Küçük İcatlar

Kontrol devresi bozulan kafa fenerimde li-on li-po pil kullanabilmek için yaptığım değişiklik.
Led lambaya seri bir diyot bağlayarak gerilimi sınırladım. Şarz için 5 volt adaptör kullandım. Zarar vermesin diye pile de bir diyot seri bağladım. Böylece unutsamda pil aşırı şarz olmuyor. 5 voltun 0.7 voltu diyot diyot üzerinde düşüyor. Garanti olsun diye 6 adet seri diyotu pile paralel bağladım. 6 x 0.7 = 4.2 volt pil üzerinde kalıyor. Diyotlar 1n4001. Ben 18650 kullandım sığmasaydı eski telefonumun bataryasını takacaktım. Küçük akımlar ile şarz ederseniz 6 paralel diyotlar ile çoklu bms devresi devreleri yapabilirsiniz. Güçlü 4.2 volt zener bulabilseydim onu kullanırdım. Not akım yükseldikçe diyot gerilimi 1 volta kadar çıkıyor yani besleme 5 voltu geçerse piliniz zarar görebilir.

Ekli dosyayı görüntüle 49947
Güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık
 
Bu da 2x12 volt trafo ile yaptığım 12 - 24 volt ayarlı güç kaynağı beslemesi. 12 volttan kücük gerilimler için orta uçlu tam dalga doğrultucu kısmı kullanılıyor ve 12 volta kadar gerilim alınıyor. 24 volt tarafında ise köprü diyot kısmı kullanılıyor ve 24 volta kadar gerilim alınıyor. Faydası 12 volt kısmında 2 kata kadar akım alabilmek oluyor. Kondansatör gerilimi en az 35 volt olmalı. Anahtar için iki konumlu toogle anahtar kullanabilirsiniz. 40 vat trafolu ayarlı güç kaynağımında yıllardır sorunsuz kullanıyorum. Yapmak isteyenler için şemasını veriyorum. Bunun trafo sargılarını seri ve paralel bağlayan versiyonunu da başka bir güç kaynağımda kullanıyorum. İsteyen olursa onu da paylaşırım.

12-24.jpg
 
Bu da bataryası bozulan şarzlı tornavidamı lion pil ile değiştirip şarz için kullandığım devre. Daha önce kafa feneri için kullandığımın çoklusu. Akım ve gerilim ayarlı güç kaynağını 21 volt 80 mili ampere ayarlayarak şarz ediyorum. İleride kondansatörlü devre ile direk şebekeden şarz etmeyi planlıyorum. Diyotlar 1N4001 olabilir.

5pil.jpg
Bu da uzun süredir yapmayı planladığım izolasyon trafosu ve kısa devre korumalı 220 volt sistemi. Sigortası atık led adaptörünün sigortasını taktıktan sonra test etmek için yaptım. 12 volt 50 vat aydınlatma trafolarından elimdeki iki taneyi değerlendirdim. Birisinin 12 çıkışını diğerinin 12 volt tarafına girdim diğerinin 220 volt tarafınıda 220 volt 50 vat izole çıkış olarak kullandım. Yanlışlıkla çıkışın her hangi bir ucuna temas olsa bile çarpılma olmuyor. Çıkışı yanlışlıkla kısa devre etseniz bile birkaç saniye de trafolar zarar görmüyor ve Sigorta da atmıyor. Yaklaşık 230 miliamper sürekli çekebiliyorsunuz. Trafoların gücüne bağlı olarak çekilebilecek akım da değişir. İleride bu akımı da ayarlayabilmek için uygulamalar yapacağım. Bu trafoların sıkı sıkı oturduğu plastik adaptör kutusuna yerleştirdim. Çıkış uçlarına bağlantıyı netleştirmedim born klemensmi, hoparlör klemensimi, normal klemensmi, sabit prizmi yoksa seyyar prizmi. Kutusu küçük olduğundan born klemens biraz ağır basıyor şimdilik açıkta :). Elinde malzeme olmayıp yapmayı düşünen olursa 220 / 220 istediği güçte trafo bulursa maliyet daha düşük olur.izoletrafo.jpg
 
