Kaçak akım rölesi problemi

Dairenin tüm elektriği kesikken de atıyorsa cihaz (k.a.r.) arızalıdır, ya da bağlı cihazlarda kaçak vardır. Fiş yönleri değiştirilerek de denenebilir. Elektrik şebekeden kesilip tekrar geldiğinde voltaj yükselmesi olur.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
yeni değiştirdim röleyi. Bina elektriğinin şalterini kapatıyorum açıyorum herhangi bir atma yok. Ancak boğaziçi elektrik; Şebeke elektriğini kesip tekrar verdiğinde atmış kalıyor.
 
AC tip K.A.R.'ler çok hassas, bütün mahalleye/sokağa bir anda gerilim verilmesinin oluşturduğu yüksek voltaj ve parazitler buna sebep olabilir. A tipi ya da SI tip K.A.R. ile değiştirmek lazım. Ayrıca diğer dairelerin durumu izlenmeli. Diğerlerinde sorun olmuyorsa ve sizin daire sigortaları kapalıyken de atıyorsa sizin sayaç ve sigorta panelinin bağlantılarının da kontrol edilmesi gerekir. Faz-toprak yakınlaşmasından ve yetersiz izolasyondan bir şekilde toprak hattına tepe geriliminde anlık sıçrama/kaçak oluyor olabilir?

yeni değiştirdim röleyi. Bina elektriğinin şalterini kapatıyorum açıyorum herhangi bir atma yok. Ancak boğaziçi elektrik; şebeke elektriğini kesip tekrar verdiğinde atmış kalıyor.
Şebekenin gidip gelmesiyle sizin kofradan kesip vermeniz aynı şey değil. Şebekede tüm yüklerin bir anda demeraj akımı ile devreye girmesi sonucu (sanırım buzdolaplarında kompresör hemen devreye girmiyor bir süre bekliyor) şebeke iyice bir titreyip sonra kendine geliyordur. Teoride böyle olmalı diye düşünüyorum. Elimde somut, hassas cihazlardan elde edilen veriler yok.
 
ne önerirsiniz ?
 
27.mesajda sami inci üstadımızin yazdığını.
Profesyonel elektrikciden yardım isteyiniz. ( Piyasadakilerin büyük oranda çoğunluğu; işin uckagitciliginda maalesef. )
@M E H ustam belki daha çok kendini güncellememe ve geliştirememe ile ilgili de olabilir.
ne önerirsiniz ?
Önerim kolayından zor olana doğru; elektrik kesilince dairenin tüm sigortalarını indirin. Diğer dairelerden elektriğin geldiğini takip edin. Yine atmışsa, o zaman sayaç ve K.A.R.'ın bağlantılarını kontrol edin, gerekirse k.a.r.'ı AC tipi olmayan A, B, SI tipteki güvenilen bir marka ile değiştirin. Eğer atmadıysa bu defa daire panosundaki sigortaların yarısını kapatıp deneyin. Böylece adım adım sorun daire içinde ise tespitiniz kolaylaşız. Uzun zamanlı bir takip gerekiyor.

https://www.yilkomer.com/kacak-akim-rolesi-cesitleri/
 
Son düzenleme:
Yağmurlu havalarda topraklama yayılma direnci azalır kaçak akımlar artar birde en büyük problem Şebekeden etkilenme gerek yıldırım gerek anlık dalgalanmalar, pikler v.s v.s. Kullanmanız gereken TipA(IR), B tipi veya F tipi bunları da piyasada bulmanız zor. Arz talep olayı bu konulardan anlayan olmadığı için talep olmuyor, talep olmayınca da arz olmuyor. Distribütörlerden özel sipariş ile temin edebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran görüntüsü 2023-07-10 171434.jpg
    73.7 KB · Görüntüleme: 10
Arkadaşlar bizim pano bu şekilde. Benim daire 3. Bu panoya göre ( daire içindeki sigartanın orda KAR yok) 40 a 30 Ma Kar daire içinde mi olması lazımdı yoksa bu şekilde doğru mu ? Dediğim gibi Şebeke elektiriği kesildiğinde ve geri geldiğinde atmış oluyor. Viko ile değiştirdim yine aynı

 
Sayaç panona 40A 300mA gecikmeli tip Dairene 40A 30mA bağışık tip F tipi röle kullan. Viko VTR2'lerde bir sıkıntı var 1 hafta içinde 3 tane değiştirdik. AC tip kakrleri hep sıkıntı.
 
Sayaç panona 40A 300mA gecikmeli tip Dairene 40A 30mA bağışık tip F tipi röle kullan. Viko VTR2'lerde bir sıkıntı var 1 hafta içinde 3 tane değiştirdik. AC tip kakrleri hep sıkıntı.
daire içinde olması gerekeni panoyamı takmış adam ( 40A 30mA) yoksa ikisinde de olmalı mı ? Daire içinde yok çünkü
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…