Kablo ve kayp akım???

dehause

Üye
Katılım
5 Eki 2009
Mesajlar
47
Puanları
1
Bir trafo çıkışından 1000 metre uzaklıkta bir şalter düşünün. Bu şaltere herhangi bir enerji kablosu ile besleme çekilecektir. (3x120 olsun).Trafo çıkışındaki gerilim değerimizde 400 V olsun. Şalter kapalı(0 konumu) konumda iken şalter başında kaç volt gerilim okuruz? Teknik olarak herhangi bir yük vermeden şalter başında gerilim düşümü olurmu? Eğer şalter başında 398 V okursam hat boyunca bu 2 Volt gerilim kaybına sebep olcaktır. V=IxR den kablo üzerinde bir kayıp akım oluşcakmıdır?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
kabloda bakır kaybı denilen olay herzaman olur bence
yükle alakası yok.
 
Benim merak ettiğimde herhangi bir akım akışı olmadığı zaman hat başı ile hat sonu arasındaki potansiyel farkı nasıl hesaplarız.Yoksa herhangi bir akım akışı esnasında V=IxR den gerilim düşümünü bulabiliriz. Ama akım akmadığı zaman hat başı ile hat sonu gerilim aynımı aynı değilse bunu matematiksel olarak nasıl ifade etcez.

Bakır Kayıpları


Transformatörlerde pirmer (birincil) sargılarda transformatöre yük bağlanmamış olsa bile manyetik alanı oluşturan sargıların direncinden dolayı kayıplar oluşur. Bu kayıplar ısı olarak ortaya çıkar ve soğutma sistemiyle transformatörden dışarıya atılmalıdır. Sekonder uca yük bağlanmasıyla, primer ve sekonder sargıların her ikisinde de akım oluşacağından daha fazla kayıp oluşur. Bu kayıplar sargıların direncinden kaynaklandığından bakır kayıpları veya I[SUP]2[/SUP]R kayıpları olarak adlandırılır.


 

Forum istatistikleri

Konular
129,173
Mesajlar
923,920
Kullanıcılar
451,525
Son üye
ituran20

Yeni konular

Geri
Üst