Son düzenleme:
Bu sistem tek göstergede akım ve gerilimi ölçmek için kullanılıyor. R1 şönt direnç R2 ön direnç olarak kullanılıyor üç pinli minyatür anahtar kullanabilirsiniz akım çok küçük olduğundan zarar görmez. Gösterge olarak şöntsüz satılan mili-mikro ampermetrelerden kullanabilirsiniz. Elinizde ampermetre var ise şöntünü ayırarak burada kullanabilirsiniz. Aynı şekilde voltmetreniz var ise ön direncini ayırarak burada kullanabilirsiniz. Ön direnç ve şönt direnç yapımında isteyene yardımcı olurum.

11.jpg
 
Bu sistem tek göstergede akım ve gerilimi ölçmek için kullanılıyor. R1 şönt direnç R2 ön direnç olarak kullanılıyor üç pinli minyatür anahtar kullanabilirsiniz akım çok küçük olduğundan zarar görmez. Gösterge olarak şöntsüz satılan mili-mikro ampermetrelerden kullanabilirsiniz. Elinizde ampermetre var ise şöntünü ayırarak burada kullanabilirsiniz. Aynı şekilde voltmetreniz var ise ön direncini ayırarak burada kullanabilirsiniz. Ön direnç ve şönt direnç yapımında isteyene yardımcı olurum.

Ekli dosyayı görüntüle 61847
BAhsettiğiniz ön direnç voltmetre nin gerilim okumasında sapmaya neden olmayacak mıdır? Bence şönt ve ön dirençle ilgili paylaşımınızı yapın ilgilenenler (ben dahil) için nimettir.
 
Ampermetrelerin istenilen akımda çalışması için şönt direnç kullanılır. Normalde mili - mikroampermetrelerden yapılır daha eski adı ile galvanometre kullanılır. Bunlara şönt takmanın iki yolu var ya hesaplayacaksınız ya da başka bir ampermetre ile pratik yoldan yapacaksınız. Hesapla yaparken ampermetrenin direncini ve tam sapma akımını bilmeniz gerekiyor. Genelde analog avometrelerde 50 mikroamperlik kullanılır direnci de yaklaşık 1500 ohm civarıdır. Tam sapma gerilimini de akım ile direnci çarparak buluruz. 50 mikroamper = 0,00005 amperdir böylece 0,00005 x 1500 = 0,075 volt olur. 5 amper ölçmek için kullanacağımız şönt direncin değeri 0,075 / 5 = 0,015 ohm çıkar. 5 amperde 50 mikroamperlik ampermetre akımını önemsenmez. Bu ampermetreye 0,015 ohmluk bir direnç bağladığımızda 5 amper ölçebiliriz. Voltmetre ön direncini hesaplamayı daha sonra yazacağım. Akılda kalan soruları sorabilirsiniz.

düzenleme : şönt ölçme akımına dayanacak çapta olmalı.
 
Son düzenleme:
Voltmetrelerin ölçme alanını genişletmek için seri direnç ilavesi yeterlidir. Bu da iki şekilde olabilir direnci 1500 ohm ve tam sapma gerilimi 0,075 volt ise 100 volt ölçmek istersek kısa yoldan 1 volt için 1 / 0,075 = 13,3 kat direnç x1500 = 20000 yani 20 kiloohm 1 volt için gerekiyor 100 volt için de 2000000 yani 2megaohm direnç gerekiyor. Pratik olarak seri trimpot bağlayıp gerilimi bilinen kaynakta en yüksek dirençten yavaş yavaş düşürerek kaynak gerilimine eşitlenir böylece ayar tamamlanmış olur. Akılda kalan sorular olursa cevaplarım.
 
Bu devre ile 4 volt akü kullanan ışıldakları 3 adet 1,2 voltluk şarjlı piller ile değiştirebilirsiniz. Diyotlar aşırı şarjı önleyeceği için pillerin ömürleri de uzamış olacak.
 

Ekli dosyalar

  • şarj.jpg
    şarj.jpg
    23.4 KB · Görüntüleme: 13

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Mesajlar
930,586
Kullanıcılar
452,659
Son üye
ertkn

Yeni konular

Geri
Üst