herkese tekrar selamlar;
son mesajın üzerine 1 sene geçmiş, konuyu bir hortlatayım.
Son 1 senedir ilk mesajdaki şikayetimle ilgili olumlu hiç bir gelişme olmadı. Hala ilk mesajdaki sorunum devam ettiği gibi arada KAR elden çıktı ve yenilemek durumunda kaldım.
konu hakkında onlarca usta veya mühendisle görüştüm, herkes "mümkün değil" diye başlıyor, ama sokak lambalarının yandığı anda evdeki elektriğin kesildiği kısa videoyu izleyince önce bir Allah Allah çekiyor, ama hiçbir çözüm bulamıyor.
Konu hakkında internette dolanırken aşağıdaki linkteki videoya denk geldim. Kısaca trifaze KAR yerine (panoda yer varsa) 3 adet monofaze KAR takılmasını anlatıyor.
(Youtube video no: FmA4bx4E9YY)
Bunun ne faydası olacak?
1- İlk önce 3 fazı birbirinden ayırarak hangi hat grubunun KAR attırdığını bulacağım (Her faza 2 priz, 1 aydınlatma sigortası bağlı)
2- Sonra, atan KAR'daki hatları teker teker diğer KARlara taşıyarak hangi hattın kaçak verdiğini bulacağım.
3- Hattı tespit ettikten sonra bulabilirsem kaçağa sebep olan cihazı tespit edeceğim.
4- Bulamazsam veya cihazdaki sorunu çözemezsem dahi, sorunlu hattı bir KARda yalnız bırakarak KAR attığında tüm evin ve cihazların değil, sadece bu hattın elektriğinin kesilmesini sağlayacağım. Böylece örneğin buzdolabı gibi cihazların akımının kesilmemesini sağlayacağım.
Gelelim sorularıma:
1- Öncelikle, yukarıdaki mantık doğru mu, atladığım bir husus var mı?
2- Bu iş için
Siemens 5Sv4314-0 40A 30Ma 230V (Faz+Nötr) Kaçak Akım Koruma Rölesi almayı düşünüyorum, doğru tercih mi?
3- Aynı iş için Vikonun "Viko Kaçak Akım Koruma Rölesi 2P 40A 30Ma" modeli var, olumlu yorumlar gördüm, fiyatı da oldukça makul (3 adet alacağım için maliyet önemli). Tavsiye eder misiniz?
Şimdiden teşekkürler.
@arkaplan @çaylakelektrikçi @otohat @zeybek @Akran @Global34