kael varkombi 18 T fazı sorunu

ilginiz için teşekkürler.

Banka dengesiz yüklenmenin fazla olduğu yerlerden biridir. 7-8 ve 9. kademeleriniz monofaze 0,5 kVAr 10-11 ve 12. kademeleriniz net görülmüyor ancak monofaze 1,5kVAr gibi son üç adet (endüktif güç bankı) her bir endüktif şönt reaktörleriniz 1kVAr.
Röle ayarları ve bağlantılarda hata yok kabulü ile şahsi fikrim;
tek fazlı kondansatör güç ve adet dağılımı hatalı. Röle kondansatörle birlikte şönt reaktör devreye alarak hedeflenen cosfi'yi yakalamaya çalışıyor düşük güçte tek fazlı kondansatör yetersizliğinden röle mecburen böyle bir işlem yapıyor ve dengesizliği yine de düzeltemiyor.
Fotoyu çektiğiniz anda yük akımının çok düşük değerlerde olduğu anlaşılıyor.

evet bağlantılarda sorun yok.zaten kurulduğundan beri ilk defa cezaya giriyor.son 10-11-12 (1/3 kvar) kondansatörler..fotoyu o anda çektim çünkü genelde bu hatayı veriyor röle.t fazında kademe devreye hiç almıyor devreye alsa ona göre yeterli mi değimi göreceğim ve gerekirse kondansatör büyüteceğim ama bir türlü kondansatör devreye almıyor reaktör ün sigortasını kapatıyorum yine çekmiyor.

1.kademe 10kvar trifaze
2.kademe 7,5 kvar "
3.kademe 5 kvar "
4.kademe 5 kvar "
5.kademe 2.5 kvar "
6.kademe 1.5 kvar "
7.kademe 1 kvar monofaze
8.kademe 1 kvar monofaze
9.kademe 1 kvar monofaze
10.kademe 0,5 kvar monofaze
11.kademe 0,5 kvar monofaze
12.kademe 0,5 kvar monofaze
13.kademe 1kvar reaktör
14.kademe 1kvar reaktör
15.kademe 1kvar reaktör

7-8-9 ile 10-11-12 kademelerindeki kondansötörlerin yerlerini değiştirdim.

bu şekilde bir düzenleme yaptım bir ara röle kendini toparlar gibi oldu daha sonra aşağıdaki resimdeki gibi kaldı.

2014-06-19-591.jpg

şimdide tam tersi oldu %45 ind. te.

*Bu işletmede ölçümü yaptığınız zamanlarda sadece aydınlatma yükü mü var? Son duruma göre röle 10-11-12 ve 13-14-15 no'lu kademeleri çekmiş durumda ise röle her faz için 1-0,5= 0,5kVAr endüktif yük devreye almış olur ki bu normalde sistemin kapasitif çalıştığını gösterir. Yani ya kapasitif etki yaratan bir aydınlatma yada ups devrede demektir.
* Röle ayarlarından kademeleri nasıl algıladığını kontrol ettiniz mi?
* Röle uyarı veriyor mu?
* sayaç endeksleri ne alemde?

*Bu işletmede ölçümü yaptığınız zamanlarda sadece aydınlatma yükü mü var? Son duruma göre röle 10-11-12 ve 13-14-15 no'lu kademeleri çekmiş durumda ise röle her faz için 1-0,5= 0,5kVAr endüktif yük devreye almış olur ki bu normalde sistemin kapasitif çalıştığını gösterir. Yani ya kapasitif etki yaratan bir aydınlatma yada ups devrede demektir.
* Röle ayarlarından kademeleri nasıl algıladığını kontrol ettiniz mi?
* Röle uyarı veriyor mu?
* sayaç endeksleri ne alemde?

hocam burası banka, r ile s fazlarında sorun yok.12 ile 15. kademeler t fazında.fazlar arasında güç değişimide yapamıyorum.işletme sürekli faal olduğu için.(1.sayfadaki resimlerde verdiği hataların fotolarını koymuştum).

1- Tek faz kondansatör ve reaktör kademelerin faz sıraları doğru mu? kontrol edin. r-s-t-r-s-t...
2- Bu arıza durumu birden meydana geldiği için öncelikle sistem üzerinde ne kadar bağlantı vidası var ise tek tek kontrol edin. Çek-bırak titreşimden bağlantılarda gevşeme olabilir.
3- Kontaktörlerin kompanzasyon kontaktörü değil 1 senedirde çalışıyormuş kontaklarda geçirmeme yada yapışma durumu olabilir, önce sigortaları daha sonrada kontaktör giriş ve çıkışlarından ölçüm yaparak kontrolünüzü tamamlayın.
4- T fazına ait bağlantılarda problem var. Kondansatör ve reaktör akımlarını pensampermetre ile ölçerek kontrol edin.

1- Tek faz kondansatör ve reaktör kademelerin faz sıraları doğru mu? kontrol edin. r-s-t-r-s-t...
2- Bu arıza durumu birden meydana geldiği için öncelikle sistem üzerinde ne kadar bağlantı vidası var ise tek tek kontrol edin. Çek-bırak titreşimden bağlantılarda gevşeme olabilir.
3- Kontaktörlerin kompanzasyon kontaktörü değil 1 senedirde çalışıyormuş kontaklarda geçirmeme yada yapışma durumu olabilir, önce sigortaları daha sonrada kontaktör giriş ve çıkışlarından ölçüm yaparak kontrolünüzü tamamlayın.
4- T fazına ait bağlantılarda problem var. Kondansatör ve reaktör akımlarını pensampermetre ile ölçerek kontrol edin.

valla hocam hepsini tek tek yaptım.işletmenin işini ben yapmadım ama meraktan takıldı kafama halletmem lazım.
yarın meslek lisesinden hocamı da götürerecem birde o baksın :)

teşekkürler...

Bir sistemde kompanzasyon dengesi yükte değişim olmadığı halde birden bozulduysa.
1- Ya kademe sigortalarında problem vardır. 2- Ya çek-bırak titreşimden zamanla bağlantılar gevşemiştir. 3- Ya kontaktör kontakları problem yaratıyordur. 4-Ya kondansatörlerden kapasite kaybeden yada üç fazlılarda dengesiz kapasite kaybı söz konusudur. 5-Ya da meraklının biri röleye parmak atmış ayarlarını bozmuştur.

bence hocam bunlar panoyu hazır getirmişler kurmuş gitmişler 1. sayfadaki ölçüm tablosuna dikkatli bakarsanız endüktif reaktife göre oranları fazla zamanla endüktif cezaya düştü, buda bana yüklerin eşit dağıtılmadığını aklıma getiriyor.

yarın yinede tekrar kontrol edeceğim yazdıklarınızı..teşekkürler.

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Kullanıcılar
453,050
Son üye
alperen343

Yeni konular

Geri