kaldırma sistemi

Katılım
18 Ocak 2015
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
34
Konum
bursa
İyi akşamlar
İki adet silecek motoru kullanarak yaklaşık 4 kg lık bir kutuyu 30 cm kaldırıp indirecek bir mekanizma yapmak istiyorum.
Bilgi sahibi olanların fren mekanizması, motorların sürülmesi ve kaldırma sistemi ile alakalı yardımcı olmaları rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler
 
Hayırlı akşamlar..
Bu bahis o kadar az bilgi içeriyor ki birçok ihtimali ele almak gerekmekte.
Motor vb güç vb ekipman belirlenmiş sadece mekanizma aranıyorsa, hareket biçimi, hız vb bahsedilmelidir.
Oyuncak tipi uygulamalarda genelde makaraya ip dolanarak yükün kaldırılması bahsi olur. Motor durduğunda yükün geri salmaması için sonsuz dişlili redüktör kullanmak gerekir.(Uygun boyutta tabi..)
Geri salmama için ratchet adlı dişlinin geri dönmesini engelleyen tırnaklı mekanizma da düşünülebilir. Sayın By lent in paylaştığı mekanik saatin kurma zembereğinde bulunmakta..Tırnaklı mekanizmada indirme sorun olabilir.
Bu tip projeye hazırda kullanılan eşyaların parçalarının çözüm sunabilmesi çok faydalı olacaktır. Mesela hatırımızda kalan küçük-basit oyuncak arabaların bir kısmında sonsuz dişli vardı. (Tekerlekleri döndrülemezdi.)
Başarılar...
 
Detaylandırıyorum;
30 cm metrik 8 tiji kutunun ön ve arka kısmına Monte edilecek aynı noktada kutunun tabanına sabitlenmiş olan yine metrik 8 Somunlar sayesinde tijlerin dönüş yönüne göre kutu aşağı yada yukarı hareket etmesi sağlanacak. Tijlerin uçları direkt olarak motor miline sabitlenecek. Muhtemelen fren sistemine gerek duymam en önemli detay motorların aynı anda hareket edebilmesi ve elektrik kesintilerinde manuel olarak nasıl kontrol ederim
 
Hareketin hassasiyeti, işin önemi yönünde de yani kısaca bilinenler ortaya dökülürse detaylı ele alınabilir.
Bu kadar küçük sistemler için fren mekanizması neye yaramış olur? Tijler dönüp somunu ve dolayısıyla kutuyu(karton kutu olmasa gerek..) hareket ettiriyor anlaşılan.
Hareket doğrusal isteniyorsa raylı ve ya tij yerinde milli sistemler düşünülebilir. (yani ray ya da mil doğrusallığı sağlar hareket ayrıca verilir)Kaldırma için bahsettiğimiz sonsuz dişlinin plastik küçük modelleri bulunuyor olsa gerek. İp ve ya uygun özellikteki telin kutuya arkadan ve önden bağlanması ile ve ipin sonsuz dişli makarasında birkaç tur fazla sarılması ile kutunun harici müdahale ile yukarı kalkması önlenmiş ve aşşağı yukarı yönde sabitlenmiş olur.
Manuel müdahale basitçe döndürerek olabilir.. Diğer taraftan küçük bir akü şarz edilerek kullanlırsa elektrik kesintisi aşılmış olur.
Forumda cnc router tipi uygulamalardan, hobi uygulamalarına kadar konular var. İş tam olarrak gerekçeleri ve resimleri ile ele alınırsa sonuca ulaşılabilir.
Başarılar...
 
