me112
Üye
Merhabalar herkese .benim sorunum şu Sigorta kutusuna prizlere b25 aydınlatmalarada b16 sigorta bağladım . Ve bunları da 40 a lik kaçak akım rölesiyle besledim . Aydınlatmaları kısa devre yapınca b16 lık sigorta atıyor fakat prizlerde kısa devre yaptığımda kıvılcım çıkıyor voltajı düşürüyor fakat sigorta atmıyor sebebi ne olabilir acil yardım
Bunun sebebi faz-nötr kısa devresinde akım yolu üzerindeki (faz iletkeni + nötr iletkeni) empedanslar toplamının akımı küçültmesi. Oluşturulan kısa devreden geçen akım, devre kesiciyi açtırabilecek büyüklükte değil. B16 dan 32 A geçtiğinde açma süresi yaklaşık 6 saniyedir. B16, 1-2 saniyeden önce atıyorsa 50 civarında akım geçiyordur. Geçen akım 35 A ise B25 in açması 20 saniyeye kadar uzayabilir. Isınmış devre kesicide bu süreler değişir.
Peki sebep ne? : Sayaçta mühür olduğuna göre EDAŞ dağıtım şebekesi; ya transformatöre çok uzaksınız (örneğin köy şebekesi); ya yakınsınız ama aradaki kesit bir yerden sonra düşük; yada kesitte de sorun yok ama ek yeri, kötü temas gibi bazı sebepler, hat direncini büyütüyor.
Bu örnek durum, projelendirmede hem maksimum hem de minimum kısa devre hesabı yapmanın gerekliliğini ispat eden bir örnektir.
Peki sebep ne? : Sayaçta mühür olduğuna göre EDAŞ dağıtım şebekesi; ya transformatöre çok uzaksınız (örneğin köy şebekesi); ya yakınsınız ama aradaki kesit bir yerden sonra düşük; yada kesitte de sorun yok ama ek yeri, kötü temas gibi bazı sebepler, hat direncini büyütüyor.
Bu örnek durum, projelendirmede hem maksimum hem de minimum kısa devre hesabı yapmanın gerekliliğini ispat eden bir örnektir.