kocamanusta
Profesyonel Üye
İyi günler herkese.
Benim hazırladığım son pano da Delta SV28 plc, Dop-107BV hmi, Delta Asda A2 servo sürücü, Delta VFD-EL-W serisi inverterlerden (4 ad.) ve kontaktör, rölelerden oluşuyor. Yani daha önceki hazırladığım onlarca hatta yüzlerce panodan herhangi bir farklılığı yok.
İlk önceleri defalarca PLC'ye, Ekrana, Servo sürücüye bilgisayar ile bağlanıp program attım. Ancak ilerleyen saatlerde HMI tarafına haberleşme soketi bağlı iken PLC tarafından (RS-232 ile) ucunu çıkarıp bilgisayar ile bağlanmak isterken HMI haberleşme kablosunun ucu panonun şasesine (yani panonun metal gövdesine) temas edip 24V güç kaynağı sigortası ve Elektrik çektiğim ana panodan KAR attı. Bu arada USB RS-232 dönüştürücü de bozulmuş.
Ertesi gün yeni usb-rs232 dönüştürücü alıp bağlandım yine sıkıntı olmadan bağlanmaya, haberleşmeye devam ettim. HMI plc ile 232 den haberleştirdiğim için bilgisayar-Ekran değişimi için sürekli PLC üzerinden 232 haberleşme kablosu sök tak yaptım bir problem başlangıçta yoktu. Yine ilerleyen saatlerde tekrar PLC-PC bağlantısı için 232 soketini takarken aynı Sigorta ve KAR atması başladı. Ve bunu her seferinde yapmıyor, bazen sorunsuz bir şekilde çalışıyor, bazen attırıyor.
Acaba bilgisayarın USB protunun şasesinde bir sorun mu oldu? diye düşünüyorum. Çünü aynı sorunu bilgisayarla servo sürücüye bağlanmak istediğimde de yapıyor. Yani servo sürücüye bazen sorunsuz bağlanıyorum, bazen de panonun içindeki 24v güç kaynağı sigortasını ve KAR'ı attırıyor.
Servo sürücüde de, PLC de de habreleşme kablo soketinin ucundaki metal gövde gireceği soketin dışındaki metale değmesi bu ikiliyi attırmaya yetiyor.
Her seferinde yapsa kesin yanlış bağlantı vb var diyeceğim. Ama her seferinde yapmayıp arada bir yapınca şaştım kaldım. Sizin bir tavsiye, öneriniz var mıdır?
KAKŞ tipi nedir?
atan sigorta güç kaynağının 24vdc çıkışına mı bağlı?
güç kaynağının (-) çıkışı toprak yani pano yüzeyine irtibatlı mı?