Kaçak akım rölesi anahtarlama amacıyla kullanılır mı?

selvioguz

Üye
Katılım
30 Tem 2024
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
34
Merhabalar, bağ evindeki kuyuda kullandığımız bir dalgıç pompa var. Su deposuna su basıyoruz, genelde kapalı oluyor, ihtiyacımız olduğunda çalıştırıp depo dolunca tekrar kapatıyoruz. Eskiden bu pompayı çalıştırmak için pompanın dibine kadar giden bir hattı evde duvardaki priz ile besliyorduk. Fişi prize takınca pompa çalışıyor, çıkarınca da duruyordu. Anahtarlama yöntemimiz kısaca böyleydi. Daha sonra bu durumun riskli olduğunu, pompaya giden elektriğin tüm evi dolanıp gittiğini, bunun yanlış olduğunu öğrendik. Öneri olarak da pompanın elektriğinin direkt evin dışındaki elektrik panosundan gelmesi gerektiğini, elektrik panosuna yeni bir sigorta ekleyerek anahtarlama yapabileceğimizi söylediler. Bizde bu işlemleri kendimiz yaptık.

Şebekeden gelen elektrik bir sigortadan geçip sayaca gidiyor, sayaçtan çıkıp direk eve gidiyordu. Bu hattı kesip kaçak akım rölesine girdik ve çıkışını eve verdik. Ayrıca bir adet daha kaçak akım rölesi ekledik ve ilk kaçak akım rölesinin girişlerinden ikincinin girişlerine atlama yaptık. İkincinin çıkışını da pompaya bağladık. Daha sonra kaçak akım rölesini on/off yaparak pompanın çalışma durumunu gözlemledim, istediğim şekilde anahtarlama görevini yaptı. Ayrıca pompaya giden hattaki voltaja multimetre ile baktım ve 206-208 arası değişen değer okudum, kaçak akım rölesinin off konuma aldığımda 0 okudum (bu arada evin prizinde multimetre ile 224-226 arası okuyordum aradaki farka anlam veremedim). Yani işlev olarak hedeflediğim anahtarlama durumunu sağlamış oldum. Kullandığımız kaçak akım röleleri siemens marka. Biz bunları sigorta sanarak taktık. Taktıktan sonra kaçak akım rölesi olduklarını öğrendim. Sigorta ile kaçak akım rölesi farkına bakınca da acaba yanlış bir iş mi yaptım diye şüpheye düştüm. Bu işlemi yaparken ki amacım anlaşılmıştır diye düşünüyorum, pompaya giden hattı güvene almak ve anahtarlama yapabilmek. Sigorta yerine kaçak akım rölesi kullanmış olmamız sorun oluşturur mu? Uzun oldu fakat durumu tam olarak aktarmak istediğim için detay verdim. Okuyan herkese teşekkür ederim. Okuyup da yardım eden olursa duacısı olurum. İyi günler.

Resimde sol alttaki kaçak akım rölesi yazıda birinci (ilk) diye bahsettiğim, sağ üstteki de ikinci diye bahsettiğim kaçak akım rölesi.

WhatsApp Image 2024-07-31 at 00.07.25.jpeg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,951
Mesajlar
922,008
Kullanıcılar
451,140
Son üye
03hsyn

Yeni konular

Geri
Üst