Kablo kesit hesabı,tmş veya sigorta seçimi

Ramazann.

Üye
Selamın aleyküm.Aklima takılan bazı sorular var siz değerli ustaların fikirlerini önemsiyorum.İnternetten tam istediğimi bulamadım yardimci olursaniz sevinirim .İsletmede bir motor revizyonu yapıldı.55kw motor takıldı.Buna 50lik kablo çektik.Bu kablonun hesabının nasıl yapıldığı sorduğumda kilowatt değerini 2 ile çarp 3 e böl çekeceğin kabloyu bulursun dediler.İyi güzel hoş da bu 2 ve 3 ne anlama geliyor.😊 Ola ki tek fazlı bir sistem var farzı misal 3000w bir cihaz buna kaçlık kablo çekmem gerekir ve sigortasını nasıl seçerim.Bu işin basit bir hesaplama formülü var mı şimdiden teşekkür ederim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Selamın aleyküm.Aklima takılan bazı sorular var siz değerli ustaların fikirlerini önemsiyorum.İnternetten tam istediğimi bulamadım yardimci olursaniz sevinirim .İsletmede bir motor revizyonu yapıldı.55kw motor takıldı.Buna 50lik kablo çektik.Bu kablonun hesabının nasıl yapıldığı sorduğumda 2 ile çarp 3 e böl çekeceğin kabloyu bulursun dediler.İyi güzel hoş da bu 2 ve 3 ne anlama geliyor.😊 Ola ki tek fazlı bir sistem var farzı misal 3000w bir cihaz buna kaçlık kablo çekmem gerekir ve sigortasını nasıl seçerim.Bu işin basit bir hesaplama formülü var mı şimdiden teşekkür ederim.

Elektrik bilgi seviyeniz nedir ? Muhtemelen,sizinle dalga geçmişler.

2 ile çarpmayı duydum ama 3'e bölmeyi duymadım.

3 fazda 2 ile çarpma motorun çektiği akımı veriyor kabaca. Pratik olsun diye sanayide kullanılıyor. Akademide hiç bahsedilmez. Kablo kesitide yaklaşık olarak doğru çıkıyor. Ama mesafe uzunsa kesiti tekrar gözden geçirmek lazım.

https://www.konen.com.tr/dosya/Tekn...arda-anma-akimina-gore-sigorta-secimi_027.pdf

Tek faz için bu formül geçerli değildir. Gücü 230V'a bölüp akımı bulun. Tablodan da kablo seçimi yapın.

https://www.yapitaskablo.com/dosya/blog/AKIM_TASIMA.pdf?__im-SHWZZvgT=14075048111488082005

Elektrik bilgi seviyeniz nedir ? Muhtemelen,sizinle dalga geçmişler.
Elektrik teknikeriyim işi öğretmemek için bir kaç şeye şahit oldum sanırım buda onlardan bir tanesi diyebilirim Çoğu şeyi üstün körü gösterip geçiştiriyorlar buda benim canımı sıkıyor en doğru kaynaktan doğru olanı bulmaya çalışıyorum
2 ile çarpmayı duydum ama 3'e bölmeyi duymadım.

3 fazda 2 ile çarpma motorun çektiği akımı veriyor kabaca. Pratik olsun diye sanayide kullanılıyor. Akademide hiç bahsedilmez. Kablo kesitide yaklaşık olarak doğru çıkıyor. Ama mesafe uzunsa kesiti tekrar gözden geçirmek lazım.

https://www.konen.com.tr/dosya/Tekn...arda-anma-akimina-gore-sigorta-secimi_027.pdf

Tek faz için bu formül geçerli değildir. Gücü 230V'a bölüp akımı bulun. Tablodan da kablo seçimi yapın.

https://www.yapitaskablo.com/dosya/blog/AKIM_TASIMA.pdf?__im-SHWZZvgT=14075048111488082005
Teşekkür ederim benim asıl sormak istediğim kafadan pratik bir hesaplama var mi?Tmş için için bu formül kablo kesiti için ise şu.Tabi ki mesafe arttıkça kablo kesitide değişiyor.

Son düzenleme:
Hesabın,kafadan pratiği olmaz.Konunun durumu ! hangi kuralı gerektiriyorsa,o kural uygulanır.Pratikçiler,kafadan sallamacılardır.En önemli kurallardan biriside,sorarak değil,okuyarak öğrenmektir

Ekli dosyalar

Selamın aleyküm.Aklima takılan bazı sorular var siz değerli ustaların fikirlerini önemsiyorum.İnternetten tam istediğimi bulamadım yardimci olursaniz sevinirim .İsletmede bir motor revizyonu yapıldı.55kw motor takıldı.Buna 50lik kablo çektik.Bu kablonun hesabının nasıl yapıldığı sorduğumda kilowatt değerini 2 ile çarp 3 e böl çekeceğin kabloyu bulursun dediler.İyi güzel hoş da bu 2 ve 3 ne anlama geliyor.😊 Ola ki tek fazlı bir sistem var farzı misal 3000w bir cihaz buna kaçlık kablo çekmem gerekir ve sigortasını nasıl seçerim.Bu işin basit bir hesaplama formülü var mı şimdiden teşekkür ederim.

Px L x 10^5 / K x S x U x U = yüzde gerilim düşümü
P güç
L uzunluk
10 üzeri 5 sabit katsayı
K iletkenlik katsayısı
S kesit
U gerilim
En basiti bu şekilde formülde verileni yerine koy geriye 4 işlem kalıyor.

Px L x 10^5 / K x S x U x U = yüzde gerilim düşümü
P güç
L uzunluk
10 üzeri 5 sabit katsayı
K iletkenlik katsayısı
S kesit
U gerilim
En basiti bu şekilde formülde verileni yerine koy geriye 4 işlem kalıyor.
K katsayısı ile ilgili güncel değişimler olmuştu diye hatırlıyorum bir ara emrullah kardeşim. Hatta sen paylaşmıştın.

K katsayısı ile ilgili güncel değişimler olmuştu diye hatırlıyorum bir ara emrullah kardeşim. Hatta sen paylaşmıştın.

Evet K iletkenlik katsayısı eskiden bakır için 56 aleminyum için 35 alınıyordu. Elektrik mühendisliği odası (EMO) bu katsayıları güncelledi. yeni katsayılar bakır için 44 Aleminyum için 27 oldu. Buda hesaplarda %30-40 yanılmaya neden olan hesap hatasını düzeltmiş oldu.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri