşılacaktır. Amatör bir arkadaşımızın bu bilimsel disiplinleri bilmesi beklenemez. Ancak bilen bir kişi yol gösteriyorsa amatör arkadaşımızın sadece o yolda ilerlemesi istenmektedir.
LM1875 li ampli başka forumdaki arkadaşların da yapmış olmasına rağmen bazı arkadaşların başarılı sonuç elde edemediği, ve ne yazık ki asla kendilerini suçlu görmedikleri de görülmüştür. Hatta suçu LM1875 entegresine atıp başka çıkış katı kullanmak isteyenler de olmuştur.