1- Verdiğiniz örnekte XL nin omik bileşenini hesaplamışsınız 0,20 Ohm bulmuşsunuz. Neden XC nin omik bileşenini bulmadınız ?
Yüksek çıkacaktı ve formüldeki 1/ den dolayı devamlı yüksek olacaktı (Belki kablo birkaç milyar metre olursa yakınlaşabilir)
2- "Hatta bazı tesislerde uzun mesafe den dolayı 200-300 kvar XC nin olduğunu biliyoruz." derken bu yüksek kapasiteyi kısa devre hesabı ile nasıl ilişkilendiriyorsunuz. Bileşik bir kapasitenin kablo kapasitesi gibi ele alınıp kısa devre hesabı yapılması doğru olmaz.
Yüksek KVAR ların sadece kablonun kapasitesi olamadığını paralel çekilmiş kabloları birbirleri ile kapasitör oluşturarak kondansatör görevi gördüğünü bunun da kabloların uzunluğuna, birbirlerine olan mesafesine, frekansa, gerilime, ... bağlı olduğunu ...
3- Megep örneğinde ne yazıyor? - Yeraltı kabloları birbirine daha yakın olduğu için kapasite fazladır. (Doğru) - Yeraltı kablolarının endüktif reaktaslar çok küçük (Doğru). Yüksek gerilim hatlarında direnç, endüktans ve kapasitans dikkate alınır (Doğru Yüksek gerilim derken 154 kV ve üstü ve kilometrelerce kablo. Elbette bütün bileşenler hesaplanır yerine göre çaprazlama VS yapılır.) - Alçak ve ORTA GERİLİM hatlarında sadece direnç ve endüktans dikkate alınır (Doğru ve konuştuğumuz bu kısım olsa gerek)
Bunların sorduğunuz kısa devre hesabı ile ne ilgisi var. Yada "Biz formüllerde (XL) yi hesaba katarken (XC) yi neden hesaba katmıyoruz,XC de kısa devre esnasında kısa devre akımıni artıran bir etken değil midir ?" Önermenizin neresini destekliyor? En başta XL de yaptığınız gibi öncelikle XC de de omik bileşeni hesaplasaydınız.