Kablo Başlığı Yapımı

Arkadaşlar değerli cevaplarınız için çok teşekkür ederim
 
Protolin kullanırken dikkat edilmesi gereken konular;


  • Protolin karışımın döküleceği ek mufu, başlık, kablo izolasyonu onarım kabı..vs. sızdırmazlığından emin olun (göz kontrolü)
  • Protolin dökülecek ek mufunu, başlık kılıfını vs... teraziye alın. (içine karışım sıvısı döküleceği için meyilden dolayı bir tarafa yığılma olmasın.)
  • Protolin ve katalizörü (sertleştirici) homojen (tek) renk alıncaya kadar hızlı bir şekilde temiz bir çubukla karıştırılmalıdır. (Tahin-Pekmez karıştırır gibi :p)
  • Karıştırma işlemi bittikten sonra fazla oyalanmadan dökülecek yere (ek mufu, başlık vs...) hava kabarcığı oluşturmadan, taşıncaya kadar dökün, bir kaç dakika sonra dökülen yerde çökme olursa ilave döküm ile silme seviyede olmasını sağlayın, karışımın içine yabancı madde ve nem girmemesine özen gösterin.
  • Protolin ve katalizörü (sertleştiriciyi) birleştirip karıştırdığımızda kimyasal reaksiyon oluşur, karışım bir miktar ısınır, siz karışıma kesinlikle hariçten bir ısı uygulamayın, yoksa dökmeye bile fırsat kalmadan donar (katılaşır.)
  • Protolin tamamen donmadan (3-4 saat) ek mufunu/başlığı vs. hareket ettirmeyin.
 
başlık og kablosunda olur.
ag kablosuna pabuç vurulur. ben yanlış biliyorsam düzeltin.
 
başlık og kablosunda olur.
ag kablosuna pabuç vurulur. ben yanlış biliyorsam düzeltin.

kablopabuç.jpg

Evet, Kablo Başlığı genellikle O.G Kablolarında, hem her bir damarın ucunda, hem de kablonun damar (çatal) çıkışlarında bulunur. Kullanım amacı izolasyon ve kablonun (damarlarının arasına) içine nem, rutubet, su almaması içindir. Başlık A.G kablolar için de kullanılabilir, kullanıldığı yerler vardır. Başlıklar çoook eskiden (bir kap yardımıyla) zift ile yapılırdı, yakın tarihe kadar ve günümüzde protolin ile de yapılmakta, en son teknolojide de silikon-kauçuk esaslı kılıflarla yapılabilmektedir. (resimde...)

Kablo Pabucu da sadece A.G kablolar için değil, tüm kablolar için (DC.,A.C., Oto Elektriği, Endüstriyel Elektrik, A.G, O.G, ...vs.) kullanılır. Genellikle çok damarlı, fleksibl (esnek) kabloların uçlarına sıkılır (basılır veya lehimlenir.) Kullanım amacı bağlantı ve montaj kolaylığı, sağlıklı temastır. Sadece A.G kablolarında değil O.G kablolarının uçlarında da kullanılırlar. Kullanım amacı ve yerlerine göre (Kablo yüsüğü, Kablo soketi, Kablo Pabucu... vs. diye) adlandırılırlar. Sıkmalı tip olanlar SKP (Sıkmalı Kablo Pabucu) diye tanımlanır, bilinir.
 
Son düzenleme:
ek mufunun genelde siyah olan iki tarafını kablo kalınlığına göre sıkı sıkıya geçecek şekilde kes. iki tarafa da geçir tabi mufu da geçir. ilk işlem bu olmalı yoksa ekleme işlemi bitince çok üzülürsün (tecrübeyle sabittir) :) daha sonra başlığı ölç. 50 mm ise kablonun bir tarafını 25 diğer tarafını 25 mm soy. böylece başlığın tam orta noktasında buluşurlar ve boşluklu da olmaz. başlıkları da sadece kablo ile temas eden yerlerden değil boylu boyunca pabuç sıkma pensesiyle sık. sonra izole bantla herbirini ayrı ayrı sar. malzemeden kaçma izole bantlama olayı protolin sızdırmaması açısından çok önemlidir. işlem bitince ek mufunu ve kapaklarını kapat. hem kapakların mufla temas noktasına hem de kabloların muf kapaklarına giriş yaptığı yerlere yine uzun uzun izole bantlar sar. protolini karıştırıken dikkat etmen gereken de içinde kabarcık kalmaması ve homojen bir görünüm alması. sonra delikten bas içeri protolini taa ki taşana kadar. eğer kablo müsaitse dökme işlemi sırasında bir sağa bir sola yatır ki boşluk kalmasın içinde. böylece kablo ekimiz tamamlanmış oluyor. keşke iş yerinde yaptığım ekin fotolarını silmemiş olsaydım onları da koyardım. şaheser olmuştu :) sonra kış güneşinde 4-5 saat yaz güneşinde de 2-3 saat pişirelim :) afiyet olsun..
 
4*10 kabloyu neye baglayacaginiza gore baslik yapilir veya yapilmaz..Yonetmeligi bilmiyorum.yerine gore kablo pabucu, hatta bazen direkt bile bagliyoruz...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,675
Kullanıcılar
452,675
Son üye
xzscorpionn

Yeni konular

Geri
Üst