Ofis masasına gizlenmiş olan ve manuel olarak kullanılıyor, bu sistemi otomatik olarak kullanmak istiyorum
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    477.5 KB · Görüntüleme: 24
  • image.jpg
    image.jpg
    426.7 KB · Görüntüleme: 21
  • image.jpg
    image.jpg
    563.7 KB · Görüntüleme: 22
Şu anda dekoratifliğin önemi görülmüş oldu. Yalnız Adana da Büyük Saat Kazancılar civarlarında o zamanın parasıyla 15TL civarında aldığımız anahtarı ayrı bir yerleri, anahtar deliği ayrı bir yerleri çekilip itilerek bulunan küçük ahşap bir kutu aklımıza gelince, bu sistemin gizli olduğunu söylemek biraz zor. Yine mobilyalardan bahsedilince; Sultan ın Masası diye filmi çekilen II.Abdülhamit in (yanılmıyorsam) kendi yaptığı değişik zekasal özellikleri olan masa aklımıza geldi. -Zira İstanbul un bir mağazasına o zaman yeni gelmiş bir mobilyayı Sultan istetir ve bir müddet sonra kendi yaptığı ile birlikte yan yana iki mobilyadan hangsinin orjinal olduğunu mağaza sahibi anlayamaz-
Sistemin mekanizması rayı vb kısaca en önemli kısımları yer almamış.
Bahsettiğimz ipli sistem pek bu işe yakışır gibi gelmiyor ama işe uygun özel ipler ve portatif gizlenebilir ip sarma kısmı düşünülürse uygulanmaması için sebep yok. Diğer taraftan tijli vb alttan iten bir sistem çözüm sunabilir. Aslında mini hidrolik-pnömatik birşeyler de aklımıza gelmiyor değil.-Mini hidrolik için bir el pompası konabilirdi manuel için-
En basiti alt kısımda bir yay vb sıkıştırılırsa (mobilya amortisörlerinin farklı uygulaması) üst kısımda sistemin önünü açan (kapı kilidi dili vb) kısımın çekilmesi ile kendisi yukarı kalkan bir sistem uygunlanabilir. Tabi alttan sadece bu kısmın ağırlığınca destek veren bir mekanizmayı, elektrikli ve ya manuel tüm sistemlerde düşünerek hareket ettirici sistemin yükü azaltılmalıdır.
Makaslı tip kaldırma sistemi tijle vb sürülebilir. Sabit tij üzerinde dışı dişli içi vida bir dişli (somun) de döndürülerek hareket sağlanabilir. Aslında biraz uzak görünüyor ama iç kısmın gömüldüğü dış kısmına sızdırmazlığı az da olsa sağlanabilse(bez keçe vb) alttan basılan hava geniş yüzey alanı vesilesi ile rahatlıkla sistemi kaldırabilir. Hatta inişte yastıklama bile eklenebilir.
Nihayetinde gijonlu/tijli makas, kenarlardan yukarı pnömatik silindir vb düşünülebilir ama sistemin ağırlığını yenen mobilya amortisörtü tipi bir uygulama gayet faydalı olur.
 
Hocam şuan sistemde dediğiniz gibi bir amortisör var aşağı doğru 2 cm kadar bastırdığımızda yukarı doru açılıyor ve Son halini alıyor kapatmak için ise tamamını el ile kapatıyoruz. Ben tij ile yapmayı düşünüyorum muhtemelen sorun çıkmaz
 
Hazır olan amortisör yerine pnömatik silindir (bildiğimiz piston silindir) eklense ve ya amortisör üzerinde ters hareketi sağlamak için basınçlı hat ile uyarlama yapılsa, kapama için hatta hava yollanır ve kapandığında bu hat boşa alınır, açılmaya hazır olurdu ve de sistemin orjinalliği bozulmadan iş bitirilirdi. (Amortisör direk kullanılırsa ilk açma yüksek basıncının düşürülmesi gerekebilir.) Basınçlı hava için küçük buzdolabı-lastik şişirme kompresörleri (ucuz fiyatlı), birkaç parça hortum ve küçük ekipmanlar ve ya hidrolik için bunların hidrolik versiyonları kullanlır.
Basit kompleks ve kaliteli yapılmış direk mekanik ise ön planda. Elektrik motoru tij ile kullanılırsa arada hidrolik lastik kaplin benzeri bir uyarlama gerekir.
 
Silecek motorunun miline direkt olarak tiji kaynakla iliştirmeyi düşünüyorum hocam, basit bi rulman yatağı ile tijler üst kıma sabitlenecek. Nedense bana en pratik ve maliyetsiz olarak bu fikir cazip geliyor. Saygılar
 
O tip basit bir kaynağın çalışmadığını düşünürsek işi zorlaştırmış olur. Ve elektrik motoru değişiminin nasıl olması muammasını doğurur...
Kaynakta zaten merkezli birleşim olmayacaktır, sonradan tornalanabilse de tijin eğilmesi vb zamanla olabilir sorunlar olur. Hidrolikteki lastik kaplinler incelenirse basitçe plastikten bir aparat yapılabilir. Yani delrin vb uygun malzeme içi delinip motor miline ve tije geçirilebilir. Boşa dönmemesi için (antislip ve ya badanajı önleme) notor milinin ve tijin delrine geçtiği yerlerde geometrik uyarlama yapılabilir. Bunu basitçe yapan kişiler forumlarda paylaşıyordu.
Ancak hazırdaki amortisörün uyarlanması daha cezbedici...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,156
Mesajlar
933,767
Kullanıcılar
453,256
Son üye
hafızoylum

Yeni konular

Geri
Üst