Kaçak Akım Rölesi Paradoksu

300 mA insanı ölümden korumaz.

Birçok almaç için 2-3 mA kaçak normal kabul edilir. 10 tane 20 tane daha fazla motoru veya almacı olan devrelerde kaçak doğal olarak 30 mA i geçer.

Bazı makinelerde ise parazit önleme için faz bobin ve kondansatör üzerinde toprağa bağlanmıştır makinede K.A.R çalışmaz.

Her motora 1 tane bağlasanız busbar ile beslenmiş bir devreye nasıl bağlayacaksınız. Ayrıca insan motordaki kaçaktan çarpılacak ana besleme hattındaki kaçaktan çarpılmayacak diye bir şey yok....

Paradoks buralarda.

Daha önce bir freze tezgahı görmüştüm, ana beslemesi trafoluydu. Trafo izolasyon içinmiydi yoksa makine 380 V dışında bir gerilimle mi çalışıyordu hatırlamıyorum. Siz böyle bir uygulama gördünüz mü?

Saygılar.....

Hem izolasyon için olanı gördüm, hem kumanda beslemesini 220-110-24 gibi değerlere düşürmek için kullanılanı gördüm hem komple ana girişe bağlananı gördüm.

Başka konularda gerekli açıklamalar vardır.

İlgilenenlere teşekkür ederim bunu bir de İş güvenliği uzmanlarına / müfettişlere anlatabilsek .....

Topraklama değerlerim 0,5 ohm civarında. Her panoya hem galveniz şerit ile temel topraklama hem de besleme kablosu ile bakır tel topraklama bağlanmıştır.

Bir hatta 10 taneden fazla komplike makine olduğu için K.A.R tutmuyor. Ayrıca tutsa bile bir makinedeki küçücük bir motorun yanması yada basit bir kablo sıyrılması nedeni ile K.A.R ın açtırarak bütün makineleri devre dışı etmesini istemiyorum. Kendi korumaları var bunlar açıyor.

Altta topraklama ölçüm raporunun ilgili sayfası var. Yük altında ölçüm yapıldığı için trafo işletmesi diğerlerinden biraz yüksek çıktı.
Öncelikle konuyla alakalı çok fazla bilgimin, tecrübemin olmadığını ifade edeyim.

Eleman bazlı KAR takılması mümkün değilmidir? Çok pahalı bir çözümmüdür? Neden kullanılmaz? Yada kullanılıyor mu?

Eleman bazlıdan kasıt nedir ?

hatta cekmek yerine, hattan beslenen cihazlara mesela?

Daha önce bir freze tezgahı görmüştüm, ana beslemesi trafoluydu. Trafo izolasyon içinmiydi yoksa makine 380 V dışında bir gerilimle mi çalışıyordu hatırlamıyorum. Siz böyle bir uygulama gördünüz mü?

Saygılar.....
izolasyon trafosu diyorlar ona primer de sekonder sargısı 1'e bir oluyor kullanıldığı yere göre güçte oluyormuş hiç kullanan görmedim canlı şaseli tv tamir ederken kullanılır diyen usta vardı onuda kullandığını görmedim koruyucu olarak kullanılıyormuş.

iş güvenliği çok ama çok önemli bir konudur. Bir fabrikada elektrikli cihazların bulunduğu her noktada koruma projeksiyonu yapılmalıdır. Lütfen unutmayalım ki en basitinden bir izolasyon halısı bile hayat kurtarır. Konuyu mevzuata uymak olarak değil insan hayatının tehlikede olduğu her yerde ve her durumda bir önlem düşünülse iyi olacaktır nazarıyla değerlendirmek en doğrusudur. İnsanlık 1989 yılında Voyager 2 ile neptünün fotoğraflarını çekebiliyordu. Biz sadece güvenlik önlemi almak durumunda olan insanlar olarak biraz daha esnek düşünmeli ve tasarıma daha fazla önem vermeliyiz. Söylediğim gibi, öncelikle her mahalle uyan sihirli formüller yerine yerinde ve dağınık çözümlere yönelmeliyiz. Saygı ve selam..

Saygılar.....
Türkiye de kulkanılan Cnc freze ve tornalar tayvan malıdır tayvan da trifaze Elektrik 220 volt monofaze elektrik 110 volt tur bunedenle frezelerin yanındaki trafolar 380 trifazeyi 220 volt a düşürmek için kullanılır. Bu tezgahlarda 220 volt luk bir cihaz bağlandığında misal fan veya lamba iki faz bağlamak gereklidir.

Sent from my HUAWEI P7-L10 using KontrolKalemi Forumu mobile app

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Kullanıcılar
452,679
Son üye
kenan7777

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri