kabloda akım mı önemli güçmü

konu kilit rica edeceğim...
Merak ediyorum sayın fetihnesli bu kilit takıntısı nedir, forumda iki konuya baktım ardarda ikisindede kilit istemişsiniz, daha önce hiç kilit isteğiylede karşılaşmamıştım. Neyse ben konu hakkında kesin şeyler söyleyebilecek kadar bilgili hissetmiyorum kendimi sadece aklımdan geçenleri paylaşayım istedim: Örneğin ir elektrikli ısıtıcıyı ele alalım, eğer aynı akım değerinde herhangibir gerilim değeri kabloyu-teli-iletkeni aynı derecede ısıtacak olsaydı en az güçle en fazla ısı elde etmek için ne yapardınız? Birde elektriğin taşınmasında veya bu kablo ısınması konusunda gerilim yükseltip akım küçültmek kadar belki daha fazla önemli olan şey bence alternatif akım, sorular çok farklı şekillerde sorulabilir, aynı akım değerinde birer dc ve ac gerilimin (rms değeri dc ye eşit şekilde) aynı kalınlıkta kablodan geçtiklerinde oluşturacakları ısılar nedir? Akım değeri aynı kalmak şartıyla gerilim değerleri değiştirilirse ısıya etkisi ne olur?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşlar merhaba
Merak ettiğim bir konuyu sizlere sormak istiyorum. Soru şu kablodan geçen akım mı önemlidir yoksa güç mü önemlidir.Örneğin bir kablodan 12 volt 100 amper geçince oluşan ısı ile 220 volt 100 amper geçince oluşan ısı aynı mıdır? Eğer aynı değilse kablo akım taşıma değerleri kaç volt için hesaplanmıştır. Bu konuda sizden yardım istiyorum.

Bakın,kablonun akım taşıma değerleri sn.Ertek68'in de ifade ettiği gibi,yalnızca akım şiddeti baz alınıp da buna göre kesiti hesaplanır,voltaja göre değildir.Dediğiniz husus,yalnızca yüksek gerilimin kayıpsız,kablo metalinde ısınma olmaksızın ve enerjinin kayıpsız iletilmesinde,akım taşıma kapasitesi çok yüksek olanı bilerek seçilerek,bildiğiniz gibi ayni sabit lan bir elektrik gücünün,trafolarda amperinin düşürülüp geriliminin çok yükseltilmesiyle,uzak mesafelere iletilmesi sırasında ayrı bir öneme sahiptir,yani sizin asıl sorunuzla bir ilişkisi bulunmamaktadır.

Örneğin ben,ups hattımın giriş besleme kısmında bir elektrik kablosu seçimi yapmak isteyeyim.Bunun için mutlaka takviyede kullanılan 12 voltluk özel kablo veya akünün ana arterinden sigortaya dağıtımının yapıldığı,bir otomobildeki gibi(Kırmızı) çok özel kablo mu kullanmam gerekir?Böyle bir kural ayrıca hiç yoktur.Bina iç tesisatında kullanılan tek telli(Damarlı),kalınca bir kabloyu da pekala kullanırım.Kullanırken yalnızca,bu kablo örneğin ups'nin talebi olan,çekeceği 30 amperi ısınmadan,yanmadan,zorlanmadan taşıyabilir mi?Taşıyorsa benim için bir sorun bulunmaz,rahatça 12 veya 220-380 volt (ac,dc) de de kullanılsa,ayrca benim için bir sorun olmayacaktır.Çünkü burada yalnızca zorlanmadan taşıyabileceğı bir akım kapasitesi bizim için önem taşıyacaktır,voltaj değeri değildir.Ama alüminyumdan yapılan bir kablo ise,o zaman seçim değişerek,farklı metallerin birim elektrik iletme özellikleri,omajları gibi değerleri de fark göstereceğinden,haliyle bakıra göre daha kalın olanı ayni iş için kullanılacaktır.

12 volt 100 amperle bir kablodan geçen(Dc) yükün,220 volt 100 amperle(Ac) geçen yükle nizami şekilde akımın alıcıya iletilip,tamamının alıcıda tüketilmesi durumunda bir ısınma farkı olmayacaktır.Bunu izninizle 2 farklı varsayım olarak incelemek istiyorum.

Yani,ayni problemi,bir başka şekliyle düşünüp sormuş olalım.Bu defa alıcıya(Tüketici cihaz,motor,rezistans,lamba,vb.) iletilen güç(Dc'de: Volt*amper değeri,ac'de lineeer(Omik) olmayan kapasitif ve indüktif yüklerde: Volt*amper*cos fi) bu akımı göndermeyip kablo uçlarını kısa devre yapalım,yani tüm gücün bu kablo tarafından harcanmasına,yok olmasına göz yumalım.O zaman ısınma değerleri yine ayni olacak mıdır?Bu o kadar da zor bir soru değildir,güç formülünde dikkate alınan değerlerin çarpımı kadar bir güç,kabloda yararsız işe(Isıya) dönüşüp yok edilecektir.Peki 220 volt*100 amper mi güç olarak daha büyüktür,yoksa 12 volt*100 amper mi?Tabiki matematiği biraz iyi olan birisi bile rahatça "22000 Watt=22 kWatt'ın 1200 Watt=1.2 kWatt.'dan" daha büyük olduğunu rahatça da söyleyebilecektir.İlk durumda güç faktörünü hesaba katmadım,kablonun omik bir direnç gibi enerjiyi yok etmesini varsaydık.Çünkü doğru akım ve alternatif akımdaki "omik yük" davranışı tamamen aynidir(Akım ve gerilimdeki faz kayması farkı yoktur),yani volt*amperdir diye eski bilgilerimizden de bilmekteyiz.

Sonuç:Tüketiciye kadar olan bu iki farklı gerilim,ayni amper değerinde akım taşıyan kabloda elektrik iletimi sırasında,gücün tamamı tüketici kaynağa kayıpsız,tüketici içinde bir zorlayıcı etmen(Kablo omaj değerinin tüketici omaj değerinden küçük oması,örneğin 10 amper taşımayacak olan bir kablonun, ısıtıcının net 10 amper çekmesi,kablonun 5 amper kadar ısınma olmadan yük taşıma kapasitesinin olabilmesi gibi özel zorlayıcı bir durumun olmaması,en ideal kablonun seçilmesiyle) olmadan ideal olarak taşınmasında,kablolarda ısınma miktarı(Yani kablo metalindeki metalik bağda,elektronların metalik bağın,üzerindeki elektron bulutu vasıtasıyla iletimi sırasında,elektronların kinetik enerjilerinin bu bağlarda sürtünmeyle,bir ısı enerjisine dönüşümü sırasında ortaya çıkan güç kaybı esnasında) her iki voltaj durumunda da ayni kalacaktır.

Gelelim,ikinci,sanal olarak bizim kurguladığımız senaryoya.Bu senaryoda,yani kısa devre akımlarının tamamının kablolar içinde ısınma şeklinde gücün tamamının yok edilmesi durumu seçeneğine.Bu seçenekteki durum,yukarıda güç karşılıklarını bulduğumuz(22 kW ve 1.2 kW) güç karşılık değerleri kadar bir ısı enerjisinin,kablo içindeki metalik bağlarda sürtünme ile yok olacağını bize gösterecektir.Yani 22 kW'lık bu büyük güç,omik direnç varsaydığımız(Kablo ne bir spiral(Bobin) sarımda,ne de kapasitif yük oluşturacak tarzda,yani bir kondansatör etkisi yapmadan yükü karşılayacak olarak farzediyoruz.) ayni kesitte seçilmiş kabloda daha büyük bir ısı enerjisi yaratacaktır.Bu güç de,kısa devrede uçlarına uygulanacak olan volt*amper çarpımıyla doğru orantıda,bu kabloda açığa çıkacak olan ısıdır.12 volt*100 amperlik aküden gelen güç ise,bu ayni kablo içinden geçecek olması durumunda(Kısa devre akımı) sadece 12*100=1200 wattlık bir ısı enerjisini açığa çıkarabilecektir.Her iki farklı varsayımda,farklı sonuçta ısıların ortaya çıkacağı matematik,elektrik güç formülleriyle de açıkça ortadadır.Biraz sıradışı varsayımla konuya yaklaşmak istedim.Umarım bu konuda biraz olsun ikna olabilmiş olmanız dileğimle.

Bir üçüncü varsayım olarak da,günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız bu seçenek de,ikisinin arası bir durumdur,yani hem kablolarda ısı şeklinde yitip giden bir faydasız güç kaybı,hem de kısmen iletimin yine tüketici cihaza verilmesiyle sağlanan bir durumu düşünelim.Bunun çözümü de,yukarıda ayrı ayrı bazlarda alınan hesapların,öngörülerin,kablonun ne kadarının kısmen bundan etkilendiğine,cihazın güç olarak,toplam gücün yüzde kaçını net olarak alabildiği esas alınarak,bu problemin net cevabı(Isınma durumunun hangi halde daha fazla olabileceği) doğru olarak ve hassasiyetle de çıkarılabilir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba
Merak ettiğim bir konuyu sizlere sormak istiyorum. Soru şu kablodan geçen akım mı önemlidir yoksa güç mü önemlidir.Örneğin bir kablodan 12 volt 100 amper geçince oluşan ısı ile 220 volt 100 amper geçince oluşan ısı aynı mıdır? Eğer aynı değilse kablo akım taşıma değerleri kaç volt için hesaplanmıştır. Bu konuda sizden yardım istiyorum.

Bakın,sn. sefaxxxxx;kısa devrede geçen akımların gücünü karşılaştırmalı bir örnekle ayrıca açıklamak istiyorum.Kısa devre akımında,220 volt 100 amperin ayni kalınlıktaki bir bakır tele verdiği hasar,12 volt 100 amperlik akünün kısa devresinde,ayni bakır tele verdiği hasardan 19-20 kat daha büyük olacaktır.

Bunun en iyi örneğini 35 amper üzerinden(35 amperlik dc. akımlı bir akü,35 amperlik ev tesisatından geçen bir ac.akımıyla)yapmak isteyelim.

Önce 12 volt,35 amperlik tam şarjlı ve yeni olan bir akünün,kutup başlarından alınan + ve - uçların,en fazla 10 amperi taşıyacak bir bakır bir tel vasıtasıyla,kısa devre şeklinde bilerek yaptığımızı düşünelim.Bu durumda bakır tel açık-mavi,büyük bir kıvılcım ve patlama sesi oluşturur.Hasarlanarak kopan bu bakır kesitlerdeki farklı durumlarını ayrı ayrı inceleyelim.Aküden 35 amperin kısa bir an geçmesiyle bu güç,çok telli bakır kabloyu,bazı liflerinde kızarma,bazılarında ise kopma yaparak ve adeta bir bıçak gibi keserek,(Nadiren de çok az yuvarlak bakır toplar da bu arada oluşabilir) kabloyu tahrip eder.220 volt,35 amperlik ac.Şebeke akımının,35 amper üst limitli eelktrik sayacından,otomatik sigortadan,KAR'dan kısa bir an kısa devre akımıyla,ayni bakır çok telli bu kabloya verdiği hasarı karşılaştıralım isterseniz.

Bu ikinci durumda,verilen hasar çok daha büyük olacaktır.Çünkü geçen voltaj 19-20 kat daha fazla(220 volt ac.) ve doğru orantıyla artan bir güçle bu kabloda ısı oluşturacaktır.Kablo üzerinde,otomatik sigorta ve KAR atmadan önce geçen bu yüksek güç,kırmızı büyük bir şerarenin daha büyük ısı oluşturması sebebi ile de,daha fazla oluşabilen bir ses patlaması,kablo liflerinin tamamına yakınının veya hepsinin küçük graniler bakır toplar şeklinde eriyerek,etrafa saçılmasına,kısmen oluşan kaynama hasarlarının da,daha derin nüfüsiyetli ve daha büyük boyutlu olabileceğini görebilirsiniz.(Bu her ikisini de ayrı ayrı denemenize ayrıca gerek yoktur,ben pek çok kere bu olaylara da şahit bulundum,sizin ayrıca denemeniz de gereksizdir,bu konuda bana tamamen inanabilirsiniz.)

Buradan söylemek isteyip de vermeye çalıştığım mesaj,220 volt 100 amperlik ac. gücün,bakır bir kablo üzerindeki etkisinin ve 12 volt,100 amperlik bir akünün ayni kablo üzerindeki hasar verici etkilerinin, voltaj farkları nedeniyle,karşılaştırılamayacak derecede de farklı olabilmeleridir.220 volt,100 amperlik ac. gücün kısa devresinde,daha yıkıcı olabilen kablo hasarlarına yol açmasının nedeni de,voltaj farkı nedeniyle,kablo üzerinde oluşturdukları ısı etkilsi(Joule olayı)arasında çok büyük değer farklarının olmasındandır.Ama ayni ısı farkı,ideal bir enerji iletimiyle,kayıpsız olarak yapılan iletimde,tüketicilerin beslenmesi sırasında ayrıca görülemez.Kolay gelsin.
 
sayın binbaşım ve diğer arkadaşlar değerli cevaplarınızla beni bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim
 
konunun çok anlamsız bir şekilde tartışıldığını düşünmekteyim. belkide bu benim abesle iştigalim bu nedenle yanlış anlaşılırsa özür dilerim . ama dikkatinizi çekmek isterim gerilim düşümü hesabı denen bişi var vede ısı hesabı denen bişi var formullerde bunu yerine koyarsanız göreceksinizki tartışmaya hiç gerek kalmayacak
 
sn.binbaşım telin üzerinden 12 volt 10 amper akım geçirdik diyelim telin üzerinde 120 wattlık enerji harcanır birde 220 volt 10 amper geçirelim 2200 watt enerji harcıyacak yani bunu tel harcıyacak ve o kadar wattlık ısı ortaya çıkacak öyle değilmidir

ama sayın ertek68; Lakin sefaxxxxx'in sorusu bu şekilde değil. Kendisi farklı gerilimlerde sabit 100 A. diyor. Her iki gerilimdede kablodan aynı miktarda akım geçeceği için aynı oranda ısınıma söz konusu. Elbette sonuçta elde edilen güçler farklı ama bunun soruyla alakası yok....

demiş .. yani size katıldığımı belirtmek istedim :D

saygılar kolay gelsin
 
bu konuda cevabım farklı olabilir ama yanlış değildir.
bilgilerinize
 
bu konuda cevabım farklı olabilir ama yanlış değildir.
bilgilerinize
Çok özür diliyorum,
Ben farklı gerilim ve sabit direnç için değerlendirme yapmış oldum.
dolayısı ile sorunun cevabını vermedim. çok haklısınız...
 
sn.binbaşım telin üzerinden 12 volt 10 amper akım geçirdik diyelim telin üzerinde 120 wattlık enerji harcanır birde 220 volt 10 amper geçirelim 2200 watt enerji harcıyacak yani bunu tel harcıyacak ve o kadar wattlık ısı ortaya çıkacak öyle değilmidir

ama sayın ertek68; Lakin sefaxxxxx'in sorusu bu şekilde değil. Kendisi farklı gerilimlerde sabit 100 A. diyor. Her iki gerilimdede kablodan aynı miktarda akım geçeceği için aynı oranda ısınıma söz konusu. Elbette sonuçta elde edilen güçler farklı ama bunun soruyla alakası yok....

demiş .. yani size katıldığımı belirtmek istedim :D

saygılar kolay gelsin
Konu iyice polemik konusu oldu ama...
Sn. hlyahkan bahsetmiş olduğunuz. 120 W ve 2200 W. güçler kablo üzerinde harcanan değil alıcının harcamış olduğu güçlerdir.
Bir kablo farklı gerilimlerde aynı akımda aynı oranda ısınır.
Eğer illaki fark arayacaksak; Çok küçük olduğu için hesaplamalarda ihmal edilen iletkenin öz direncinden ötürü üzerinde harcanan güçten kaynaklanan farkı gösterebiliriz.
 
Biz çizdiğimiz projelerde kablo kesitini akıma göre seçiyoruz.Çünkü kablodan gerilim veya güç değil direk akım geçer önemli olan akımın ne kadar olduğu 12V-220V veya 380V olması kesiti değil sadece kablo damar sayısını etkiler.Kablonun ısınmasında ekten akımdır.Kesit ne kadar büyük olursa kablonun ısınmasıda orantılı olarak azalacaktır.Kablo test sistemleri var.Eğer bi kablo kataloğuna bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,521
Mesajlar
927,576
Kullanıcılar
452,105
Son üye
turan_k

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst